≫ 

Šta treba da uradite s vodom u kojoj se kuvaju jaja: Ovo danas nikako ne smete da zaboravite

U nekim krajevima, prvo ofarbano jaje se čuva u kući do uoči Đurđevdana, kada se sa raznim biljem stavi u vodu da prenoći. Ali ono što svi zaboravljamo jeste da i s vodom u kojoj se kuvaju jaja treba nešto uraditi...

  • 5

Danas je Veliki petak, dan kada se prema hrišćanskim običajima farbaju jaja. Prvo jaje se farba u crveno, a vodu u kojoj se kuvaju, potrebno je iskoristiti na sledeći način.

NARODNI OBIČAJI NA VELIKI PETAK: Evo šta danas valja da se radi!

Prema narodnim običajima, vodom u kojoj se kuvaju jaja, trebalo bi da se umiju svi kućani. Pošto se prvo farba jaje u crveno, veruje se da će svi koji se umiju tom vodom biti rumeni i zdravi cele godine.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

U nekim krajevima, prvo ofarbano jaje se čuva u kući do uoči Đurđevdana, kada se sa raznim biljem stavi u vodu da prenoći. Ujutru se takođe svi ukućani umiju tom vodom. Kasnije se to jaje nosi obično u vinograd, jer se veruje da štiti od grada.

U nekim krajevima u Srbiji, se to jaje čuva sve dok se ne išara novo sledeće godine, jer se za njega veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća.

Kad se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Crvena boja je boja radosti, a kako je Vaskrs najradosniji praznik, jer označava pobedu života nad smrću, i jaja farbaju u crveno. Sve druge boje nisu u duhu hrišćanske tradicije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANA B.

    14. april 2017 | 18:05

    Mi u Srbiji koji smo slavili generacijski smo farbali jaja na Veliki Petak.Sada svakim danom saznajem za neke nove običaje po pitanju vere, pa se pitam da li sam onako kako sam praznovala- radila pogrešno ili svako selo ima običaje za sebe.

  • danas na veliki petak

    14. april 2017 | 13:48

    Danas se jaja ne farbaju vec na veliki cetvrtak ili veliku subotu.

  • ATIMUS

    14. april 2017 | 17:07

    Ja je popijem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA