≫ 

Ako Severna Koreja povuče nuklearni okidač, Amerikanci su spremni za udar: Sutra će biti Dan sunca ili Dan uništenja?

Američki teški bombarderi su se takođe pozicionirali u Guamu i spremni su da napadnu Severnu Koreju ako bude potrebno

  • 9

SAD su istakle da su spremne da izvedu preventivni udar ako Severna Koreja posegne za nuklearnim obaračem. Severna Koreja je upozorila da je "veliki događaj" blizu, a zvaničnici SAD ukazuju da bi moglo da dođe do nuklearne probe ovog vikenda uoči 105. rođendana osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga. Kako se navodi, NBC je dobio ovu informaciju od "nekoliko visokih zvaničnika u obaveštajnim službama SAD". Američki potpredsednik Majk Pens otputovaće  u nedelju u Seul, glavni grad Južne Koreje.

Ceo svet gleda u jedan tunel kada Severna Koreja bude slavila "Dan sunca" u subotu: Amerikanci strahuju od nove nuklearne probe!

Obaveštajni zvaničnici su istakli da je SAD postavila dva razarača u tom regionu, a oni su sposobni da ispaljuju rakete Tomahavk. Jedan takav je na samo 482 km udaljen od nuklearnog poligona Severne Koreje.

Američki teški bombarderi su se takođe pozicionirali u Guamu i spremni su da napadnu Severnu Koreju ako bude potrebno.

Pentagon je saopštio da je nosač aviona USS Karl Vinson već u tom regionu. Napad SAD obuhvatio bi rakete, bombe, kao i sajber napade i postavljanje specijalnih jedinica na teren, navodi američka TV.

Foto: Tanjug/AP/Korea News Service Foto: Tanjug/AP/Korea News Service

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak da Pjongjang predstavlja problem "koji će biti rešen", dok narastaju spekulacije da bi Severna Koreja mogla biti na ivici šeste nuklearne probe.

U subotu Severna Koreja slavi 105 godina od rođenja svog osnivača Kim il Sunga, a američki zvaničnici strahuju da bi taj najveći nacionalni praznik te zemlje, poznat kao "Dan sunca", mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Glas Amerike upozorava, pozivajući se na saopštenje američke vlade i "drugih izvora", da je Severna Koreja postavila uredjaj u tunel, koji bi mogao da bude detoniran u subotu, a možda i ranije.

Printskin: Youtube/Vocativ Printskin: Youtube/Vocativ

Istovremeno, iz Pjongjanga je zamenik ministra spoljnih poslova Han Song Rjol optužio je predsednika SAD Donalda Trampa za eskalaciju tenzija na Korejskom poluostrvu kroz poruke na Tviteru i intenziviranje vojnih vežbi.

Rjol je u intervjuu upozorio SAD protiv provociranja vojske Severne Koreje, rekavši: "Ratovaćemo ako oni tako odaberu".

Tramp je rekao da veruje da će Kina "rešiti problem", a da će ako to ne uspe to uraditi SAD. Iz Pekinga je poručeno da bi trebalo smiriti tenzije i da je sve bliži sukob sa Severnom Korejom u kom "ne bi bilo pobednika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takav napad SAD mogao bi da isprovocira nepredvidljiv i opasan režim Severne Koreje da lansira kontranapad protiv Južne Koreje, navodi En-Bi-Si njuz.

- Vođstvo Severne Koreje nije pokazalo nikakav interes za diplomatiju i dijalog sa drugim zemljama u vezi ovog problema -rekao je En-Bi-Si-ju korejski predstavnik u Centru za strateške i međunarodne studije Viktor Ča.

Severna Koreja je u sredu zapretila da će prva napasti SAD nuklearnim napadom bude li znakova da se sprema napad SAD, dok su u četvrtak upozorili na "nemilosrdan napad" ukoliko SAD bilo šta preduzmu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    14. april 2017 | 20:52

    Amerika otvoreno preti agresijom na suverenu drzavu a UN, cute ? Kome jos treba ova licemerna organizacija , sem zadriglim i dobro placenim birokratama .

  • Miki

    14. april 2017 | 11:32

    Ovaj Tramp hoce da vlada celim svetom. Pa ne moze. Samo napred Kim i nedaj ovim jajarama americkim da te uniste kao sto su nama Kosovo!!!

  • Ja

    14. april 2017 | 21:27

    Gomila ludaka. Treba da budu u belim kosuljama, a ne da ceo svet ispasta. Istorija je uciteljica zivota. Zar nista nisu naucili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA