Petar Kočić je umro go i bos u duševnoj bolnici: Ono što su mu stavili na glavu pred sahranu dokaz je koliko je voleo svoj narod (VIDEO)

Preminuli u duševnoj bolnici sahranjivani su bez kovčega, ali po specijalnom naređenju upravnika, jedan od pacijenata napravio je sanduk za Kočića, a sveštenik Gavra Milošević sutradan je održao veliko opelo piscu i narodom tribunu

  • 0

Novo groblje u Beogradu čuva mnoge tajne i daleko od očiju znatiželjnih, slučajnih prolaznika krije razne spomenike i neverovatne priče o njima. Između ostalih, to je priča o sahrani Petra Kočića, legendarnog pisca i pesnika, koji je svojim delima ostavio dubok trag u književnosti čitavog Balkana.

Branislav Nušić je ponudio supruzi da bira njegov porok: Piće, kocka ili švalerke! Izabrala je, ali se pokajala (VIDEO)

U Ruskom nekropolju, usred Beograda, nalazi se Putinova kapela (VIDEO)

Srpski pripovedač, filozof i narodni tribun, preminuo je 27. avgusta 1916. godine u najstarijoj psihijatrijskoj bolnici na Balkanu, nazvanoj “Dom za s uma sišavši”, osnovanoj na brdu Guberevac 1861. godine u Beogradu rešenjem kneza Mihaila Obrenovića.

Zapis o boravku Petra Kočića u Petom odeljenju Duševne bolnice ostavio je pisar Milan Stojimirović Jovanović.

- Njegovo normalno raspoloženje bila je neuka utučenost, izvestan unutrašnji mir, koji je pratila mala neizvesnost misli i mrzovolja; ali on nikada nije gubio izgled čoveka koji misli… Govoreći o čisto nacionalnim stvarima, on je takoreći rastao, preporođavao se, preobražavao se u drugog čoveka… Začas bi blesnule njegove oči, njegovo lice izgubilo bi onu užasnu opuštenost jedne duše bez volje i pokreta. Od jednog bolesnog, tihog, apatičnog čoveka postajao je opet jedan borac, političar, vođa.

Preminuli u duševnoj bolnici sahranjivani su bez kovčega, ali po specijalnom naređenju upravnika, jedan od pacijenata napravio je sanduk za Kočića, a sveštenik Gavra Milošević sutradan je održao veliko opelo piscu i narodom tribunu. Pacijent koji je napravio kovčeg zauzvrat dobio je Kočićev novi kaput.

Kapela se tada renovirala, pa je telo do sahrane stajalo u bolničkom kupatilu, a sahranjen je u crvenim, bolničkim papučama i sa šajkačom.

Prema rečima Violete Obrenović, kustosa Novog groblja, društvo Zmijanje iz Banjaluke, zatražilo je dozvolu od Kočićeve žene da se Petrovi posmrtni ostaci iz Beograda premeste u Zmijanje. Onda je dala dozvolu da se to uradi, ali se brzo predomislila jer je 10 dana pred planiran prenos posmrtnih ostataka otišla u opštinu i zatražila stražu za Kočićev grob.

Pogledajte priču o ovom neobičnom slučaju:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA