≫ 

Najtragičnije fotografije rata u Siriji: Reporter je spašavao dete, ali kad se vratio na mesto zločina, potpuno se slomio (FOTO)

- Bilo je grozno, pravi horor. Gledao sam decu kako umiru ispred mene. Zajedno s kolegama bacio sam aparat i krenuo da spašavam ljude - rekao je Habak

  • 6

Još jedna fotografija koja je nastala prošle nedelje za vreme bombaškog napada na autobuse koje su prevozili ljude iz opkoljenih sirijskih sela privukla je veliku pažnju svetske javnosti. U tom napadu u kom je poginulo 126 ljudi, na licu mesta je bio fotoreporter i aktivista Abd Alkader Habak koji je s fotoaparatom čekao buseve.

Miodrag iz Niša preživeo je pakao džihada: Izveštaj sa prve linije sirijskog fronta iz prve ruke

CEO SVET U SUZAMA: Evo šta su deca iz ratom unakaženog Alepa pitala Trampa i Hilari (VIDEO)

U jednom trenutku bomba je eksplodirala, a Habak je pao u nesvest. Međutim, kada se osvestio, frapirao se.

- Bilo je grozno, pravi horor. Gledao sam decu kako umiru ispred mene. Zajedno s kolegama bacio sam aparat i krenuo da spašavam ljude - rekao je Habak za CNN.

Odmah je dotrčao do jednog deteta, ali bilo je prekasno.

- Dotrčao sam do drugog, ali u tom trenutku sam čuo da neko viče "makni se od njega, već je mrtvo".

Na sreću, taj što je vikao je pogrešio jer je dečak još davao znake života. Habak ga je uzeo u naručje i počeo da trči prema sigurnijoj zoni. Svo to vreme kamerom ih je snimao drugi fotoreporter Muhammad Alrageb.

- Razmišljao sam da li da pomažem ljudima ili da nastavim da snimam. Na kraju sam odlučio da snimam i pokažem svetu sav užas koji se ovde dogodio. Ali ponosan sam na svog prijatelja Habaka...

Habak je uspeo da povređenog dečaka odnese do ambulantnog vozila. Još uvek nije poznato da li je preživeo.

Nakon toga se vratio na mesto napada, ali je zatekao decu koja su nepomično ležala na tlu. Svih 68-oro je bilo mrtvo. Habak se, očekivano, nakon toga potpuno slomio. Fotografija, koja će ući u istoriju, prikazuje potpuno slomljenog čoveka kako kleči na kolenima i plače nad mrtvim telom nevinog dečaka.

- Emocije su me uništile. Ono čemu smo ja i moje kolege prisustvovali je neopisivo - rekao je Habak za CNN.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA