≫ 

Vanja Grbić surovo i iskreno o gojaznoj srpskoj deci: Nije problem da pojedu čokoladu, problem je ono što posle urade (VIDEO)

Olimpijski šampion otvoreno je govorio o uzrocima koji su doveli do toga da je u Srbiji svako treće dete gojazno, bez dlake na jeziku rekao je gde roditelji greše, za šta su klinci lenji, kakve su prognoze o gojaznosti ako se podhitno ne preduzmu određene stvari...

  • 5

Olimpijski odbojkaški šampion Vanja Grbić ima recept za eliminisanje gojaznosti među decom. Spajanjem fizičke aktivnosti i zdrave ishrane za mnogo manje od šest, sedam godina u Srbiji može ozbiljno da se smanji procenat gojazne dece, a takvo je svako treće uzrasta od sedam do 14 godina, smatra Grbić, koji bukvalno ne može da veruje koliko malo dece doručkuje, i koji ističe da nije problem da dete pojede čokoladu ali jeste što posle toga ne izađe napolje da te kalorije potroši.

 

JEZIVE PROGNOZE ZA DECU U SRBIJI: Ubijaju se burgerima i masnim picama, prete im opasni tumori

 

Svako drugo dete u Srbiji ne može da se popne uz stepenice! Da li je potrebno još nešto da vam kažemo? (STATISTIKA)

 

Grbić kaže da je gojaznost među mališanima posledica nedostatka kulture zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

 

- Moramo da budemo svesni da je u poslednjih 20 godina broj dece sa dijabetesom procentualno veći za 1.500 odsto u osnovnoškolskom uzrastu a na to utiču dva faktora - smanjena fizička aktivnost i loš način ishrane. Spajanjem fizičke aktivnosti i zdrave ishrane za mnogo manje od šest, sedam godina može da se smani procenat dece koja su tu gde jesu. Pratim malo globalne tendencije, i za pet do sedam godina imaćemo samo 15 odsto populacije koja neće biti gojazna - upozorava Grbić.

 

Foto: Profimedia/Sciencephoto RF

Foto: Profimedia/Sciencephoto RF

 

On primećuje i da je roditeljima mnogo lakše da detetu daju parice za užinu a to je suštinski problem.

 

- Prva stvar koju pitam decu na pokaznom treningu za kamp na Zlatiboru jeste da li imaju naviku da doručkuju. Više od 50 odsto njih kaže da ne, a to ide iz kuće. Sport može da bude igračka u službi zdravlja, zdravlje ne sme da bude u službi sporta. Suština jeste da piramidu moramo da okrenemo naopačke. Nije problem da dete pojede čokoladu nego što te kalorije ne troše pa imamo problem skladištenja - kaže Grbić koji se osvrnuo i na kvalitet hrane i s tim u vezi naveo da današnji olimpijski šampioni, da bi izvukao njenu energetsku vrednost, mora za obrok da pojede 16 kilograma hrane.

 

Daljinac baner

 

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • đorđe

    8. maj 2017 | 22:47

    gojaznost je sirotinjska bolest jer čovek jede više zbog nedostajućih sastojaka , obično proteina - inače ljudi jedu improvizovano i iz toga nastaju većina bolesti

  • Isko

    9. maj 2017 | 09:05

    Ništa ne može da zameni majku, ili baku koja je kući. Svi poroblemi oko odrastanja nastaju jer oba roditelja rade. Tada ne viđaju svoje potomstvo ceo dan i deca su prepuštena sebi u najvećem broju slučajeva. Tako da zdrave ishrane u startu nema, jer deca uvek biraju slatkiše i grickalice.

  • JA

    9. maj 2017 | 03:27

    16kg za obrok? Kako da ne...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA