≫ 

Voće će, izgleda, ovog leta biti luksuz: Evo koliko će prosečno poskupeti zbog snega koji nas je zadesio

Mraza još ima, pa je rano za sve procene o šteti

  • 11

Cena voća, zbog padavina i niskih temperatura ovog aprila mogla bi da se poveća za 10 do 30 odsto. Cenu će diktirati i konačna šteta, koja će definitivno moći da se proceni tek kad se stabilizuju vremenske prilike, smatraju stručnjaci.

Sneg obrao bostan: Nećemo imati šljivu i jabuku da pojedemo, uništeno 50 odsto roda maline!

Oni procenjuju da je šteta na voću od niskih temperatura od 10 do 15 odsto i da će ga biti manje za 150.000 tona od ukupno 1.450.000 tona, koliko se očekivalo. Najveću štetu pretrpeće jagode i maline, a ozbiljne posledice će se osetiti i na jabukama, šljivama, trešnjama.

 

Foto: Profimedia, Designpics Foto: Profimedia, Designpics

Očekuje se i da izvoz ne bude ugrožen, ali bi cene kod nas mogle da skoče. Smanjeni prinosi voća i povrća se vrlo brzo prenose na cenovnike na domaćim pijacama.

Dejstvo mraza je još u toku, pa je rano za sve procene o šteti. Prave prognoze moći će da se daju tek kad se temperature malo podignu. I u komšiluku je bilo nevremena, pa smanjen rod u Srbiji neće moći da se nadoknadi uvozom. Osim što će rod biti manji, ono što sazri moglo bi da bude lošijeg kvaliteta.

Cene na pijacama, primera radi za prošlu i ovu godinu, za jagodu po kilogramu se plaćalo 150 dinara,  a ove bi moglo 195, za jabuke 40 dinara, a ove godine 52...

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car

    23. april 2017 | 08:55

    Sta kazete,steta 10-15%...imam 30 ari maline ,10 ari jagode i 50 ari sljive...posle ovih mrazeva,ako ne kupim u prodavnici onda ove godine necu imati priliku da probam ove tri vocke...Jel to steta od 10-15%?

  • ČAPAJEV

    23. april 2017 | 07:57

    Bice plasticnog smeca iz EU koliko hoces

  • Kazandzija

    23. april 2017 | 14:32

    E tesko i meni, a ne samo vocarima. Pecem rakiju ljudima vec 37 godina, sa vrhunskim kazanom od posebnog bakra, kakvog nigde nema. A bas sam se nadao da ce biti pune ruke posla ove godine, a sad molim boga za to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA