≫ 

Istorija se piše u Francuskoj: U drugi krug po prvi put idu kandidati koji ne pripadaju dvema vodećim partijama

Prema pisanja francuskih medija, ovo je prvi put da su u drugi krug prošla dva kandidata koji nisu iz vodećih partija

  • 3

U drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj ulaze nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, javljaju mediji pozivajući se na rezultate anketa.

(BLOG UŽIVO) NAJNEIZVESNIJI IZBORI U FRANCUSKOJ: Makron i Marin Le Pen prema prvim rezultatima idu u drugi krug (FOTO) (VIDEO)

Prema rezultatima istraživanja više instituta, Makron je u danas održanom prvom krugu glasanja osvojio od 23 do 24 odsto glasova, dok je Le Pen dobila nešto manje - od 21,6 do 23 odsto glasova, prenosi AFP.

"Figaro", međutim, navodi da su Makron i Le Pen izjednačeni sa 23 odsto glasova, dok su isti broj glasova dobili i kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon - 19 odsto.

Prema IFOP-u Emanuel Makron trenutno ima 23,8%, Marin Le Pen ima 21,6%, Fransoa Fijon 20,3%, a Žan-Lik Melanšon 19,6%.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema IPSOS-u Markon ima 23,7%, Le Penova 21,7%, a Fijon i Melanšon su izjednačeni sa 19,5%.

Fijon je izrazio razočaranje predviđanjima, dok je kandidat Socijalističke partije Benoa Amon priznao poraz i pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Makrona (39), bivšeg ministra ekonomije.

Prema pisanju francuskih medija, ovo je prvi put da su u drugi krug prošla dva kandidata koja ne pripadaju dvema vodećim partijama u Francuskoj.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Urušavanje vladajuće Socijalističke partije i zapanjujući uspeh Makrona sa centrističkom kampanjom bez podrške neke velike partije, preti da okonča posleratnu tradicionalnu francusku političku podelu na levicu i desnicu.

Žerard Kolomb, Makronova podrška kaže da ovi rezultati znače da Francuzi sebe ne prepoznaju u tradicionalnim partijama, prenosi lefigaro.fr.

- Francuzi su izrazili želju za promenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske - rekao je Makron za AFP.

Foto: Guliver/Jeff J Mitchell/Getty Images Foto: Guliver/Jeff J Mitchell/Getty Images

Pristalice kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, okupljene u izbornom štabu, burno su večeras proslavile vest da je ona, prema televizijskim projekcijama, ušla u drugi krug predsedničkih izbora.

Izborni štab Le Pen se nalazi u jednoj sportskoj hali u gradu Enen-Bomon, na severu Francuske.

Pristalice nose plavo-bele transparente na kojima piše "Marinu za predsednicu, a na zvuke Marseljeze uzvikuju "Pobedićemo", prenosi BBC.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    23. april 2017 | 21:43

    Idemo Le Pen

  • ATIMUS

    23. april 2017 | 21:44

    Pardon... Nekada je se pisala istorija u francuskoj

  • Перагеније

    23. april 2017 | 21:33

    Да, да, свет се мења - на боље. Стисак глобалиста слаби, свуда. Нема више '90.их... Богу хвала.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA