≫ 

Marin Le Pen i Makron za predsednika Francuske: Najneizvesniji izbori, 7. maja odlučuje se u kom pravcu ide Evropa (FOTO) (VIDEO)

*ko su kandidati u Francuskoj *da li će Francuzi izabrati predsednika koji je protiv Evropske unije *sve o skandalima kandidata - čitajte u našem blogu uživo

  • 34

U Francuskoj se danas održava prvi krug najnepredvidljivijih predsedničkih izbora posle više godina, na kojem učestvuje 11 kandidata, a izbori se održavaju u vreme vanrednog stanja u toj zemlji i u senci nedavnog napada na policiju u Parizu. Samo na portalu telegraf.rs pratite iz minuta u minut jedne od najvažnijih izbora u Evropi.

 --   PREDSEDNIČKI KANDIDATI, KOJI SU NAJVEĆI FAVORITI NA IZBORIMA--

EMANUEL MAKRON: Makron, favorit za predsednika Francuske: Ima 24 godina stariju ženu. Smuvali se dok je išao u školu (FOTO)

ŽAN LIK MELANŠON: Melanšona zovu francuskim Ugom Čavezom: Njegove radikalne ideje su slične Marin Le Pen, a važi za jednog od favorita na izborima. Čitajte više o njemu klikom na link OVDE

MARIN LE PEN: Poznata je po tome što se ne libi da javno osudi politiku EU i SAD zbog grešaka na Bliskom istoku, kao i njihov stav prema Rusiji. Sve o njoj čitajte u tekstu OVDE

FRANSOA FIJON: Ako postane predsednik planira da smanji javni sektor za 500.000 radnih mesta. Često ga u upoređuju sa Margaret Tačer zbog njegove želje da smanji veličinu države - čitajte o njemu OVDE.

Foto: Guliver/Jeff J Mitchell/Getty Images Foto: Guliver/Jeff J Mitchell/Getty Images

23:09 Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron obećao je danas da će biti "kandidat nade" za Francusku i Evropu u odlučujućem, drugom krugu predsedničkih izbora protiv liderke krajnje desnice Marin Le Pen.

- U vaše ime, biću... glas nade za našu zemlju i za Evropu - poručio je on sa širokim osmehom na licu u obraćanju okupljenim pristalicama u Parizu, prenosi AFP.

22:28 Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je večeras Emanuelu Makronu na kvalifikaciji za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj i poželeo tom nezavisnom centrističkom kandidatu sve najbolje u odlučujućem nadmetanju 7. maja s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

22:26 U istočnom delu Pariza, na Trgu Bastilje, večeras su izbili sukobi demonstranata i policije posle informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, pri čemu je policija ispalila suzavac kako bi rasterala sve nemirnije demonstrante. Troje je uhapšeno, a jedna žena je povređena.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

22:18 Kandidat krajnje levice Žan-Lik Melanšon odbio je večeras da prizna poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Melanšon je, obraćajući se pristalicama, rekao da će sačekati konačne rezultate.

22:17 Žan-Mari Le Pen, otac Marin Le Pen koja se kao kandidatkinja krajnje desnice, prema prvim delimičnim rezultatima, kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, opisao je večeras njenog glavnog takmaca Emanuela Makrona kao "misterioznog kandidata", javljaju francuski mediji.

- Pravi kandidat sistema je Emanuel Makron, koji je bio ministar Fransoa Olanda i Manuela Valsa - rekao je Žan-Mari Le Pen za francusku televiziju BFM.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

22:13 Jedno od njih dvoje biće predsednik Francuske: Le Penova na korak do sna, EU navija za Makrona (FOTO)

21:45  Liderka krajnje desnice Marin Le Pen proglasila je večeras pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši "istorijski rezultat" uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu "veliku alternativu".

- Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite - rekla je ona sa širokim osmehom na licu, obrativši se oduševljenim pristalicama u svom izbornom štabu u Enen-Bomonu, prenosi AFP.

Obećala je potom preko potrebnu debatu o globalizaciji, proglasivši je otvorenom, a na kraju njenog govora intonirana je francuska nacionalna himna.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

21:30 Kandidat krajnje desnice Marin Le Pen vodi u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj sa 25 odsto, a za njom sledi centrista Emanuel Makron, pokazali su prvi delimični zvanični rezultati na osnovu prebrojanih nešto više od 19 odsto glasova. AP napominje da su ovo rezultati sa glasačkih mesta u većinom ruralnim mestima koja naginju desnici, dok se glasovi iz urbanih delova, koji naginju levici, broje kasnije.

21:23 Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon priznao je večeras poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj i poručio da će u drugom krugu glasati za Emanuela Makrona koji će, prema anketama, ukrstiti koplja sa Marin Le Pen.

21:15 Istorija je piše u Francuskoj: U drugi krug su po prvi put prošla dva kandidata koja ne pripadaju dvema vodećim partijama

20:55 Nakon objavljenih prvih preliminarnih rezultata i saznanja da je Marin Le Pen posle Emanuela Makrona osvojila najviše glasova, na ulicama Pariza došlo je do sukoba demonstranata i policije.

20:49 Od svih kandidata na izborima u Francuskoj, samo Marin Le Pen ova stvar uopste nije interesovala

20:35 Pristalice kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, okupljene u izbornom štabu, burno su večeras proslavile vest da je ona, prema televizijskim projekcijama, ušla u drugi krug predsedničkih izbora.

20:15 Marion Le Pen, nećaka Marin Le Pen, na svom Tviteru je objavila da je oduševljena što je njena tetka prošla u drugi krug i da su rezultati "velika pobeda patriota".

20:00 Prema prvim preleminarnim rezultatima MarinLe Pen i Emanuel Makron idu u drugi krug. Precizniji podaci o rezultatima očekuju se oko ponoći.

Emanuel Makron: 23.7%

Marin Le Pen: 21.7%

Fransoa Fijon: 19.5%

Žan Lik Melanšon: 19.5 %

Benoa Amon: 6,2 %

19:45  Prema rezultatima poslednje ankete uoči objavljivanja prvih delimičnih rezultata današnjeg glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron će sigurno ući u drugi krug, dok je neizvesno ko će mu biti takmac, navode belgijski i švajcarski mediji.

19:00 Prva biračka mesta su zatvorena, uglavnom u ruralnim područjima. Biračka mesta u velikim gradovima i urbanim sredinama biće otvorena do 20 časova.

18:30 Ako ova dva kanidata prođu u drugi krug, očekuje se večeras haos u Francuskoj!

17:55 Predsednik SAD Donald Tramp oglasio se danas na Tviteru povodom predsedničkih izbora koji se održavaju u Francuskoj, ocenivši ih kao "veoma interesantne".

- Veoma interesantni izbori se trenutno događaju u Francuskoj - napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

17:30  Do 17 sati u prvom krugu glasanja na predsedničkim izborima u Francuskoj, na birališta je izašlo 69,42 odsto glasača, saopštilo je danas francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova

17:05 MAKRON I LE PEN VODE, MELANŠON IM ZA PETAMA: Ko progovori o izborima plaća kaznu 350.000 evra  - Prema podacima izlaznih anketa Makron i Marin le Pen vode u prvom krugu predsedničkih izbora u evropskom delu Francuske, dok kandidat Žan-Lik Melanšon vodi u francuskim prekomorskim teritorijama.

16:45 MOGUĆE JE DA DOĐE DO IZNENAĐENJA - Ovako je današnje izbore ocenila bivša ambasadorka u UNESCO i dekan Fakulteta za medije i komunikacije Nada Popović Perićić. Dosadašnja izlaznost na izborima u Francuskoj pokazuje da francuski birači smatraju da su izbori veoma važni, dodala je.

- Kako su napredovale kampanje može se reći da je iznenađenje moguće. Zanimljivo je da su svi kandidati na televiziji Frans 2 mogli da donesu po jedan predmet koji će čuvati na stolu u kancelariji ukoliko pobede. Melanšon doneo budilnik, Le Penova ključ za izlazak iz EU - dodala je ona za TV B92 .

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

15:42 NE PROPUSTITE TELEGRAFOV EKSKLUZIVNI TEKSTEKSKLUZIVNO: Francuzi su Srbe sa Kosova nazivali monstrumima, a sada je cela Evropa zanemela zbog filma Arnoa Gujona (FOTO) (VIDEO)

14:35  Francuski kandidat za predsednika poručio: Poništiću priznanje Kosova, to je sveta srpska i hrišćanska zemlja - Ovaj tekst ima 200 komentara, pogledajte stavove naših čitalaca

13:20 FEMINISTKINJE U TOPLESU NAPALE LE PENOVU – Prilikom glasanja predsedničke kandidatkinje Nacionalnog fronta Marin le Pen došlo je do incidenta, kada ju je sačekao šest aktivistkinja feminističke grupe Femen – u toplesu. One su na licima nosile maske Lepenove i američkog predsednika Donalda Trampa, a odmah nakon incidenta su uhapšene, prenosi AP. Pročitajte ovde izjavu Le Penove koja je mnoge zastrašila – Marin Le Pen: EU će nestati, zamenićemo je “Evropom naroda”

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

13:00Incident na izborima u Francuskoj: Evakuisano biralište zbog sumnjivog vozila 

12:45 – OČEKIVANI REZULTATI – Prema istraživanjima javnog mnjenja, u drugi krug će verovatno ući kandidatkinja desnice Marin le Pen i nezavisni centrista Emanuel Makron. Izgledi konzervativca Fransoa Fijona da uđe u drugi krug znatno su opali pošto je otkriveno da su njegova supruga i deca imali dobro plaćene državne fiktivne poslove.

12:30 Prvi delimični rezultati izbora očekuju se ubrzo po zatvaranju birališta u 20.00 časova.

NE PROPUSTITE TELEGRAFOV TEKST O FIJONU:  Fijona zovu Putinovim prijateljem: Sve o kandidatu za predsednika, kojem su skandali zamalo uništili kampanju 

12:00 – I predsednik Francuske Fransoa Oland glasao je danas u prvom krugu predsedničkih izbora u Tilu, u jugozapadnom departmanu Korez. Oland, najnepopularniji lider Francuske u modernoj istoriji zemlje, odlučio je da se ne kandiduje za drugi mandat, a kandidat njegove Socijalističke partije je Benoa Amon, koji nije među favoritima za predsednika.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

11:00 – GLASALI KANDIDATI – Nikola Dipon-Enjan bio je prvi od 11 kandidata koji je izašao na biralište u predgrađu Pariza. Zatim je glasala i kandidatkinja Radničke partije Natali Arto u Pantenu, u Pariskom regionu. Emanuel Makron je sa suprugom glasao u priobalnom gradu Le Tuke na severu Francuske, dok je Marin le Pen glasala u mestu Enan Bomon.

NE PROPUSTITE NAJČITANIJI TELEGRAFOV TEKST O FRANCUZIMA: Evo zašto su SRBI I FRANCUZI ZAUVEK BILI I OSTALI prava BRAĆA! (FOTO)

Iako predsednički kandidati obično glasaju zajedno sa supružnicima, Penelop Fijon glasala je jutros u Sartu bez supruga, koji bi trebalo da glasa u Parizu.

10:00 – IZLAZNOST DO 10 ČASOVA – Na predsedničkim izborima u Francuskoj, do 10 sati glasalo je 28,5 odsto glasača, što je nešto više nego 2012. godine, kada je odziv bio 28,29 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

9:00 KOSOVO JE SRCE SRBIJE: Ovi lideri i političari su uvek branili Srbiju i bili na njenoj strani

8:00 – Birališta u Francuskoj otvorena su u 8 sati, a građani Francuske predsednika će birati između 11 kandidata.

(Ekipa portala Telegraf / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA