Na osnovu skoro potpunih rezultata Makron i Le Pen idu u drugi krug: Svetski mediji izveštavaju o podeli u Francuskoj i prizivaju pobedu Makrona

Rezultati su u skladu sa predviđanjima većine instituta za istraživanje javnog mnjenja

  • 10

Skoro potpuni rezultati prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj održanog u nedelju pokazuju da su nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i liderka krajnje desnice Marin Le Pen u vođstvu posle tesne i izuzetno nepredvidljive izborne trke.

Marin Le Pen i Makron za predsednika Francuske: Najneizvesniji izbori, 7. maja odlučuje se u kom pravcu ide Evropa (FOTO) (VIDEO)

Na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, za Makrona je glasalo 23,7 odsto birača, dok je Le Pen osvojila 21,9 odsto glasova, prenosi danas AP, pozivajući se na podatke francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

To znači da će se Makron i Le Pen, kao dva kandidata koji su dobili najviše glasova, za mesto predsednika međusobno nadmetati u drugom i odlučujućem krugu, koji će biti održan 7. maja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Što se tiče ostalih kandidata, koji nisu uspeli da uđu u drugi krug, trećeplasirani u prvom krugu je konzervativni kandidat desnog centra Fransoa Fijon sa 19,9 osvojenih glasova, dok je na četvrtom mestu radikalni levičar Žan-Lik Melanšon koji je dobio 19,2 odsto glasova.

Rezultati su u skladu sa predviđanjima većine instituta za istraživanje javnog mnjenja, napominje AP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Američka agencija ocenjuje da kvalifikacije Makrona i Le Pen za drugi krug predsedničkih izbora "menjaju politički pejzaž Francuske" i "pripremaju teren za konačni obračun" u vezi sa daljim članstvom te zemlje u EU.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozdravila je rezultat koji je nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron postigao u prvom krugu izbora za predsednika Francuske kvalifikujući se za drugi krug koji će biti održan 7. maja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kada vidim zastave Francuske i EU kako pozdravljaju rezultat Emanuela Makrona, to je nada i budućnost naše generacije - poručila je Mogerini putem Tvitera.

Svetski mediji su takođe pratili šta se sinoć dešavalo u Francuskoj, a u svojim izveštajima su zaključili da je Francuska podeljena, kao i da desnica još uvek živi.

Rezultati prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj "odražavaju političku podeljenost Francuske", objavio je britanski Gardijan, dok Tajms konstatuje da je francuska "elita ponižena".

Istorija je piše u Francuskoj: U drugi krug po prvi put idu kandidati koji ne pripadaju dvema vodećim partijama

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Pretnja od ekstremne desnice u Francuskoj i dalje postoji", piše Gardijan, ističući da je Emanuel Makron "najbolja nada za tu problemima opterećenu, ali ipak izuzetnu zemlju", navodi AFP.

Figaro se pod naslovom "Nokaut za desnicu" fokusirao se na neuspeh Fransoa Fijona, a Liberasion ocenjuje da je Emanuel Makron sve bliže funkciji predsednika, prenosi BBC.

Fajnenšel tajms predviđa da će 7. maj, kada se održava drugi krug, biti dan "krunisanja" Makrona. Pod naslovom "Podeljena Francuska", nemački FAZ ukazuje da je više od 40 odsto glasača dalo poverenje krajnjoj desnici ili krajnjoj levici.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Špigl objavljuje naslov "Želja Francuske za obnovom" i takođe se bavi visokim postotkom glasova koji su otišli partijama koje su protiv establišmenta. Ipak, nemački nedeljnik predviđa pobedu Makrona.

Poljska "Gazeta viborča" izražava olakšanje što su izgledi za izlazak Francuske iz EU oslabili nakon što je ankete predviđaju da će Makron u drugo krugu pobediti Le Pen.

"EU treba da preživi razvod od Britanije koji samo što je započet. Ali Fregzit bi sahranio evropski projekat, a to je ono što je lider Nacionalnog fronta Marin le Pen najavila", navodi poljski list.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Španski Pais u uvodniku pod naslovom "Nada za Makrona" ističe da uspeh mladog centriste "ukazuje na put koji treba da prate tradicionalne partije ako žele da se ponovo povežu sa svojim glasačima".

Ako ova dva kanidata prođu u drugi krug, očekuje se večeras haos u Francuskoj!

"Čovek koji je oblikovan da bi postao najmlađi predsednik Francuske Republike probio se u Francuskoj koju su preplavile krize i pesimizam", piše španski list.

Paris navodi da su Makronovi optimistični pogledi na budućnost zemlje i Evrope privukli glasače u vreme rastućeg populizma, nacionalizma i ksenofobije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nakon proglašenja rezultata sinoć je došlo do okupljanja demonstranata na Trgu Republike u Parizu u znak protesta zbog ishoda glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora. Francuski mediji su preneli da je bilo sukoba između demonstranata i policije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    24. april 2017 | 07:55

    Macron je Holandova skola nista bolje nece biti snjim.

  • Bibi

    24. april 2017 | 08:02

    Zapad /podrazumeva se ko/ priželjkuje pobedu onoga, koga su oni stvorili, instruirali, sa kim će raditi ono što njima odgovara.

  • livia

    24. april 2017 | 09:24

    I da pobedi Le Penoba, ima da je proglase na kraju nevažećom pobedom. Iznaći će oni da je Putin doveo do pobede i da je šutovala sa Rusijom. Mnogo para je u igri i mnogo fotelja u EU što se klimaju. Tu su i migranti koji će da aktiviraju svoje spavače. Neće biti mirno u Francuskoj. Tu su i Amerika i Rusija kojima odgovara pucanje EU i slabljenje Nemačke na svetskoj sceni. Ajmooo Le Penova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA