≫ 

Notari za sastavljanje testamenta naplaćuju 20 PUTA SKUPLJE od suda!

Zbog čega nam notari uzimaju skoro 20 puta više novca nego sudovi, nikome nije jasno jer je posao koji obavljaju isti

  • 7

Taksa za sačinjavanje testamenta u sudu košta 980 dinara, dok notari za istu ovu uslugu naplaćuju skoro 19.000 dinara.

Deca koja primaju penzije iz inostranstva moraju na tri meseca da dokazuju da su ŽIVA?!

Zbog čega nam notari uzimaju skoro 20 puta više novca nego sudovi, nikome nije jasno jer je posao koji obavljaju isti.

Cena je još viša ukoliko je onak koji piše testament prikovan za krevet jer javni beležnici tada uzimaju dodatnih 2.500 dinara za dolazak do klijenta.

Na sreću, građani za sačinjavanje i deponovanje poslednje volje i dalje mogu da se obrate i sudovima i da prođu jeftinije, što je mogućnost koja više ne postoji za brojne druge stvari.

Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, objašnjava da je jedna od prednosti sastavljanja testamenta kod javnog beležnika efikasnost.

- Taj postupak kod notara može da se obavi daleko brže i komfornije nego u sudu. Smatramo da je cena za sastavljanje testamenta realna jer tu delatnost javni beležnici sami organizuju i finansiraju za razliku od suda, koji je budžetska institucija. Napominjemo i da od 18.000 dinara, koliko košta sastavljanje testamenta kod javnog beležnika, država direktno prihoduje 7.500 dinara - rekao je Đukanović za "Srpski Telegraf".

Advokat Ivan Simić kaže da ne vidi svrhu da nešto što se u našem pravnom sistemu godinama nalazilo u nadležnosti sudova sada bude u nadležnosti notara, i to na štetu građana.

- Mnogi od tih notara do juče su bili građevinski inspektori i nikada se nisu bavili pravnom materijom, a danas se bave sačinjavanjem testamenta. Opravdan je strah da će u budućnosti cene njihovih usluga biti sve veće jer će imati isključivi monopol nad naplatom taksi - kaže Simić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Srpski Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA