• 27

Crnogorske plantaže kreću u okršaj sa Putinom: Naše vino je ispravno - ruska zabrana neopravdana

Plantaže su angažovale advokatski tim u Moskvi koji je podneo žalbu na nalaze utvrđene u kontroli Rospotrebnadzora i kod nadležnog suda pokrenule postupak u kome je, već na prvom ročištu doneta odluka da se izvrši i "super-analiza" u nekoliko nezavisnih laboratorija

  • 27

Kompanija “13. jul - Plantaže” potvrdila je danas da je nadležni državni organ Ruske Federacije uveo zabranu uvoza njenih vina i saopštila da su njeni proizvodi ispravni i bezbedni za potrošače, ocenivši da je ruska odluka "direktno i neopravdano usmerena ka ugrožavanju" poslovnog interesa kompanije.

Rusija zabranila uvoz najčuvenijih vina iz Crne Gore "zbog lošeg kvaliteta"!

"Plantaže" su krajem februara 2017, kako se navodi, dobile obaveštenje od ruskog Rospotrebnadzora, organa za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača, da serije određenih vrsta njihovih vina imaju povišen nivo pesticida metalaksila i čestica plastike diphtalata, da je zbog toga takvo vino štetno i neispravno i da će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

Prema saopštenju crnogorske kompanije, Rospotrebnadzor je u obaveštenju naveo da je vina uzorkovao na osnovu anonimno dostavljene prijave.

Ruski resorni organ je nakon izvršene analize uputio pismo svim trgovinskim lancima u zemlji kojim ih je obavestio da je moguće da je vino Plantaža štetno po zdravlje i da na osnovu te informacije samostalno razmotre opciju njegovog povlačenja sa svojih prodajnih polica.

Većina trgovinskih lanaca nije povukla ove proizvode, ali su saopštili da će, u slučaju da ponovo dobiju pismo iste sadržine, biti primorani da predmetna vina definitivno povuku iz prodaje.

Plantaže su, kako se objašnjava, odmah reagovale i poslale aktuelne kontra-uzorke ovih vina uzetih direktno sa prodajnih polica trgovinskih lanaca u Rusiji, u laboratorije: Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) iz Podgorice, SP Laboratorija AD Bečej-Vršac iz Srbije (akreditovana laboratorija) i španskog instituta Laboratorios Excell Iberica S.L. iz vinske pokrajne Riohe, koja je nezavisna laboratorija Evropske unije.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

- Sve analize navedenih laboratorija su pokazale da su u ispitivanim vinima utvrđene dozvoljene vrednosti svih navodno pronađenih sastojaka, a da su određeni parametri čak i do 100 puta manji u odnosu na ono što je bio zvaničan nalaz ruske državne institucije - navodi se u saopštenju.

Plantaže su angažovale advokatski tim u Moskvi koji je podneo žalbu na nalaze utvrđene u kontroli Rospotrebnadzora i kod nadležnog suda pokrenule postupak u kome je, već na prvom ročištu doneta odluka da se izvrši i "super-analiza" u nekoliko nezavisnih laboratorija.

Crnogorska kompanija je povodom odluke Rospotrebnadzora o zabrani uvoza njenih vina, koja je, kako kaže, "danas, 26. aprila 2017. jednostrano, naprasno i bez ikakve prethodne najave objavljena na njihovom zvaničnom sajtu", poručila da je ta odluka "direktno i neopravdano usmerena ka ugrožavanju našeg kompanijskog poslovnog interesa, ne samo na ovom već i na drugim našim tržištima".

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Iz Plantaža dodaju da su u saopštenju Rospotrebnadzora "iznete grube neistine", koje se prvenstveno odnose na tvrdnje da crnogorska firma "do danas nije predstavila informacije da je eliminisala kršenje zahteva u oblasti zaštite prava potrošača i osiguranju bezbednosti alkoholnih proizvoda koji se uvoze u Rusku Federaciju“.

"Sa stanovišta i logike i pravne nauke, zabrinjava činjenica da je nadležni Rospotrebnadzor doneo odluku o zabrani uvoza pre nego se završio sudski postupak koji su Plantaže i njen distributer u Rusiji pokrenuli pred Moskovskim arbitražnim Sudom, pred kojim je naredno ročište zakazano za kraj maja ove godine".

U saopštenju se naglašava da je kompanija "13. Jul- Plantaže“ tokom više od pola veka poslovanja "uvek i prvenstveno insistirala na kvalitetu svojih proizvoda", i pozivaju se potrošači "kako u Rusiji, tako i širom sveta, da uprkos ovakvim neosnovanim napadima i neistinama", imaju i dalje poverenje u kvalitet i ispravnost njenih proizvoda.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robi zvezdin cetnik

    Haha,imate vi Milogorci ameriku i nato,prodajite njima,hehehe

  • Ma dajte

    Ameri plaćaju dolar za litar ,navalite braćo.

  • Kosta

    Nesvidja im se boja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima