Ostavio je pesničku uspomenu na svoje tamničenje: Ovo su jedini sačuvani stihovi Gavrila Principa

Pesma je prvi put objavljena 17. marta 1919. godine, posle Prvog svetskog rata

  • 21

Satrven mučenjima i batinama, provodeći svoje poslednje dane kao sužanj u tamnici u Terezinu, sada već poznata ličnost svetske istorije - Gavrilo Princip je ostavio jednu lepu, gotovo pesničku uspomenu na svoje tamnovanje.

Čuo sam tragične vesti da Srbija više ne postoji. Teško mom narodu: Poslednje reči Gavrila Principa i danas bole

Gavrilo Princip je bio okovan u mračnoj i ledenoj tamnici broj 1: Srbi ne znaju za ćeliju gde je umro, a tamo mogu da uđu za džabe (FOTO)

Na limenoj porciji u kojoj mu je zatvorski stražar kroz prozorče proturao dnevni obrok, Princip je zagrebao stih koji govori o herojskom prkosu nad trpljenjem nevolje.

Neki kažu da je stihove napisao kašikom, i to šifrovanom robijaškom azbukom u zid, kao poruku ostalim zatočenicima.

Pesma je prvi put objavljena 17. marta 1919. godine, posle Prvog svetskog rata, u "Zvonu", pod naslovom "Sarajevski atentat 1914".

Sarajevo, 1914.

Tromo se vreme vuče

I ničeg novog nema,

Danas sve ko juče

Sutra se isto sprema.

I mesto da smo u ratu

Dok bojne trube ječe,

Evo nas u kazamatu,

Na nama lanci zveče.

Svaki dan isti život

Pogažen, zgnječen i strt.

Ja nijesam idiot –

Pa to je za mene smrt.

Al’ pravo je rekao pre

Žerajić soko sivi:

"Ko hoće da živi nek mre,

Ko hoće da mre nek živi!"

U ćeliji, iznad nekoliko dasaka na drvenim nogarama koje su mu služile kao krevet, Gavrilo Princip je na zidu takođe zapisao poruku svog večitog trajanja.

"Naše će senke hodati po Beču

lutati po dvoru

plašeći gospodu".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milutin topalovic

    28. april 2017 | 18:45

    Jedan je princip gavrilo steta sto ga uhvatise

  • Imenjak

    28. april 2017 | 17:53

    Ostavio je on nama u bivsoj AustroUgarskoj tj. Vojvodini da danas nasa deca moraju da daju 10000 evra da bi dobili Austrijske papire da bi pobegli od bede umesto da smo uveliko u EU ili nekoj srecnoj zajednici i to heroj ubio nenaoruzanog coveka a oni ga osudili na 20 godina eto demokratije a oni Vuku Karadzicu dali penziju ondasnjem neprijatelju carevine a u Srbiji danas mozes umreti neces dobiti penziju

  • milan68

    28. april 2017 | 21:33

    zasto se krije zapisnik sa sudjenja principu? zato sto je rekao da je on jugosloven , da se bori za ujedinjenje svih slovena i da ce se do kraja zivota boriti protiv veliko srpstva!! zbog ovakvih olosa i bitangi koji su rodjeni u drugoj drzavi, a ne srbiji, mi smo izgbuli u tom ratu 1.5oo.ooo njsposobnijeg stanovnistva..srbi su imali mogucnosti u austro ugarskoj za najbolje skolovanje, sve crkve pravoslavne po vojvodini, hrvatskoj, bosni su podignute za vreme austr ugarske..nasi naj bolji pisci, doktori, naucnici su bili skolovani i radili su u toj carevini, koja je jedina mogla da modernizuje bosnu, a ne srbija, koja ni dan danas ne moze da se izvuce iz turskog i komunistickog blata..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA