≫ 

MISTERIJA IZVORA SAVINA VODA: Svako ko je hteo da je priključi na vodovod - UMRO JE (FOTO)

Deo misterije izvora možda su i spomenici u neposrednoj blizini Savine vode, skriveni u šumi

  • 3

Vekovima je izvor Savina voda u srcu Šumadije pojio žedne putnike namernike, ali i stoku, divlje životinje, u bazenu su se kupala deca. Čovek je ipak hteo više, da vodu sprovede do kuća u selima i pretvori ga u vodovod. Ali, kao da je izvor trebalo da postoji samo za prolaznike, putnike. I svako ko je vodu pokušao da ukroti u vodovod, umro je. Kada putnika i pastira više nije bilo da u njemu tole žeđ, izvor je jednostavno stao. Razlozi možda leže u dva groba nedaleko od vode.

Vesić: Izgradnjom vodovoda, kvalitetniji život za žitelje barajevačkog Lisovića

BEZ NJE NEMA ŽIVOTA: Ipak, istorijat vode OPOMINJE da moramo da pazimo više! Da li će je BITI SUTRA?

Savina Voda smeštena je u šumi, na brdu Svetinja, nedaleko od kragujevačkog sela Vlakča. Veruje da je Sveti Sava pohodeći šumadijske krajeve, štapom zakrstio zemlju iz koje je potekao izvor.

- Svako ko je pokušao da vodu s izvora priključi u svoje domaćinstvo nastradao je pod čudnim okolnostima. Jedan zastavnik iz kraja odveo je vodu u svoju kuću i potom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Mladenovcu.

- Neki Radoje priključio je i stradao u Švajcarskoj. I tako po redu, ko god je vodu hteo za sebe. Najzad je stala. Više tu vodu ne koristi niko. Pun bazen, a niko ne može da je koristi. Ako verujete u boga, onda znate da smo mi ovde, na ovoj zemlji, da slušamo onog koji nas je poslao.

- A ta voda je valjda data svima koji prođu, nije ničija i svačija je. Kada više niko nije imao koristi, voda je stala. Ja sam poslednji koji se u njoj od detinjstva kupao i pio je - kaže Živomir Petrović iz Vlakče.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Deo misterije izvora možda su i spomenici u neposrednoj blizini Savine Vode, skriveni u šumi. Reč je o spomenicima dvojici Savinih slugu koji su tu, veruje se, umrli. Jedan uspešno odoleva zubu vremena, dok se drugi polomio. Ovo mesto, pričaju Vlakčani, pohodili su i lopovi.

Dragoljub Švabić objašnjava da se u kraju verovalo da se kraj kamenih spomenika nalazi zakopano blago. Mnogi su kopali, rupe ostale, ali ništa nije nađeno.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Odmah pored spomenika pratnji Svetog Save nalazi se spomen ploča. O njoj je nastala posebna legenda. Kamen nije iz ovog kraja, niti su ovde ikada takvim pločama prekrivani grobovi. Kako bilo, jedan je seljak odvukao ploču kući i postavio je kao prilaz u dvorište.

- Od kada je tu namestio, u kući nije oka sklopio. Noću bi čuo glasove, kao da neko vuče stvari po sobama, škripalo je i treskalo. Za koji dan je shvatio, natovario onu ploču i vratio je gde je našao. Mir mu se vratio u kuću - kaže Švabić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Niko u selu ne zna detalje ni o izvoru, ni o spomenicima, ni o pomenutoj ploči. Tražili su pomoć u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, ali ništa novo nisu saznali.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zbog toga kolaju priče da je izvor namenjen putnicima, pastirima, žednim prolaznicima, kao što su bili preminuli iz pratnje Svetog Save.

Voda je data svima, a kada su svi pokušali da je prisvoje, samo je stala. Već za koju deceniju, ovu priču mladima neće imati ko da ispriča. Zbog toga meštani pokušavaju da nađu način i očiste od deponija ovaj kraj, da bi priču ostavili svojoj deci, ali i turistima i svim putnicima namernicima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Daljinac baner

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Непозната

    29. april 2017 | 12:30

    Dobro je sto jos postoje takvi izvori treba da ih ostavimi i slefecim pokoljenjima da znaju da ima nesto vredno i da to treba da se cuva a ne da se ptisvaja samo za sebe.

  • Crnac

    29. april 2017 | 14:43

    Od kog Save je voda pa jos umiru,!

  • Svasta

    29. april 2017 | 11:15

    Svasta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA