Džoni Štulić bez dlake na jeziku: Njegove reči će zaboleti mnoge Bregovićeve fanove

Poručio je i da je prvi na Balkanu svirao sevdah, "pre Bregovića i svih ostalih". U drugim osvrtima bio je prilično oštriji prema Bregoviću

  • 21

Ovo su neke od poruka koje je legendarni muzičar Džoni Štulić poslao kroz intervju koji je objavljen u jučerašnjem izdanju "Večernjih novosti". Nije štedeo nikoga, pa sa na tapetu našao i Goran Bregović.

Džoni Štulić: Ne volim kada kažu da sam najbolji muzičar svih vremena na ex-Ju prostorima!

- Pevao sam sa pet godina. Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni celu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970., a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička -  kazao je Branimir Džoni Štulić.

- On nije pevač, on je kompozitor. On nije roker, on je bitnik. Roker ne znači ništa. I on je bio prvi.

- Nema uopšte dobrih autora. Kada sam počinjao, bili su samo pevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada. Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju muziku. Poludim kada vidim ove 'vikipedije' koje pišu smokvari. Prosto uvredljivo.

- Jedini sam kod nas imao program od svojih pesama, dok su pola repertoara na koncertu "Bijelog dugmeta" bile tuđe pesme, kao Yesterday na primer. Prvi sam kod nas krenuo sa svojim kompozicijama - rekao je između ostalog Džoni Štulić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

To nije bilo jedino pominjanje Gorana Bregovića i Bijelog dugmeta. Poručio je i da je prvi na Balkanu svirao sevdah, "pre Bregovića i svih ostalih". U drugim osvrtima bio je prilično oštriji prema Bregoviću. Krenulo je pričom o bitnicima i samodefinisanju u kontekstu jugoslovenskog rokenrola.

- Nikada nisam bio roker, ja sam bitnik. Rok je došao sa hipicima, ja sam izgledao kao hipik, ali nikad to nisam bio. Uvek sam bio bitnik, crno-beli film, nikada nisam bio kolor.

- Roker ne znači ništa. Čak nisam ni pušio. Nisam mogao da podnosim cigarete i dim. Jedino sam propušio kada samo počeo da prevodim ove je**ne klasike a kako ne mogu da pušim cigaretu, napravim džoint, legnem, on me uspori i onda mogu red po red da radim. Inače, pri zdravoj pameti i svesti, koji normalan čoveek može stotinu hiljada linija da prevodi red po red.

Printskrin: Youtube/PETROVICPETAR Printskrin: Youtube/PETROVICPETAR

- Sećam se ko sad, sa šest godina sam, čitao i latinicu i ćirilicu. Neverovatno kako je bilo napredno vreme. Čitao sam stripove "Dan Dare", za koje nisu baš znali u Americi i engleskoj. 'Kekec' je 1957. počeo da izlazi sa tim stripovima i ja sam kao dete gutao sve te futurističke stvari.

- Pevao sam 'Dianu' od Paula Ankae, ali sa domaćom tekstom 'O Dajana, volim te, skini gaće molim te, da ti vidim... Nisam znao šta to znači, ali sam pevao sa pet godina.

- Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni celu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970., a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička. To je za Bregu špansko selo -  ispričao je Džoni Štulić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besha

    1. maj 2017 | 13:04

    Ja sam,ja sam,ja sam,ja sam...sta si ti ..brega te je brate razugulio..dok si ti glumio nekog neshvacenog rokera po holandiji brega je razvalio evropu a bogami i pola svijeta..vazda ti ista prica ja pametan i neshvacen..pa nisi jedini al se ne foliraju kao ti

  • Суд

    1. maj 2017 | 09:21

    Избрисати Брегино име са авиона и ставити Штулино.Ако мислите да летим њим.!

  • Delije Čikago

    1. maj 2017 | 09:58

    Legenda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA