Bojan i Miloš su napravili čudo od inovacije: Svi koji vole vino zahvaljivaće im do kraja života!

Ova inovacija je autorima donela Nagradu grada Beograda za 2016. godinu

  • 1

Dvojac koji čine mladi preduzetnik Bojan Lazić i naučnik sa Mašinskog fakulteta Miloš Milošević zaslužan je za patentiranje uređaja za točenje i čuvanje vina, koji ugostiteljima omogućava da slobodno otvaraju boce "božjeg nektara" bez bojazni da će se ono pokvariti ili se ukiseliti.

USPEO JE! Matiji (24) su se mnogi smejali, a on je svim roditeljima omogućio uštedu 40.000 dinara (FOTO)

Ova inovacija je autorima donela Nagradu grada Beograda za 2016. godinu, a njihov cilj je da naprave srpski brend i plasiraju ga na međuanrodno tržište i tako pokažu da mladi preduzetnici i naučnici u Srbiji mogu nešto da osmisle, naprave i prodaju.

- Rešili smo problem proizvođača i ugostitelja, jer smo gostima omogućili da naruče času bilo kog kvalitetnog vina. S jedne strane se ugostitelji ne plaši da će načeto vino i posle nekoliko dana promeniti miris i ukus, a s druge strane proizvođač ne mora da strahuje da će gosti pomisliti da se njihov proizvod pokvario - rekao je Milošević.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Uređaj funkcioniše na gas argon, koji se kroz priključak i čep sa ventilom ubacuje u flašu, u kojoj se pravi nadpritisak, vino se potiskuje iz flaše i kroz cevčicu na drugom kraju ventila sipa u čašu. Argon ostaje u flaši, koja je hermetički zatvorena, ne reaguje sa vinom, sprečava ulazak kiseonika i omogućava čuvanje preostalog pića u boci.

- Mi smo rešili problem malim aparatom, kompatibilnim sa frižiderima, koji daje mogućnost korišćenja neograničenog broja otorenih flaša. Podneli smo zahteve za patent za EU, Evroaziju, Kanadu, Ameriku i Australiju i ušlli smo u nacionalne faze za te teritorije. Sledeći korak je komercijalizacija, za koju imamo podršku vladinog Fonda za inovacionu delatnost - rekao je ovaj naučni saradnik u Inovacionom centru Mašinskog fakulteta.

Foto: Pixaby Foto: Pixaby

On je naglasio da je cilj da prodaju licencu ili da započnu sami proizvodnju uređaja čija cena će biti oko 600 evra.

Na projektu je bilo angažovano pet učesnika, koji su regirstrovani kao inovatori, a svi su uglavnom iz Inovacionog centra i preduzetnici.

Rad na uređaju počeo je pre tri i po godine, sam razvoj je trajao više od šest meseci, a rešenje o priznanju patenta, nakon dve godine evaluacije prijave, stiglo je pre sedam meseci.

Pronalazak je patentiran u Srbiji, a autori su podneli zahtev Evropskoj patentnoj organizaciji za međunarodno priznanje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    1. maj 2017 | 15:16

    Bravo momci ! Papire u ruke , zastite to i nikom ali nikom ovde nedajte vec sami to plasiraje i profitiracete jer ce vas ovde ojaditi kao nagradu za vas trud !!Pametni ste i jasno vam je!Bravo !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA