PROTESTI U MAĐARSKOJ Hiljade ljudi protiv ruskog uticaja

Neki od učesnika protesta nosili su maske sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina na zadnjem delu glave

  • 11

Hiljade Mađara protestovalo je danas centralnim ulicama Budimpešte u znak podrške Evropskoj uniji i protiv onoga što novi politički pokret "Momentum" vidi kao porast ruskog uticaja.

Amerika vrši pritisak na Mađarsku zbog Soroševog univerziteta

Protest je organizovao "Momentum", pod sloganom "Pripadamo Evropi", a na 13. godišnjicu ulaska Mađarske u EU, prenosi Rojters.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je ranije kritikovao Moskvu promenio je stav nakon povratka na vlast 2010. godine i pozvao na transformaciju Mađarske, a Rusiju i Tursku je podvukao kao "primer uspeha".

- Nastup Viktora Orbana u Evropskom parlamentu u subotu pokazao je da nisu samo Mađari umorni od Orbana i njegove stranke. On kritikuje EU, ali istovremeno potreban nam je evropski novac da ostanemo na površini. Dosta nam je toga - rekao je jedan od učesnika protesta koji je nosio zastavu EU.

Neki od učesnika protesta nosili su maske sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina na zadnjem delu glave.

Mađarska agencija MTI navela je da su učesnici protesta nosili transparente "Evropa, ne Moskva", "Za Mađarsku bez korupcije", "Živimo u laži" i uzvikivali "Evropa".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Oni su se najpre okupili na Trgu slobode, u centru Budimpešte, gde se nalazi spomenik sovjetskim vojnicima izginulim u Drugom svetskom ratu, prilikom oslobađanja Mađarske od nacista.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Portparol "Momentuma" Mikloš Hajnal je rekao da na Trgu slobode ne treba da bude nikakog spomenika sovjetskim vojnicima, a zatim su svi krenuli do Trga heroja, noseći zastave Mađarske, EU i tog političkog pokreta na početku kolone.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kako se navodi, sa razglasa je intonirana "Odu radosti" Ludviga van Betovena - himna EU.

U februaru ruski predsednik Vladimir Putin posetio je Mađarsku drugi put za dve godine, a glavni Orbanovi kritičari naveli su da je nacrt zakona koji se sprema navodno napisan kako bi stigmatizovao i zastrašio civilne grupe koje se finansiraju iz inostranstva, kao i da je veoma sličan zakonu koji je Rusija nedavno usvojila.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Osim toga, Mađarska zavisi od Rusije i po pitanju uvoza nafte i gasa.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    2. maj 2017 | 08:21

    Soroš.

  • Jekac

    2. maj 2017 | 07:44

    Soroševci! U svakom gradu treba da imate spomenik sovjetskom vojniku jer ste u Drugom svetskom ratu bili opaki nacisti.Da vas podseća ko ste i šta ste bili.

  • Ns

    3. maj 2017 | 09:11

    Da da... nije ovo slučajno. Pa ne mogu se mmf i soroš isterati iz zemlje a da nema posledica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA