≫ 

Strašno je kako se skrnave groblja u Srbiji: Kradu slova, slike i dečije biste

Lopovi najčešće uzimaju okvire slika, bronzana i mesingana slova, vaze i aluminijumske ograde

  • 15

a lopovima ništa nije sveto potvrdila je i nedavna krađa na groblju "Aluge" u beogradskom naselju Železnik. Samo u poslednjih mesec dana oskrnavljeno je i pokradeno čak 20 spomenika. Istovremeno, na meti su bila i groblja u Novom Sadu, Prokuplju, Požarevcu...

U Bosni dresiraju magarce da kradu drva: Neviđenu lopovsku taktiku retko ko provali!

Lopovi najčešće uzimaju okvire slika, bronzana i mesingana slova, vaze i aluminijumske ograde.

Prema rečima Zorana Hadžića, upravnika groblja "Aluge", krađe su se događale i ranije, ali nikada u ovolikom broju kao prethodnih mesec dana.

- Uništeno je čak 20 spomenika. Da cela stvar bude gora, imamo i slučajeve da odnesu cele biste sahranjene dece. Sve je to strašno i neverovatno da neko za malu materijalnu korist skrnavi grobove. Moraju da se preduzmu neke konkretnije mere kako bi se ovo zaustavilo. Bilo je i ranije skrnavljenja, ali nikada kao sada - kaže Hadžić.

On tvrdi da policija zna ko su izgrednici i da ih je više puta i hapsila, ali da to nije popravilo situaciju, jer ne mogu krivično da ih gone.

Printskrin: Youtube/Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti Printskrin: Youtube/Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti

- Policija je uhapsila grupu Roma koji su skrnavili grobove, ali je situacija sada još gora. Takođe, pored Roma tu su i kamenoresci koji dolaze i kradu vaze, a potom ih prodaju kao nove. To ne možemo nikako da sprečimo jer oni uđu da izmere nešto kako bi pravili spomenik i usput ukradu vazu i odnesu je da niko ne vidi - priča Hadžić.

Kako se nezvanično saznaje u MUP-u, krađe po grobljima su dobro organizovane i teško ih je sprečiti. Romi prvo pošalju žeme da tipuju grobove tokom dana. Posebno se gledaju oni koji su skoro postavljeni sa novim slikama, ogradama ili bistama. Tokom noći oni odlaze do tih grobnih mesta i sve vredno poskidaju što može dalje da se prodaje kao sekundarna sirovina. Sve što ukradu odnesu na stovarišta koja se bave otkupom i to se pretapa.

To je izuzetno dobro razrađen sistem, kao što svaki narkoman ima svog dilera, tako i svaka romska banda ima dil sa nekim stovarištem, koje im ne uzima podatke, već im sve otkupljuje "ispod ruke", za manju cenu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Groblje "Aluge" u Železniku ima poseban problem jer je tik pored romska mahala i praktično ga je nemoguće obezbediti - kaže izvor iz MUP-a. On dodaje da policija, zbog zakona razbojnike veoma brzo mora da pusti i oni potom ne odgovaraju krivično.

- Uhapsimo ih, ali oni zbog male vrednosti ukradenih stvari, oni ne odgovaraju krivično. I tako to ide ukrug kao igra mačke i miša, mi ih hvatamo, pa puštamo. A problem se ne rešava - kažu iz MUP-a.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Slična je situacija i na grobljima po Srbiji. Prošle nedelje na meti lopovabila su sva tri prokupačka groblja. Na novosadskim grobljima krađe su gotovo svakodnevna pojava. Skrnavljenje spomenika u Jagodini, Požarevcu i Ćupriji su već stalne. To su gradovi u kojima ima mnogo gastarbajtera koji mnogo novca ulažu u opremanje grobnica.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: informer.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    3. maj 2017 | 08:28

    Uhvatiti pa namlatiti da im nikad više ne padne na pamet tako nešto.

  • Loto

    3. maj 2017 | 10:52

    Znaci, ako regulisemo otpade koji kasnije izlivaju to nece imati kome da prodaju? Tj neće smeti niko da kupi. Kad nema traznje nema ni ponude. U svakom gradu se zna ko vrši otkup, rebnite ih pa cemo videti rezultate

  • Hanibal

    3. maj 2017 | 23:31

    Svi ti mogu da se pohapse. I teska vusegodisnja robija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA