≫ 

Putin, Erdogan i Tramp imaju plan? Sklapaju se dogovori Rusije, Turske i Amerike, najavljeni "vidljivi" rezultati uskoro (FOTO) (VIDEO)

U ovaj susret uprte su sve oči sveta

  • 8

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imaju zajedničku konferenciju za novinare u ruskom gradu Sočiju.

Putin i Tramp pričali telefonom: Dogovoren susret u četiri oka!

Dva lidera sastali su se u odmaralištu na Crnom moru kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima dveju država i novim razvojem situacije u okviru rata u Siriji.

Ruski predsednik je izjavio da su Rusija i Turska čvrsto raspoložene na jačanje bilateralnih odnosa u svim sferama. On je naveo da je sa Erdoganom razgovarao o ograničenjima i barijerama koji smetaju trgovini i investicijama, kao i o perspektivama međusobnog plaćanja u nacionalnim valutama.

Putin je istakao da se odnosi između Rusije i Turske u potpunosti obnavljaju i poprimaju "poseban karakter", dodavši da se bilateralni odnosi razvijaju "po planu", prenosi Tas s.

- Dobro je što imamo priliku da se blagovremeno sastanemo i razgovaramo o ključnim pitanjima bilateralne saradnje, ali i važnim pitanjima na međunarodnoj agendi, uključujući tako hitna pitanja kao što je sirijska kriza -rekao je ruski predsednik.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Putin je naveo da će Rusija incvestirati u izgradnju nuklearne centrale „Akujo“ 22 milijarde dolara, prenose ruski mediji.

- Važno je osigurati bezbednost ruskih turista u Turskoj, specijalne službe Rusijej su spremne da pomognu u tome - naveo je ruski predsednik.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

On je saopštio da će Turska i Rusija nastaviti praksu međuresornih konsultacija o borbi protiv terorizma. Period obnavljanja odnosa između Rusije i Turske nakon krize je završen i oni su vraćeni na normalan nivo, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin. Rekao je da su Rusija i Turska saglasne da se sukob u Siriji može rešiti jedino političkim i diplomatskim sredstvima. Putin je izjavio da je tokom susreta bilo razgovora o trgovinskim ograničenjima i ukidanjima barijera koje sprečavaju ekspanziju trgovinske i investicione razmene.

Rezultati pregovora sa Putinom će „biti vidljivi" već kroz nekoliko dana, uverio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On je izjavio da on i Putin traže kažnjavanje krivaca za incident sa hemijskim oružjem u sirijskom Han Šeihunu. Turski predsednik je obećao da Turska neće dopustiti formiranje jedinica na njenoj granici sa Sirijom koji prete njenoj nacionalnoj bezbednosti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Tako varvarski napad ne treba da ostane nekažnjen, danas smo se ja i gospodin Putin složili da izvršioci treba da budu kažnjeni -rekao je Erdogan.

Turski predsednik je obećao da Turska neće dopustiti formiranje jedinica na njenoj granici sa Sirijom koji prete njenoj nacionalnoj bezbednosti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Iskorenjivanje terorističkih organizacija je naša zajednička odgovornost. Mi nećemo dozvoliti formiranje na našoj južnoj granici neprijateljskih formacija koje mogu da budu pretnja našoj teritorijalnoj celovitosti i bezbednosti naše zemlje - obećao je Erdogan.

Erdogan je pozvao na stvaranje zona deeskalacije u Siriji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- O tome sam razgovarao sa Putinom. Na pregovorima u Astani je to jedno od glavnih pitanja, nadam se napretku - izjavio je turski predsednik.

Putin smatra da će zone bezbednosti ojačati režim prekida vatre.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- O tome sam razgovarao sa Trampom, SAD to podržavaju - rekao je on.

On je dodao da je o tome Rusija održala preliminarne konsultacije sa Damaskom i Teheranom. Bez obzira na stvaranje zone bezbednosti u Siriji, borba protiv terorizma će biti nastavljena.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Progledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Priština

    3. maj 2017 | 17:21

    A šta kaže srbija na sve ovo, panemože neko tamo dase dogovara bez dase pita srbija .

  • Sasa

    3. maj 2017 | 17:49

    Oni se zezaju a porodicu onog pilota svi zaboravili

  • Tigar

    3. maj 2017 | 18:04

    3 svetska lidera trenutno resavaju sudbinu bivse Jugoslavije.Putin,Tramp i Erdogan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA