Najlepša vest danas: Stigle prinove u jagodinski ZOO vrt, preslatke Alpino kozice (FOTO)

Zoo-vrt u Jagodini u julu obeležava 11 godina rada. Ima više od sto vrsts životinja sa preko 400 primeraka, ne računajući ptice i ribe

  • 2

Zoološki vrt (ZOO) u Jagodini, od jutros je bogatiji za dva mala Alpino jareta, čiji je otac sibirski kozorog, jedini primerak u Zoo-vrtovima Srbije sa predivnim rogovima, i malo zebu tele indijskog zebu govečeta.

Najlepše sanduče u Srbiji: U njega poštar sme da stavi pismo tek pošto prvo pogleda unutra! (FOTO)

Svaka romska kuća u Jagodini za Đurđevdan dobija 4.000 dinara

- Alpino kozice su na svet došle jutros i već hodaju po toru, sa majkom i ocem. Majka je stara tri i po godine, nosi pet meseci, jarići su zdravi, vitalni i odmah smo ih pustili napolje, to radimo za mladuncima radi vitamina D i bržeg i boljeg okoštavanja - izjavio je Tanjugu veterinar u Zoo-vrta Vladimir Jovanović.

Koza se gotovo bez ljudske pomoći sama ojarila, dodao je on.

Jarići više liče na majku, mi smo želeli da više liče na oca - kozoroga, da budu mužjaci i imaju lepe i raskošne rogove, dodao je Jovanović.

On je dodao da u Zoo-vrtu imaju još jednu gravidnu Alpino kozicu od ovog kozoroga i da se nadaju muškom mladuncu. Muški potomci, po pravili imaju sve karakteristike mužjaka, dakle prelepe rogove, dodao je on.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Alpino kozica nosi pet meseci, a Jovanović je istakao da je od sibirskog kozoroga iz jagodinskog Zoo-vrta gravidna i jedna Alpino kozica u ZOO-u Beograd.

Sibrirski kozorog je veoma zaštićena vrsta u svetu, njegovo rogovi su "u visokom trofeju", žive u planinama i pustinjama centralne Azije, najviše u planinama Avganistana i Mongolije, na nadmorskim visinama do 5.000 metara.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Visoki su od 80 do 100 centimetara, a teški oko 105 kilograma, objasnio je Jovanović.

ZOO u Jagodini je isto jutro postao bogatiji i za jedno žensko tele Zebu govečeta, dodao je Joavnović.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

On je objasnio da je reč o indijskom Zebu govečetu za koga je karakteristično da ima grbu koju koristi kao rezervar hrane.

Zoo-vrt u Jagodini u julu obeležava 11 godina rada. Ima više od sto vrsts životinja sa preko 400 primeraka, ne računajući ptice i ribe.

Godišnje ga poseti oko 100.000 ljudi, najviše školskih ekskurzija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA