Još nenapisana istorija Srbije: Velike reči Matije Bećkovića pred punom salom, o izgubljenom veku (FOTO)

Ovo intrigantno štivo zanimaće i one koji žele dublje da shvate prirodu raspada SFRJ

  • 57

Knjiga o raspadu SFRJ koju je napisao Borisav Jović, nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ, je pravi politički triler. U pitanju je autentično svedočanstvo aktera i svedoka o pravoj antičkoj drami, razbijanju jedne države. Ovo intrigantno štivo zanimaće i one koji žele dublje da shvate prirodu raspada zajedničke nam države. Iz izdavačke kuće Službeni glasnik kažu da je to najprodavanija knjiga u poslednje dve godine.

Jugoslavija bi bila najjača zemlja u Evropi da su se Titove ideje ostvarile, evo kako bi izgledala (FOTO)

Sve ovo, i još mnogo više, čulo se sinoć u dupke punoj maloj sali Doma kulture Studentski grad na promociji knjige "Kako su Srbi izgubili vek", doktora nauka, predsednika SPS-a, ambasadora SFRJ u Italiji, potpredsednika Skupštine Srbije, Borisava Jovića.

I uprkos onome što ste možda pomislili, u publici nije bilo samo njegovih ispisnika (Jović je rođen 1928. godine), već i izvestan broj studenata, a unesene su i dodatne stolice.

Čim je kročio za govornicu, akademik Matija Bećković, inače recenzent knjige, naveo je kako ju je on doživeo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- To je prva knjiga još nenapisane istorije Republike Srbije. Postoji naime opšta saglasnost da su Srbi izgubili vek. Ali, razlike i razmimoilaženja nastaju u onome kako neki to shvataju. Neki smatraju da je do toga došlo odjednom i nedavno, a Borisav Jović misli da je to gubljenje države trajalo dugo i da je počelo odavno. Ni danas ne znamo gde smo ni ko nam nosi glavu. Jović optužuje Komunističku partiju za sve što je činila u miru. I sam joj je pripadao. I utoliko je ono što je napisao važnije. Pokrenuo je najvažniju temu, a svi smo dužni i sebi i Srbiji da je istražimo i razumemo - rekao je Bećković.

Prema njegovim rečima, ni delegat Kominterne, najveći sin naših naroda i narodnosti, nije mogao biti zaobiđen. Kada je došlo do raspada države, Tito je, smatra Matija Bećković, "pripao" Srbima i izazvao tim rečima smeh u sali.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kad su se podelile kašike, salvete, čačkalice i postelje, Jospi Broz je, po ko zna kojoj ostavinskoj raspravi, pripao Srbima. Biće da ga niko drugi nije ni tražio - što je opet izazvalo kikot u sali. - Sahranjen je tamo gde je najviše voleo da boravi, pred tuđom kućom. A šta će biti s grobom kad se kuća vrati onome čija je? - zapitao se Bećković. - To što nismo znali ko je bio, bilo je najbitnije za njegovu vladavinu. Još je velika hrabrost govoriti o njemu. Još je to tabu tema.

"Kako je došlo dotle da je Tesla Hrvat, Pupin Makedonac, a Tito Srbin?"

- Slobodan Jovanović je napisao da se nikada u srpskoj istoriji nije desilo da se pojavi čovek od 50 godina, niotkuda, koga niko ne zna i da toliko dugo vlada. U Hrvatskoj se njegovim imenom nije zvalo ni selo u kojem je rođen, za razliku od Srbije.

Kako je naveo Bećković, na Titovu sahranu je predsednik Amerike poslao čak i svoju ožalošćenu majku.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kao da su se opraštali od projekta nemajući drugi koji će ga zameniti - smatra Bećković. - Za Srbiju se čini da je najbolje da ostane kako je bilo. I kako je došlo dotle da je Tesla Hrvat, Pupin Makedonac, a Tito Srbin? - na ove Matijine reči, opet se publika nasmejala. - Postojao je zakon za zaštitu njegove ličnosti i dela. A kako nema zakona o zaštiti Svetog Save? Za Ivu Andrića kažu da su njegova dela nanela više štete nego okupacijske vojske!

Raspad u krvi, mržnji i sramoti

Za KPJ se smatralo da je rešila nacionalno pitanje u državi, a kako, videlo se kad se zemlja raspala u mržnji, krvi i sramoti, smatra Bećković. Jovićeva knjiga je vapaj da se zaustavimo pred ambisom. Kao pronaći izlaz iz ćorskokaka u kome smo se obreli?

- Pod Titovom stolicom je istrulila Jugoslavija. Ostao je veliki čovek, bez dela. Ova knjiga je poziv da se Srbija vrati sebi i povrati mesto koje je mežu narodima imala i izgubila - zaključio je Bećković.

Prema rečima autora, od raspada Jugoslavije je prošlo četvrt veka, a Srbi su prikazani kao krivci. Srpska strana nije mogla da dokaže da joj je nepravedno nametnuta krivica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Postoji opasnost da neistina postane prava istina. A ja sam odlučio da uložim dodatni napor da se razjasne činjenice. Ima događaja koji su opredelili takav ishod i doveli do raspada države. U sprovođenje te odluke bio je umešan onaj koji nam je govorio da državu čuvamo kao zenicu oka svoga i kome smo verovali. O sudbini Jugoslavije odlučeno je mnogo ranije, a za njeno komadanje bio je zadužen Josip Broz. Neoprezni srpski političari su ga podržavali. Desilo se ono što nikad nije: da se srpski narod upregne da pola veka radi na svoju štetu.

Srbi su krivi za sve

Kao ključne momente, u moru drugih, koji su doveli do raspada SFRJ, Jović navodi Četvrti kongres KPJ održan u Drezdenu, 1928. godine, kada je KPJ bila ilegalna i imala oko 2.000 članova; Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu 1943. godine i usvajanje ustava iz 1974. godine, kada su stvoreni uslovi za potpuni raspad zemlje.

- Na Četvrtom kongresu odlučeno je da se Jugoslavija rasturi na više nacionalnih država, kao i da se Srbi onemoguće da eksploatišu druge. Albancima je trebalo pomoći da se pripoje Albaniji - kaže Jović. - Postalo je očigledno da KPJ nikad nije odlučivala sama, već da su u sve bile upletene velike sile. Za sve te odluke, preduslov je bio da KP osvoji vlast. A da bi se okolnosti Drugog svetskog rata iskoristile, u Srbiju je došao generalni sekretar KPJ, Josip Broz.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

"Ne možemo se držati zakona kao pijan plota"

Prema Jovićevim rečima, srpski narod u Jajcu predstavljali su neizabrani Titovi saradnici iz Srbije. A Tito je tada doneo dalekosežne odluke, kojima treba da se sprovede ono što je odlučeno na Četvrtom kongresu. A što je najgore, taj dan prevare slavljen je kao državni praznik. Politika obespravljivanja srpkog naroda samo je započela federalnim cepkanjem.

- Poznate su Titove izreke: "Ne možemo se držati zakona kao pijan plota" ili "Većina nije uvek u pravu"... Kojima je Tito manipulisao kako je njemu odgovaralo. Nikada nijedan odluka nije doneta, a da je on nije aminovao. Ustav iz '74. je samo dokrajčio Jugoslaviju. Srpsko rukovodstvo je moglo da spreči usvajanje, a nije. Tito je smatrao da Hrvatska treba da se izdvoji sa teritorijama na kojima žive Srbi, a insistirao je da se zameni pravo naroda na samoopredeljenje, pravom republike na otcepljenje. A što se bratstva tiče, ono je bilo samo maska da bi se sakrili zločini ustaša. Uostalom Tuđman je izjavio da rata ne bi bilo da ga  oni (Hrvati) nisu želeli - objasnio je Jović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na promociji knjige govorili su i Petar Arbutina, direktor izdavaštva Službenog glasnika i Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka i urednik u Službenom glasniku. Prema Orlovićevim rečima, knjiga "Kako su Srbi izgubili vek" je kao istina, šokantna, danas je ljudima malo stalo do nje. Jović je "saučesnik i svedok, danas bismo rekli insajder".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin

    11. maj 2017 | 18:34

    ...mrzeli smo se pre broza, za vreme broza, posle broza, a mrzecemo se jos više..., ej

  • Nikolas

    11. maj 2017 | 22:17

    KOMUNJARE RECITE MATIJI U KOJU KRECANU STE MU BACILI OCA VUKA BECKOVKCA PO NAREDJENJU DJIDA!!! OTVARAJTE VISE ARHIVE OZNE DA SE SAZNA GDE NESTADE 900HILJADA PRAVOSLAVNIH SRBA PO JOSKINOM NAREDJENJU!!!!!

  • Mirijam

    11. maj 2017 | 17:26

    Neka mi neko odgovori na Milosevicevo NIJE PO USTAVU, pa je doslo do nasilnog otcepljenja, umesto dogovora, koji bi rezultirao sa dyleko manje zrtava. Prema tome, Titovo NE TREBA SE DRZATI ZAKONA KAO PIJAN PLOTA je daleko pametnije. A sto se Beckovica tice, taj dousnik se dodvoravao Partiji, bolje mu je, da malo manje laprda. Imam dovoljno godina, da pamtim to vreme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA