Ove svetske kompanije su hakeri napali u najvećem sajber napadu dosad: Na listi je i Ruska centralna banka

Najnoviji sajber napad je jedan od najvećih koordinisanih napada koji su pogodili kompjutere širom sveta, a ove svetske kompanije su bile na njegovoj meti

  • 1

Globalni sajber napad ugrozio je tokom vikenda oko 150 zemalja i više od 300.000 kompjutera, a manje od 70.000 dolara uplaćeno na ime otkupa koji su hakeri tražili posle napada virusa "VonaKraj" (WannaCry).

Sve o hakerskoj grupi LAZARUS iz Severne Koreje koja je možda započela SAJBER RAT: Mogu da obore svet, ovo nije prvi put da prave haos

Naime, virus kojeg stručnjaci nazivaju "Wanna Decryptor", "WCry" i "WannaCry" paralisao je kompjutere koje koriste mreža bolnica u Velikoj Britaniji, nemačka državna železnica i veliki broj drugih kompanija i vladinih agencija širom sveta.

Napad, za koji se veruje da je bila najveća šema iznude novca putem intereneta ikada zabeležena, prema oceni Evropola predstavlja "pretnju koju eskalira".

Do jutros u 10:00 sati po griničkom vremenu registrovano je 213.000 zaraženih računara u 112 zemalja, pokazali su podaci češke bezbednosne kompanije "Aavast", što najnoviji sajber napad čini jednim od najvećih koordinisanih napada koji su pogodili kompjutere širom sveta.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Zemlje koje su najpogođenije ovim virusom su iste one koje su to bile i u petak - Rusija, Tajvan, Ukrajina i Indija, prema podacima "Avasta". Broj prijavljenih šteta je drstično opao u odnosu na petak, kada je više od 9.000 kompjutera bilo pogođeno svakog sata.

Početna suma za otkup bila je 300 dolara po kompjuteru, a tri dana kasnije, hakeri traže dvostruko više.

Ovo su velike svetske kompanije koje su pogođene virusom:

GLOBALNE KOMPANIJE

FedEks: Kompanija je rekla da je ovog vikenda "doživljavala mešanje u njihove Windows sisteme, koji su izazvani malverima" i da pokušava da reši probleme što je brže moguće. Do ponedeljka, kompanija je saopštila da je nastavila "normalne operacije".

Nisan: Proizvođač automobila u saopštenju je istakao da su "neki entiteti Nisana nedavno bili meta", ali da nije bilo velikog uticaja na njihovo poslovanje.

Foto: Fedex Foto: Fedex

KINA

Univerziteti: Firma za internet bezbednost "Qihoo360" izdala je "crveni alarm" tokom vikenda, ističući da je veliki broj fakulteta i studenata u Kini pogođen ovim napadom.

Benzinske pumpe: Državna kineska agencija saopštila je da su pojedine benzinske stanice prijavile da su njihovi digitalni sistemi za plaćanje pali, zbog čega su mušterije morale da plate uslugu u kešu.

NEMAČKA

Nemačka železnica: Kompanija je izjavila za CNNMoney da su zbog napada "pojedine informacije na displeju za putnike na nekim stanicama bile u kvaru", kao i da je bilo problema kod automata za karte.

JAPAN

Hitači: Japanska elektronska kompanija saopštila je u ponedeljak da su njihovi komjuterski sistemi doživeli probleme tokom proteklog vikenda, uključujući i to da nisu mogli da primaju i šalju imejlove, i da otvore atačmente koje su priloženi uz njih. Preneli su svoje uverenje da su poteškoće bile povezane sa globalnim sajber napadom i da nije ugroženo njihovo poslovanje.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

RUSIJA

Ruska centralna banka: Državna novinska agencija TASS prenela je da je banka otkrila malvere u imejlovima, ali da nije detektovano da je došlo do kompromitovanja resursa i podataka korisnika usluga.

Ruska železnica: Državni mediji javili su da je virus napao IT sistem ruskih železnica, ali da to nije uticalo na njihove operacije zbog brzog odgovora. Kompanija je navela da je virus bio lokalizovan i da je ažurirana antivirus zaštita.

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Iz ministarstva su potvrdili da je došlo do napada na njihovim računarima, dodajući da je manje od 1% njih pogođeno. U saopštenju je navedeno da antivirusni sistemi rade kako bi ga uništili.

Megafon: Portparol ruske kompanije za telekomunikaciju "Megafon" rekao je za CNN da je napad uticao na kol centre, ali ne i internet mreže kompanije. Dodao je da je situacija pod kontorolom.

Foto: Wikimedia/A.Savin Foto: Wikimedia/A.Savin

ŠPANIJA

Telefonika: Španske vlasti potvrdile su da je njihova državna kompanija bila jedna od meta, ali da je napad uticao samo na pojedine komjutere i da nije ugrozio bezbednost zaštite podataka klijenata.

VELIKA BRITANIJA

Nacionalna zdravstvena služba: Najmanje 16 njihovih organizacija je bilo pogođeno napadom. "U ovoj fazi nemamo nikakve dokaze da su ušli u bazu podataka klijenata. Nastavićemo da radimo sa pogođenim organizacijama kako bi potvrdili ovu informaciju", saopštili su iz zdravstvene službe. Oni su morali zbog napada da odlože nekoliko ambulatnih sastanaka zbog napada.

Britanska vlada sazvala je hitan sastanak svog komiteta za krizne situacije, poznatijeg kao Kobra, kako bi razgovarali o tome kako da se nose sa situacijom. Britanski državni sekretar rekao je da većina sistema zdravstvene službe vratila u normalu do subote u podne.

Foto-montaža: Profimedia/Fancy, pixabay.com Foto-montaža: Profimedia/Fancy, pixabay.com

INDIJA

Državna policija: Policija u južnoj indijskoj državi Andra Pradeš saopštila je da je oko 25 odsto njihovih sistema pogođeno kasno u subotu veče. Zamenik Načelnika državne policije, Pale Džošua, rekao je da bi uticaj napada mogao da bude veći, ali da su mnogi okruzi svoje sisteme podesili na oflajn režim čim je došlo do prvog udara. "Našie timovi za sajber kriminal trenutno rade na pronalaženju izgubljenih podataka", rekao je Džošua.

SAD

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost: Jedan zvaničnik za unutrašnju bezbednost izjavio je u ponedeljak da je "mali broj" infrastrukturnih sistema pogođen napadom, ali da nijedan od njih nije bio je "značajan". Zvaničnici nisu identifikovali koji sistemi, ali su rekli da su pogođeni entiteti federalne vlade.

(L.C.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    16. maj 2017 | 23:54

    Koristite Linux i značajno smanjite mogućnost napada i zaraze računara. Windows je oduvek bio bušan i podložan napadima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA