I Seul i SAD bi da razgovaraju sa Severnom Korejom, ako obustavi nuklearne probe, UN im preti sankcijama

Dok svetske sile pokušavaju da ih privole da smanje testiranje oružja, Severna Koreja ne odustaje

  • 1

Sjedinjene Američke Države bi razmotrile mogućnost razgovora sa Severnom Korejom ako Pjongjang obustavi sve svoje nuklearne i balističke raketne probe, izjavila je večeras američka ambasadorka pri UN Niki Hejli.

EU i NATO osudili raketnu probnu Severne Koreje

- Spremni smo da razgovaramo ali ne dok ne vidimo potpunu obustavu nuklearnog procesa i bilo kakvog testa tamo - rekla je ona novinarima uoči sednice Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji, na kojoj se takođe pričalo o mogućnosti da UN uvede sankcije ovoj državi, prenosi AFP.

Hejli je dodala da SAD i Kina, jedini diplomatski i vojni saveznik Severne Koreje, rade na novoj rezoluciji SB UN o sankcijama Pjongjangu.

Raketa Severne Koreje koja je pala 500 km od ruske granice nije posvađala dve strane, iako je Vašington pokušao da izazove reakciju

Severna Koreja je potvrdila da je u nedelju testirala novu vrstu rakete, navodeći da je u pitanju "strateška balistička raketa "hvasong-12" srednjeg do dugog dometa".

I Ministarstvo Južne Koreje za ujedinjenje saopštilo je danas da je njihov stav da bi trebalo da se otvore linije komunikacije sa Severnom Korejom, dok se novi južnokorejski predsednik Mun DŽee-in zalaže za dvojaki pristup - uvođenje sankcija i otvaranje dijaloga sa Pjongjangom.

- Naš osnovni stav je da bi linije komunikacije između Severne i Južne Koreje trebalo da budu otvorene. Ministarstvo za ujedinjenje je razmatralo različite opcije, ali ništa još nije odlučeno - rekao je portparol ministarstva Li Duk-haeng, dodavši da vlasti sa Juga dnevno odlaze do kancelarije za komunikaciju Panmundžom na granici dve Koreje, kako bi videli da li ima odgovora iz Pjongjanga.

Komunikacione kanale između dve zemlje presekla je Severna Koreja u februaru 2016. godine, rekao je Li.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koja

    17. maj 2017 | 11:02

    Zar se U.N. pitaju nešto a ako se pitaju onda prvo uvedite SAD sankcije....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA