Trezor koji treba da spasi svet od apokalipse POTOPLJEN: Klimatske promene ga skoro uništile (FOTO)

Klimatske promene i neobično visoke temperature glavni krivac za nastanak štete

  • 2

Utvrđeni trezor na norveškom ostrvu Svalbard, koji je sagrađen da bi sačuvao semenke biljaka iz celog sveta kako bi biljne vrste opstale u slučaju apokalipse, poplavljen je usled klimatskih promena i neobično visoke temperature.

OVO JE ŽENA KOJA UPRAVLJA POSLEDNJIM RAJEM NA ZEMLJI: Njena poruka će vas naterati da razmislite o mnogo čemu!

Međutim, kako prenosi N1, "neprobojna tvrđava" je lako poklekla pred silama prirode, pošto su rekordno visoke temperature pogodile region, što je dovelo do neuobičajenog topljenja leda i jakih kiša.

Ukopan duboko u planinu u arktičkom arhipelagu Svalbard, trezor nije izdržao pred vodom koja je prodrla kroz ulaz, da bi se potom zaledila. Srećom, semena iz celog sveta nisu oštećena ili uništena. Ovaj događaj izazvao je zabrinutost za banku semena, koja bi trebalo da je neuništiva i poslednja šansa za spas života na Zemlji u slučaju sudnjeg dana.

- Nismo razmišljali da bi mogle da se dese ekstremne vremenske prilike kao ove i da bi moglo doći do ovolike količine topljenja - rekao je Hege Njaa Aschim iz norveške vlade, koja je vlasnik sefa.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

On dodaje da je bilo zamišljeno da trezor radi bez pomoći ljudi, ali da se posle ulaska vode ustanova nadgleda 24 sata dnevno.

Prosečna temperatura u Spitsbergenu, gde se trezor nalazi, bila je na kraju prošle godine za sedam stepeni viša od normalne. Sa klimom koja se rapidno menja, a led i sneg ubrzano tope, upravnici trezora pokušavaju da pronađu način da zaštite najveću kolekciju semenki na svetu.

To podrazumeva da se tunel u planini učini vodootpornim i iskopaju odvodi za vodu, koji će sprečiti da ona prodre do samog trezora sa biljnim materijalom. U banku semena ugrađene su i pumpe u slučaju da se slična situacija ponovi.

- Planirano je da trezor traje čitavu večnost - rekao je Asmund Asdal iz Nordijskog genetskog centra, koji radi pri trezoru.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojslav

    21. maj 2017 | 08:53

    Ujedinjene nacije da spasi zemlju smesno od cega od njih samih. Zemlja se ne spasava na ovaj nacin nasa svest je na najnizem, stupnju.

  • Primus

    21. maj 2017 | 12:34

    pošto li će da prodaju kasnije to seme i kome??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA