OVO JE ŽENA KOJA UPRAVLJA POSLEDNJIM RAJEM NA ZEMLJI: Njena poruka će vas naterati da razmislite o mnogo čemu!

Kjerstin Askholt, guvernerka Svalbard-a u intervjuu za Norvešku ambasadu u Beogradu govori o svojim planovima i izazovima sa kojima se suočava

  • 5

Otkako je Vilem Barenc otkrio Špicbergen 1596. godine, arhipelag Svalbard u Norveškoj je postao poznat po kitovima, kao i ribolovnim resursima.

EVO GDE BI SRBI NAJVIŠE VOLELI DA ŽIVE: Iznenadićete se, ali ne razlikujemo se mnogo od drugih!

Ostrva su smatrana ničijom zemljom a aktivnosti su prvenstveno bile orijentisane na eksploataciju prirodnih resursa. Svalbard danas predstavlja najseverniju oblast Norveške i najsevernije društvo na svetu. Jedinstveno prirodno okruženje je dovelo do toga da Svalbard postane popularna destinacija za turiste.

SRBIJA ĆE UĆI U EVROPSKU UNIJU PRE NAS: Ambasador Norveške o investicijama, EU i o tome kako naći posao u Norveškoj

Norveška je dobila suverenitet nad ostrvom sporazumom iz 1920. godine, uz garancije građanima i kompanijama iz drugih država potpisnica na jednako pravo na pristup i određenim ekonomskim aktivnostima. Kjerstin Askholt, guvernerka Svalbard-a u intervjuu zaNorvešku ambasadu u Beogradu govori o svojim planovima i izazovima sa kojima se suočava.

Klimatsku uslovi u Svalbardu su nepovoljni ali se turizam razvija. Sa kakvim izazovima se suočavate?

- Turisti su dobrodošli da osete prirodne čari Svalbarda. Kao turistička destinacija, Svalbard se nalazi u arktičkom pojasu, stoga je važno da se obezbedi da turistička industrija ne dođe do tačke da ugrožava prirodu te da Svarbald mogu istraživati i u njemu uživati i buduće generacije. Prema mom mišljenju, to bi bilo kontraproduktivno. Turizam je u porastu u poslednjih nekoliko godina i očekuje se da će se taj trend nastaviti. Klima je nepovoljna, a turisti moraju imati u vidu da postoji rizik kod obilaženja surovih artktičkih predela kao jednog od poslednjih preostalih divljih područja Evrope. Turiste savetujemo da radi svoje bezbednosti idu u obilazak u organizovanim grupama sa kvalifikovanim vodičima. U cilju bezbednosti građana i posetilaca Svalbarda, postoje dva velika spasilačka helikoptera, kao i novi inspekcijski brod za spasavanje. Rudarska industrija se nalazi u lošoj fazi, delom zbog niske cene uglja na svetskom tržištu. Stoga je važno da se promovišu i druge aktivnosti, kao što su istraživanja i turizam. S obzirom na geografski položaj i netaknute prirode Arktika, Svalbard je takođe postao važna međunarodna istraživačka stanica, gde je selo New-Alesund, fokusirano na istraživanja Arktika. Tu je i univerzitetski centar i Global Seed Vault (trezor) u Longyearbyen-u.

Foto: Wikipedia/Svalbard Global Seed Vault/Peter Vermeij Foto: Wikipedia/Svalbard Global Seed Vault/Peter Vermeij

Šta su vlasti učinile da podstaknu ta istraživanja?

- Omogućavanje istraživačke aktivnosti će biti jedna od tema u Beloj knjizi o Svalbardu koju će Vlada predstaviti sledeće godine. Klimatska Istraživanja se već generacijama sprovode u Svalbardu, ali je neophodno stvoriti zadovoljavajuće uslove za dalja istraživanja prirode na Arktiku. Buduća istraživanja su moguća samo ukoliko čuvamo prirodnu sredinu, ali je takođe važno da buduće generacije imaju priliku da iskuse netaknutu prirodu i istinski Arktik.

Vaš mandat je da sprovodite politiku Norveške u Svalbardu i održavate Norveškoj obaveze utvrđene u Ugovoru Svalbarda sa drugim međunarodnim pravnim obavezama, kao što je Konvencija Ujedinjenih nacija o Zakonu o moru. Da li vidite neke specifične izazove u tom pogledu?

- Jedan od glavnih principa norveške politike za Svalbard jeste usklađivanje sa našim obavezama na legitiman i predvidiv način. Građani zemalja potpisnica Svalbardskog sporazuma mogu doći u Svalbard i baviti se pravnom, privrednom aktivnošću na ravnopravnoj osnovi. To im ne daje pravo na norveško državljanstvo ili stalni boravak u Norveškoj. Važno je, međutim, da svako ko dođe u Svalbard bude svestan da se nalazi u Norveškoj, te da će morati da se pridržava norveških zakona i autoriteta na arhipelagu. Međutim, ovo dobro funkcioniše, te imamo dobar odnos sa stanovnicima ovde, uključujući i Ruse i Ukrajince koji žive u Barentsburgu.

Da li postoje izuzeci od prava na život i rad u Svalbardu?

- Pravo da žive u Svalbardu zavisi od vaše sposobnosti da brinete o sebi. Oni koji ne mogu da brinu o sebi će morati da napuste ostrvo, bez obzira na državljanstvo. Konačno, guverner može da protera ljude sa arhipelaga zbog nedostatka socijalne sigurnosti ovde. S obzirom na oštru klimu, moramo da vodimo čvrstu i doslednu politiku po tom pitanju. Guverner stoga ima ova posebna ovlašćenja.

Neki komentar za kraj?

- Svalbard je neverovatno fascinantan i interesantan arhipelag. Norveška je jako ponosna na način upravljanja Svalbardom kako bi buduće generacije imale to zadovoljstvo da iskuse ovu zapanjujuću divljinu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA