LUDA IDEJA: Nacisti hteli da ubiju Čerčila čokoladnom bombom!

Pismo koje je nedavno otkriveno predočilo nam je luckast plan atentata na ser Vinstona Čerčila - tada britanskog premijera - koji su osmislili Nemci tokom Drugog svetskog rata

  • 0

Nedavno je otkriveno pismo koje je pokazalo da su nemački nacisti tokom Drugog svetskog rata kovali zaveru da ubiju tadašnjeg britanskog premijera ser Vinstona Čerčila pomoću čokoladne bombe.

Hitlerovi inženjeri napravili su eksplozivnu napravu koju su umotali u debeli sloj guste crne čokolade, a onda sve to spakovali u luksuzni crni i zlatni papir. Nemci su očito planirali da iskoriste prisustvo svojih tajnih agenata u Britaniji kako bi diskretno podmetnuli ove čokolade - nazvane "Petrova čokolada" - u grupu drugih skupih namirnica, koje su dostavljane premijeru za ličnu upotrebu.

Eksploziva je bilo dovoljno da raznese bilo koga ko bi se našao u krugu od nekoliko metara od čokolade.

Međutim, zavera je otkrivena od strane britanskih špijuna koji su odmah obavestili lorda Viktora Rotšilda - tada šefa britanske kontraobaveštajte službe MI5 - pre nego što je Čerčilov život došao u opasnost.

Lord Rotšild - u mirnodopsko vreme naučnik kao i pripadnik moćne bankarske dinastije - odmah je napisao i pismo jednom talentovanom ilustratoru, sa zahtevom da nacrta poster eksplozivne čokolade koji su trebali biti lepljeni po ulicama kako bi se alarmira javnost od ove opasnosti, ali to se nikada nije desilo.

Pismo je otkriveno tek sada.

Ljudska kreativnost očito ne poznaje granice. Možemo da zamislimo koliko bi svet bio lepo mesto za život kada bi bila upregnuta samo za dobrobit ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA