Izračunato je koliko nas košta čekanje na semaforu?

U životu provedemo otprilike šest meseci čekajući da se upali zeleno

  • 5
Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Prema istraživanju finansijskog portala Kamatica prosečan vozač u životu provede šest meseci čekajući na semaforu, a samo jedan minut čekanja košta 3 dinara.

Istraživano je i koliki je trošak na godišnjem nivou i kolika bi bila ušteda kada bi se neoptimizovani semafori uklonili.

Jedan od najvećih potrošača su semafori, kaže za finansijski portal Kamatica Dušan Uzelac.

- Veliki broj semafora nije u funkciji od kada su postavljeni, dok je nekolicina prestala da radi tokom vremena. Najveći trošak je gorivo, a ukoliko se uzme u obzir da se u istom trenutku zaustavi više vozila, trošak od 3 dinara se množi sa ukupnim brojem automobila - smatra Uzelac.

ČEKANJE NA JEDNOM SEMAFORU 10.000 DINARA DNEVNO

Crveno svetlo u proseku zaustavi 4 automobila. Čekanje na jednom semaforu košta vozače do 10.000 dinara dnevno. U Srbiji  ima skoro 1.000 semafora koji nisu u funkciji ili su potpuno nepotrebni.

Na godišnjem nivou na ime goriva i amortizacije vozila usled neoptimizovanih semafora potrošimo 30 miliona evra, a ako na ovaj iznos dodamo trošak izgubljenog vremena od 20 miliona evra, na kraju nas čekanje na semaforima košta 50 miliona evra.

Kad smo kod semafora ne možemo da vas ne podsetimo na najbrži semafor u Beogradu. Prilog o njemu je u video snimku ispod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbijo majko

    26. maj 2017 | 15:47

    Jos malo ja sigurno necu imati ovakvih problema i troskova, jer se selim u mesto bez semafora sa ogromnim dvoristem, pored reke...

  • Vlada

    26. maj 2017 | 14:32

    Ispada da bacimo za tih 6 meseci 16000eura

  • Vesna

    26. maj 2017 | 16:53

    A da napišemo još jednu glupu peticiju. Kad moze protiv Darvina može i protiv semafora.A šta nas briga za bezbednost u saobraćaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA