≫ 

U novoj vladi Zaeva terorista iz OVK i jedan pripadnik ONA: Ovo su najkontroverzniji ministri u Makedoniji

Čini se da je najkontroverznija osoba ministar iz redova DUI Sadulah Duraku

  • 4

Predlog mandatara i lidera SDSM Zorana Zaeva za članove buduće vlade izazvao je različite reakcije u makedonskoj javnosti s obzirom na to da je reč o, kako se navodi, manje ili više poznatim ličnostima koji su već bili ministri, poslanici ili predsednici opština, a među njima su i jedan bivši pripadnik OVK, kao i jedan pripadnik ONA.

U Skoplju poznat sastav nove vlade: Makedoncima 10 resornih ministarstava, albanskoj partiji 5, a tu je i Alijansa za Albance

Portal Telegrafi.mk posebno apostrofira bivšeg gradonačelnika Tetova, Hazbija Licija, koji će u novoj vladi biti potpredsednik za politički sistem i odnose u zajednici, a bivši je komandat OVK za područje Tetova.

Ipak, navodi se, da se čini da je najkontroverznija osoba ministar iz redova DUI Sadulah Duraku, koji će biti zadužen za Ministarstvo za zaštitu životne sredine. On je, kako se navodi, takođe bio deo strukture komande ONA pod nazivom Gejts. Njegovo ime je povezano sa isključivanjem ventila na jezeru Lipkovo zbog čega je Kumanovo bilo gotovo dva meseca bez vode.

Telegrafi piše da kada se, međutim, pogledaju biografije predloženih članova vlade uočljivo je da će mnogi od njih upravljati sektorima koji su u potpunoj suprotnosti sa njihovim profesijama.

Kao primer se navodi doktor medicinskih nauka Bujar Osmani koji će biti potpredsednik vlade za evropske integracije. Ova odluka je iznenađujuća s obzirom na činjenicu da je on bio uspešan u ministarstvu zdravlja, a pitanje je kako će dužnost obavljati na planu evropskih integracija, posebno u periodu kada je Makedonija nazaduje na tom planu.

Ovaj medij dalje navodi primer Radmile Šekerinske, koja će biti ministar odbrane, iako sasvim dobro poznaje oblast evropskih integracija. Ona je, podseća se, bila zamenik premijera, u periodu kada je Makedonija dobila status kandidata za članstvo u EU. Goran Sugareski će biti nadležan za Ministarstvo saobraćaja. Ovo se smatra jednim od najvažnijih ministarstava u kojem se okreće mnogo novca.

Portal konstatuje da što se tiče odbrane, tu je većina reformi po standardima NATO-a i članstvo Makedonije u Alijansi zavisi od rešavanja spora sa Grčkom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica igjoska krnjaca

    29. maj 2017 | 15:31

    Sta si uradio sa makedonijom.kada sam ja hivela tamo nikada nijedan siptar nije prelazio most.skidali su one bele kape.a sta je ovo sto uradi. Kada tada makedonski narod opstace a ti gde ces od ove bruke.

  • Ivan

    29. maj 2017 | 18:28

    Al ce sad da pljackaju, kad je narod tako hteo neka im

  • mematiBas

    30. maj 2017 | 11:26

    cestitke Zaevu I makedonskom narodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA