≫ 

Udruženje logoraša traži zabranu Tompsonovog koncerta u Mostaru, na istom mestu gde su nekada odvodili ljude u logore

U dopisu upućenom gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, Udruženje logoraša "Mostar" traži zabranu održavanja Tompsonovog koncerta, uz obrazloženje da je, kako kažu, poznato da je u vreme agresije HVO i HV na grad Mostar isti taj stadion predstavljao sabirno mesto za odvođenje Bošnjaka, Srba i drugih građana u logore

  • 7

Udruženje logoraša "Mostar" zvaničnom se pridružilo ranijim zahtevima gradskim vlastima Mostara za zabranu najavljenog koncerta hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji glorifikuje ustaštvo, na stadionu pod Bijelim brijegom, 8. juna.

USTAŠKI TERORISTA DOBIO SPOMENIK, TOMPSON PEVA NA PROSLAVI: Ovako ga nagrađuju za PUCANJE U USTA ambasadoru SFRJ!

Slovenačka policija dala preporuku za OTKAZIVANJE Tomsonovog nastupa u Mariboru

U dopisu upućenom gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, Udruženje logoraša "Mostar" traži zabranu održavanja Tompsonovog koncerta, uz obrazloženje da je, kako kažu, poznato da je u vreme agresije HVO i HV na grad Mostar isti taj stadion predstavljao sabirno mesto za odvođenje Bošnjaka, Srba i drugih građana u logore.

- Mi logoraši grada Mostara, kao neposredni stradalnici i žrtve logora HVO-a, politike HDZ-a i tzv. HZ Herceg-Bosne te odgovornih pojedinaca kojima je izrečena prvostepena presuda u Hagu za izvršeni ratni zločin, ovim putem izražavamo veliko nezadovoljstvo i najoštrije osuđujemo ovaj čin podrške dokazanim zločincima - navodi se u saopštenju tog udruženja.

Sigurni su, kažu, da će održavanje koncerta dodatno pogoršati političku situaciju u Mostaru i šire, pa će gradonačelnika tretirati kao najodgovorniju osobu.

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia

Marko Perković je nedavno trebalo da održi koncert u Mariboru, ali su ga gradske vlasti zabranile na zahtev opozicije i mnogobrojnih boračkih udruženja i nevladinih organizacija, zbog čega je negodovao čak i državni vrh Hrvatske. Tompsonovi koncerti su prethodno zabranjivani i u nekim evropskim državama poput Švajcarske, Austrije i Nemačke.

Gradonačelnik Mostara Bešlić je ranije izjavio da nema ničeg spornog u održavanju ovog koncerta, te istakao da koliko je njemu poznato - zabrane neće biti.

- Koliko ja znam nema nikakvih sudskih zabrana niti kakvih viših instanci Bosne i Hercegovine, tako da nema nikakvog pravno valjanog razloga da se koncert ne održi - rekao je Bešlić novinarima u Mostaru.

Foto: Wikimedia/Fer.filol Foto: Wikimedia/Fer.filol

On je rekao da ne očekuje podizanje međunacionalnih napetosti niti da postoji rizik od incidenata.

Prema njegovim rečima, održavanje koncerta se jako politizuje, što je pripisao stanju u Bosni i Hercegovini i potrebi da se sve to prebaci na grad Mostar.

Inače, ovo ne bi bio prvi koncert koji bi Tompson održao u Mostaru.

Foto: sibenik.in Foto: sibenik.in

On je na stadionu pod Bijelim Brijegom nastupio septembra 2013. kada je okupio više od 10.000 ljudi, koji su tu došli iz svih krajeva. U fenetečnoj atmosferi Tompson je okončao svoj nastup bez incidenata, osim što je u više navrata pevao sporne pesme koje veličaju ustaštvo i što je među ublikom bilo najviše onih koji su nosili ustaške simbole i uzvikivali ustaški pozdrav "za dom spremni".

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    1. jun 2017 | 14:51

    Samo se izmotavajte dok mladi I skolovani beze iz zemlje. Ostace samo pevaci I navijaci. Neka zadnji ugasi svetlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA