Srpkinje masovno ubijaju treće dete: Ovo su dramatični podaci o ženama u zemlji

Kondom koristi svega 12 odsto žena

  • 4

U Srbiji se godišnje uradi skoro 17.000 abortusa, pokazuju zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", ali je procena ginekologa da se uradi mnogo više, jer privatne klinike ne prijavljuju obavljene intervencije.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Beba prvo ostaje bez nogica i ruku, pa joj raskomadaju glavu: Abortus posle ovoga sigurno nećete uraditi

Najviše žena koje su imale abortus je u životnoj dobi od 25 do 34 godine - čak 46,6 odsto. Žene mlađe od 20 godina koje su imale medicinski prekid trudnoće čine 3,7 odsto ukupnog broja abortusa.

Prema istraživanju Batuta najveći broj prekida trudnoće - 34,1 odsto je zabeležen kod žena koje već imaju dvoje dece, dok je udeo žena bez dece koje su imale prekid trudnoće bio 28,9 odsto.

Abortus se, iako je ozbiljan hirurški zahvat, i dalje koristi kao sredstvo kontrole rađanja. Istraživanja su pokazala da su još uvek izražene predrasude o savremenoj kontracepciji i da se ona nedovoljno koristi posebno kod parova u braku.

Samo 18,4 odsto žena, uzrasta 15 do 49 godina koje su u braku ili imaju stalnu vezu, koristi kontracepciju. Kondom koristi svega 12 odsto žena.

Ginekolog dr Mima Fazlagić pojašnjava za Tanjug da abortus nije kontracepcija i osim što je neprijatno iskustvo, loše je i po zdravlje.

Foto: Profimedia, Wavebreak Foto: Profimedia, Wavebreak

- Nešto po čemu držimo neslavan rekord su maloletničke trudnoće. Kontracepcija je važna jer sve te prekinute trudnoće, naročito prve trudnoće, za posledicu imaju probleme sa fertilitetom ili nemogućnost rađanja kasnije - kaže Fazlagić.

Ona je dodala da je važno da se žene upoznaju sa mogućnostima kontracepcije, kako ne bi morale da prolaze kroz sve to, i dožive neprijatno iskustvo abortusa.

Važna je, naglašava ona, uloga lekara u informisanju žena o savremenoj kontracepciji, jer se mladi za savete najčešće obraćaju lekaru.

Printskin: Youtube/Live Action Printskin: Youtube/Live Action

Najčešće dileme sa kojima se u praksi suočava su vezane za pilulu za "dan posle" gde mladi misle da ona može da prekine trudnoću, ukoliko je do nje došlo nakon nezaštićenog odnosa.

- Pilula za dan posle je efikasna, ali ona ne može da vam prekine trudnoću, niti tome služi. Ona može sprečiti da dođe do začeća ukoliko do njega nije već došlo, te je važno da se uzme što pre nakon nezaštićenog odnosa, a najkasnije do 72 sata od odnosa - pojašnjava ona.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    2. jun 2017 | 15:58

    Rodila sam dvoje. Nikada na kiretazi nisam bila. A sada sam matora. To je pohvala. Nijedan zivotic nisam unistila.

  • ja

    4. jun 2017 | 09:15

    Evo ja u svojoj 40 -toj cekam svoje trece sunce,ni na kraj pameti mi nije bilo da ga sklonim. A materijalna situacija mi bas i nije sjajna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA