Janša: Krivac za Srebrenicu je EU, a ne UN

Slovenački premijer poručio posle sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom da je Evropska unija više od Ujedinjenih nacija odgovorna za sve što se u Srebrenici desilo 1995. godine

  • 1

Premijer Slovenije Janez Janša rekao je, nakon sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom, da je za zločin u Srebrenici više odgovorna Evropska unija nego Ujedinjene nacije.

Janša je, navodeći važnost UN kao organizacije koja je efikasna i globalna u svojim aktivnostima, naglasio da je važno da se uspostavi jača uloga regionalnih organizacija koje bi trebalo da preuzmu veću odgovornost u svojim regionima.

- Najveća odgovornost je na nama Evropljanima, a tek onda na Ujedinjenima nacijama. To se dogodilo u evropskom dvorištu, ali članovima EU je nedostajalo jedinstvo kako bi preduzeli potrebne mere. Da je bilo više jedinstva i razumevanja situacije, a manje ličnih interesa, genocid se ne bi dogodio - rekao je Janša, komentarišući masakr u Srebrenici.

Prema Janšinim rečima, posle Srebrenice situacija se poboljšala i EU je sprovodila preventivne mere, na šta, kako je dodao, ukazuju vrlo uspešne intervencije u Makedoniji i na Kosovu.

Kako je precizirao slovenački premijer, on i Ban su se složili da bi zavisnost nekoliko zemalja u regionu od međunarodne zajednice trebalo smanjiti, kao i da bi trebalo ubrzati proces evroatlantskih integracija celokupnog regiona.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Otadzbina

    23. jul 2012 | 18:54

    Bss tako Jansa, ti si odgovoran za sverc naoruzavanje balija u SR BiH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA