≫ 

TELEGRAF SAZNAJE: Snima se film "Princ Rastko srpski", mnogo jaka glumačka postava je u igri! (FOTO)

Produkcija "Košutnjak filma" poznata je po davanju prilika mladim, talentovanim glumcima i umetnicima, ali će se u glavnim ulogama u ovom ostvarenju naći i dobro poznata i jaka imena domaće kinematografije

  • 2

Kako saznaje Telegraf.rs, počelo je snimanje igranog filma "Princ Rastko srpski". Pod režiserskom palicom Miroslava Lekića, a u produkciji "Košutnjak filma", sprema se pravi hit pun istorijskih momenata!

Osnovano "Nezavisno udruženje producenata Srbije": Borba za razvoj i unapređenje domaće kinematografije

- Spremamo igrani film "Princ Rastko srpski". To je priča o Svetom Savi koju pripremamo već godinu dana. Prema scenariju ima zimskih perioda, i već smo snimili te zimske scene. Konkurisali smo na fondu, i sada trenutno pokušavam da zatvorim finansijsku konstrukciju. Fali veliki deo novca - deo smo našli, drugi deo će finansirati "Košutnjak film", a sada smo aplicirali na raznim nivoima i očekujemo da će se uskoro prikupiti sva potrebna sredstva - otkriva ekskluzivno za Telegraf.rs Zoran Janković, producent i direktor "Korušnjak filma".

Prema njegovim rečima, ideja je da se snimanje završi tokom godine, kako bi krajem ove bila održana premijera.

- Glavnu ulogu će igrati Filip Hajduković, student treće godine Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu - kaže Janković.

Produkcija "Košutnjak filma" poznata je po davanju prilika mladim, talentovanim glumcima i umetnicima, ali će se u glavnim ulogama u ovom ostvarenju naći i dobro poznata i jaka imena domaće kinematografije:

Foto: Promo Foto: Promo

- Pored mladog Filipa, u glavnim ulogama gledaćete Žarka Lauševića, Natašu Ninković, Slobodu Mićalović, Ljubu BandovićaMiloša Timotijevića, Igora Đorđevića. To su glavna imena - istakao je producent Zoran Janković.

On se nada da će tokom leta uspeti da organizuju početak snimanja, i da će vredna ekipa projekat završiti u narednim mesecima.

KO JE BIO RASTKO NEMANJIĆ?

Rođen kao Rastko Nemanjić, rođen je 1174. godine u Rasu, u blizini Novog Pazara. Bio je plemić iz najpopularnije srpske dinastije. Bio je uticajni diplomata i prvi srpski arhiepiskop. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao svog osnivača.

Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kraljeva Vukana i Stefana. Uz podršku vaseljenskog patrijarha je proglasio samostalnost raške crkve od Ohridske arhiepiskopije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Od rimskog Pape je isposlovao kraljevsku krunu i suverenitet za tadašnju Srbiju. Nakon krunisanja bakija Stefana 1221. godine, radio je na jačanju crkvene organizacije, pokrštavanju "neznabožaca" i "jeretika" i iskorenjivanju raških bogumila.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Napisao je ili priredio nekoliko dela namenjenih organizaciji crkve. Najznačajnija su: Zakonopravilo, Hilandarski tipik, Studenički tipik i Žitije svetog Simeona.

Kao veliki srpski prosvetitelj, škole širom Srbije i Republike Srpske ga slave, pa je Sveti Sava - školska slava i obeležava se 27. januara.

ZBOG PRAVOSLAVLJA, NAPUSTIO DVOR

Godine 1191, kad je imao sedamnaest godina, Rastko je otišao na Svetu Goru (današnja Grčka, treći prst Halkidikija), jedan od najznačajnijih centara istočnopravoslavnog monaštva, gde postaje monah. Hagiografski pisci navode da se najmlađi Nemanjin sin Rastko toliko zaljubio u pravoslavnu veru da je napustio položaj princa, pobegao na Svetu Goru i zamonašio se.

Tamo mu se posle nekoliko godina pridružio i njegov otac Stefan Nemanja, koji je u 1196. godine abdicirao u korist srednjeg sina Stefana.

Nemanja i Sava su potom oživeli zapusteli manastir Hilandar 1198. godine.

Daljinac baner

(J. Odabašić Džodan - j.odabasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пиши Ћирилицом, остани Србин!

    6. jun 2017 | 13:16

    Браво, пуна подршка Због светле историје можемо снимити доста лепих филмова и серија....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA