Najveća ruska banka dolazi u Srbiju

U "Sber banci" ističu da će oni biti most za privrednu saradnju između Srbije na jednoj i Rusije, Belorusije, Ukrajine i Kazahstana na drugoj strani, a najavljuju i da će finansirati izvoz iz Srbije na rusko tržište

  • 2

Najveća ruska banka "Sber banka" od septembra bi mogla da dođe u Srbiju i unese novi bankarski kapital, rekao je zamenik predsednika te banke Sergej Gorkov. Ova banka je kupila filijale austrijske "Folks banke", koja posluje i kod nas.

Sergej Gorkov kaže da su u toku proračuni oko najefikasnijeg načina kreditiranja privrede i građana. Zamenik predsednika najveće ruske poslovne banke kaže da se njihov plan širenja na nova finansijska tržišta privodi kraju.

- Ne planiramo u skorije vreme kupovinu nove banke u Srbiji, već se opredeljujemo za organski rast. Sada smo krenuli u javnu kampanju i već u septembru će krenuti program za Srbiju. Ako govorimo o tome da je ruskih investicija u Srbiji nedovoljno, onda kažemo da je to prošlost - kaže Gorkov.

Mađarska filijala "Sber banke" planira ove godine da izdvoji 200 miliona evra za kredite namenjene malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi i projektima za energetsku efikasnost.

Deo tog novca može doći i u Srbiju, a iz ove ruske banke poručuju da se rade proračuni i da će ulazak ruskog kapitala zavisiti pre svega od potreba klijenata.

- Desetine eksperata rade na tome i od septembra će biti poznata i okvirna investiciona cifra. Ne želim da govorim o njoj unapred, jer je to stvar dogovora sa svakim klijentom ponaosob, ali prostora ima u svim oblastima, od poljoprivrede i energetike do finansijskog sektora i povoljnijih kredita za stanovništvo - ističe Sergej Gorkov.

U "Sber banci" ističu da će oni biti most za privrednu saradnju između Srbije na jednoj i Rusije, Belorusije, Ukrajine i Kazahstana na drugoj strani, a najavljuju i da će finansirati izvoz iz Srbije na rusko tržište. Kao svoju referencu ističu i raširenu bankarsku mrežu.

Mi smo kupili mrežu "Folks banke" van Austrije i do kraja godine ona će promeniti naziv u "Sber banku". Kada kupite neku banku, preuzimte i rizike i sada mi njih preispitujemo, kao i troškove i prihode u raznim zemljama, a imamo predstavništva ili banke u 21 zemlji - kaže zamenik predsednika "Sber banke" Sergej Gorkov.

Ruski bankari smatraju i da će, prema validnim prognozama, tržište istočne Evrope i Srbije u narednih 10 godina rasti zadovoljavajućim tempom.

(Telegraf.rs /Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograđanka

    22. jul 2012 | 16:58

    hahaha znaci kad te takozvani ,,brat,, pljacka i bije to ne boli ? E moji Srbi , hocemo li se ikad dozvati pameti ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA