≫ 

Kraj talačke krize u Teheranu: ISIS preuzeo odgovornost za krvoproliće, 12 mrtvih u dva napada (FOTO) (VIDEO)

Odgovornost za napad na parlament i mauzolej Ajatolaha Homeinija, preuzela je Islamska država, koja je preko svoje novinske agencije Amak objavila video snimak na kojem se vidi naoružani napadač u iranskom parlamentu

  • 7

Najmanje 12 osoba je ubijeno, a nekoliko osoba je  povređeno u pucnjavama koje su se dogodile u zgradi iranskog parlamenta, kada je nepoznati napadač otvorio vatru na čuvare, i u mauzoleju Ruholaha Homeinija južno od Teherana. Prema pisanjima lokalnih medija, ovi napadi su povezani.

3 MINUTA JE DOVOLJNO DA RAZUMETE OVU MAPU: Ko je s kim prijatelj, a ko u ratu na Bliskom Istoku (FOTO)

Kako je objavila iranska državna televizija IRIB, okončana je kriza u parlamentu u Teheranu, u koji su upali naoružani napadači i počeli da pucaju, a da su četiri napadača ubijena.

Islamska država preuzela je odgovornost za napade, iako se sumnjalo da su incedenti povezani sa Kurdima sa ekstremističkim stavovima.

Foto: Tanjug/AP/Fars News Agency, Omid Vahabzadeh Foto: Tanjug/AP/Fars News Agency, Omid Vahabzadeh

- Borci ISIS-a napali su Homeinijevo svetilište i iranski parlament u Teheranu - javila je novinska agencija te organizacije Amak.

- Takozvana Islamska država saopštila je danas da napad na iranski parlament u Teheranu i dalje traje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Islamska država preuzela je ranije danas odgovornost za napad na iranski parlament i mauzolej Ajatolaha Homeinija, podseća Rojters

U napadima je nekoliko ljudi ranjeno. Poslednja informacija je da je jedan od napadača pobegao iz parlamenta i da je u bekstvu, dok se drugi razneo u zgradi parlamenta.

Polciija je zapečatila deo grada oko parlamenta. Na jednoj od fotografija vidi se jedan napadač kako sedi na prozoru parlamenta sa kalašnjikovim.

Policija ovo tretira kao talačku krizu, a veruje se da su četvoro ljudi taoci. Među njima su i ćerka i supruga jednog poslanika, i supruga drugog poslanika.

Iranska državna televizija objavila je na svom sajtu da su četvorica terorista, uključujući i bombaša samoubicu napali svetilište nekadašnjeg lidera Ajatolaha Ruholaha Homeinija. Kako javlja BBC, napadači su otvorili vatru na turiste u mauzoleju. Kako je prenela ta televizija, jednog od napadača ubili su čuvari, a povodom napada uhapšena je i jedna žena, porenosi AP.

Prema izjavama pojedinih svedoka, napadač se nakon toga razneo. Lokalni mediji su izvestili da se i drugi napadač u mauzoleju razneo. Svedoci sukoba u parlamentu su za Rojters izjavili da je incident završen, a ispred i unutar zgrade je policija.

Ajatolah Ruholah Homeini smatra se pokretačem Islamske revolucije 1979. godine, prenosi Rojters.

Iransko Ministarstvo za obaveštajne poslove saopštilo je danas da su napade na parlament i mauzolej Ajatolaha Homeinija izvele terorističke grupe, saopštila je državna televizija.

- Jutros su dve terorističke grupe napale parlament i svetilište imama Homeinija... Članovi treće grupe uhapšeni su pre nego što su mogli da izvedu napad - navelo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Pratite situaciju u prestonici Irana uživo:

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    7. jun 2017 | 12:51

    То је лудило.И немојте ми сада певати песму о некој освети и правдати у коментарима.Схватите,то нису људи који имају било какав осећај људскости.То су људи жељни крви и убијања.Па зар вам није довољна чињеница,што у том свом лудилу жртвују и децу.Децу воде у самоубиство...

  • Ivan

    7. jun 2017 | 11:21

    Nije im valjao Sadam, slusali su neprijatelja pa sad lepo zive u toj demokratiji. Isto kao u Libiji, isto kao svud gde su im uvalili bolji zivot.

  • mali Alek

    7. jun 2017 | 11:29

    Došlo vreme i za Iran... !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA