Jedna zemlja u okruženju će uskoro dobiti evro i ući u Šengen, a Srbija se graniči sa njom!

Grad Sofija dobio odobrenje iz Pariza i Berlina da svoju nacionalnu valutu lev zameni evrom i pridruži se bezviznoj zoni "šengena”

  • 2

Bugarska je na putu da svoju nacionalnu valutu lev zameni evrom i pridruži se bezviznoj zoni "šengena", obzirom da je Sofija dobila zeleno svetlo za to iz "osovine" Evropske unije, Francuske i Nemačke, pišu Večernje Novosti.

Bugarski ultranacionalisti koji hoće da "otkinu" deo Srbije ulaze u Vladu

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, obećali su, naime, bugarskom premijeru Bojku Borisovu tokom njegove posete Berlinu i Parizu da će pomoći Bugarskoj da uđe u Evropski mehanizam deviznih kurseva, ERM-2, što je prethodnica ulaska u evrozonu.

- S naše tačke gledišta, Bugarska bi trebalo da bude sposobna da u svemu participira što je brže moguće - rekla je Merkelova.

Makron je kazao da će podržati i bugarsku kandidaturu, koja je, inače, dugo na čekanju, za pridruživanje bezviznoj šengen zoni. Odluka o tome je odlagana zbog zabrinutosti vezane za korupciju i pravosuđe u toj zemlji. Prema Transparensi internešenelu, Bugarska je tom u pogledu najlošije ocenjena u evropskom bloku.

Bugarska, i dalje najsiromašnija država u Unije, kojoj se pridružila pre desetak godina, postavila je uvođenje evra kao prioritet u prvim nedeljama treće vlade pod rukovodstvom Bojka Borisa.

Nemačka kancelarka je istakla da EU mora da napravi "vidik nade" za balkanski region, za koji se izgledi pridruživanja najvećem svetskom trgovinskom bloku smatraju sredstvom za smirivanje obnovljenih napetosti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hobotnica

    10. jun 2017 | 14:46

    Bugarska je totalni aut evrope da joj tri unije nemogu pomoci, ko tamo nije bio taj moze drugacije da govori, jedino

  • Jole

    10. jun 2017 | 15:50

    Jos samo Rumunija u Sengen i niko nece koristiti Koridor 10.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA