18 godina posle bombardovanja Srbije sprema se tužba protiv 19 članica NATO-a

Ekspertski tim namerava da naučno dokaže vezu između ove statistike i bombardovanja i da sa time izađe pred sudove 19 zemalja članica NATO-a, uprkos ranijim sličnim pokušajima koji su ostali bez uspeha

  • 10
Bombardovanje Srbije 1999, NATO Foto: S.Pikula, Tanjug/Vladimir Dimitrijević/Rade Prelić, flickr/Nicolas Raymond, Pixabay

U ime žrtava NATO bombardovanja specijalni tim 18 godina posle bombardovanja Srbije priprema tužbu protiv 19 članica Alijanse koje su učestvovale u agresiji, javila je Radio-televizija Srbije.

Hitna akcija NATO u Makedoniji: Skovan plan za razbijanje ruskog uticaja u regionu

Makedonija spremna i da promeni ime da bi ušla u NATO

Ako se neko bude rugao Crnoj Gori u NATO-u, dobiće paprenu kaznu: Moraće da plati čak i do 10.000 evra!

Specijalni tim, koji će činiti domaći i strani advokati, kao i lekari kojima predstoji da dokažu vezu između porasta najtežih bolesti i korišćenja uranijuma tokom bombardovanja.

Na Srbiju je 1999. godine, prema priznanju NATO-a, bačeno više od 10 tona osiromašenog uranijuma za čiji je raspad potrebno 45 milijardi godina.

Član tima, toksikolog u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu Radomir Kovačević kaže da se već u prve dve godine posle bombardovanja u Srbiji beleži rast hematoloških i bubrežnih, a godinama kasnije i teža oboljenja.

- Sada statistika upravo govori o enormnom procentu, o epidemiji malignih bolesti, anomalija na potomstvu. Sama činjenica da se kod jednog deteta dnevno utvrdi maligno oboljenje dovoljno govori o riziku - rekao je Kovačević za RTS.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Ekspertski tim namerava da naučno dokaže vezu između ove statistike i bombardovanja i da sa time izađe pred sudove 19 zemalja članica NATO-a, uprkos ranijim sličnim pokušajima koji su ostali bez uspeha.

U slučaju pogibije radnika RTS-a pred italijanskim kasacionim sudom i poginulima u Varvarinu pred nemačkim Ustavnim sudom, oba ova suda proglasila su se nenadležnim.

Pravnici zato daju male šanse novoj inicijativi. Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava "Jukom" uveren je da će sve proći kao u Nemačkoj i misli da se, umesto pravnim, treba boriti političkim sredstvima kako bi se dobila sredstva za saniranje posljedica.

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Vladimir Dimitrijević, Profimedia/TASS Foto: Tanjug/Rade Prelić/Vladimir Dimitrijević, Profimedia/TASS

On je podsetio da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev jugoslovenske vlade da NATO prekine sa udarima, a da se pet godina kasnije proglasio i nenadležnim u sporu Srbije i Crne Gore protiv osam članica Alijanse.

Advokat Toma Fila uveren je da činjenice treba dokumentovati i čekati pravi trenutak da se iskoriste.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Bolje je da se napravi neka komisija koji će pribaviti sve to što su nam radili - opisati, dokumentovati sa fotografijama, istorijama bolesti i da se sačeka odgovarajući momenat da se to iskoristi - kaže Fila.

Ekspertski tim, ipak, ima optimizma - namera im je da se u tužbama nađu i posledice korišćenja kasetnih bombi i bombardovanja hemijskih i petrohemijskih postrojenja, za šta bi dokaze prikupili u naredne dve godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    11. jun 2017 | 13:32

    Nikad nije kasno da se tuzi Nato od Srbije strasno,ali pametno ! Neslusati kojekakve placene od zapada domace izdajnike i protuve vec tyzbu usmeriti u UN i UN sudu sa Ruskim ,Kineskim i drugim sudijama koji nisu clanice NATO i koje nisu pocinile ratni zlocin nad Srbijom 1999. LJUDSKI ZIVOTI SE NIKAD NEMOGU POVRATITI ALI JE JAKO VAZNO DA SE ZLOCINCI OSUDE NA OGROMNA RATNA OBESTECENJA SRBIJI ! BITI UPORAN U TUZBI I ZAHTEVATI OGROMNU RATNU ODSTETU VREDNU VISE HILJADA MILIJARDI £ $ € !!!

  • SR

    11. jun 2017 | 15:34

    Zar to nisu nasi prijatelji sto bi rekao AV ?

  • Невена

    11. jun 2017 | 13:36

    Треба искористити слабост непријатеља владавином Трампа , зато само напријед!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA