≫ 

Nemiri u Moskvi: Danas se obeležava Dan Rusije, a u blizini policija hapsi ljude koji protestuju protiv Putina (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručuje danas u Kremlju državne nagrade za dostignuća u umetnosti, nauci i tehnologiji

  • 4

Manifestacija "Vreme i epoha" održava se danas u centru Moskve, povodom obeležavanja Dana Rusije, a njoj je prisustvovalo oko 270.000 ljudi. Ovaj dan je praznik se proslavlja širom zemlje od 1994. godine kako bi se obeležilo usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine, prenosi RT. Međutim, širom grada su održani i opozicioni protesti, pri čemu je u Moskvi uhapšeno oko 400 ljudi, dok je u Sankt Peterburgu privedeno 300.

(UŽIVO) Glavni Putinov neprijatelj pokušao da prevari rusku policiju zbog protesta, ali je ipak završio u zatvoru! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dan usvajanja Deklaracije je početak formiranja ruske državnosti zasnovane na principima ustavnog federalizma, jednakosti i partnerstva.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Vreme i epoha" predstavlja reprodukciju dešavanja od 10. veka do današnjih dana. Nastupi obuhvataju prikazivanje ruske carske vojske, mačevanje u vreme Petra Velikog, vreme Katarine Velike, borbu između ruskih legija i varvara, kao i još mnogo toga...

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručuje danas u Kremlju državne nagrade za dostignuća u umetnosti, nauci i tehnologiji. Među dobitnicima su kompozitor Eduard Artemjev, koreograf Jurij Grigorovič i orijentalista generalni direktor Ermitaža Mihail Piotrovski. Državna nagrada Ruske Federacije je najviše priznanje za zasluge u oblasti nauke i kulture u društvu i državi. Ceremonija dodele odvija se za Dan Rusije u Kremlju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kao što je rekao Putin, uručivanje nagrada je uvek poseban događaj, jer su laureati neobični, izvanredni ljudi, čija dostignuća su donela veliku korist Rusiji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Uručujući nagrade, ruski predsednik je citirao cara Petra Velikog: „Ograđujući otadžbinu od neprijatelja bezbednošću, potrebno je da se slava države pronađe kroz umetnost i nauku“. „Naši današnji laureati uspeli su da u potpunosti realizuju svoj dar, sposobnosti, talente i potvrde visoku misiju u službi naroda“, rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U okviru obeležavanja Dana Rusije u Moskvi je organizovan niz događaja, piše sputniknews.com.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U moskovskom parku „Ermitaž“ u toku je praznik ruskog gostoprimstva „Samovarfest“. Na festivalu je postavljen dva metra visok mesingani samovar, a na bini se daju koncerti i pozorišne predstave.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na Puškinovom trgu organizovan je festival „Multietnička Rusija“. Otvoren je specijalan gradić sa šatorima „Zemlja crtanih filmova“ (crtani filmovi o različitim narodima i gradovima), interaktivna „Država zanata“ (kovačnica sa čekićem i nakovnjem) i lutkarska radionica „Zemlja lutaka“.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pogledajte snimak:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojslav

    12. jun 2017 | 14:44

    Sta protestvuju dobro ih placa zapad

  • Marko

    12. jun 2017 | 14:31

    Daleko mi kuca od Putinove demokratije,Staljinu se znalo,ovaj je sto puta gori i perfidniji

  • Тутор

    12. jun 2017 | 22:50

    Хе, хе, нису то немири. У немирима учествује велики број људи, а не шака јада.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA