≫ 

Ta divna priroda: Ovaj fenomen postoji jedino u Bečeju i u Kini, na reci Jangcekjang (FOTO)

Očaravajući moment kada Tisa cveta, kako kažu posmatrači - pamti se večno

  • 7

Legenda kaže, da oni koji za vreme cvetanja reke Tise puste sveću u liciderskom srcu niz reku u Novom Bečeju, ostvariće svoju ljubavnu želju. Upravo tako je bilo i ove godine. Prethodnog vikenda hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva, posetilo je čuvenu manifestaciju “Kada Tisa cveta ljubav te čeka” koja se već tradicionalno više od deceniju održava u Novom Bečeju.

BAJKOVITA TRADICIJA: Pogledajte kako Japanci proslavljaju cvetanje trešanja (FOTO)

Da li zbog ljubavnih želja ili posmatranja ovog prirodnog fenomena koji se može videti jedino u Srbiji na reci Tisi i u Kini na reci Jangcekjang, tek očaravajući moment kada Tisa cveta, kako kažu posmatrači - pamti se večno.

Mnogi će pomisliti da je reč o cvetu, ali tiski cvet je naziv insekta koji tri godine kao larva živi u mulju na dnu reke, da bi tačno u određenom periodu izašao na površinu iz samo jednog razloga - da produži svoju vrstu.

Foto: Profimedia/Uppa entertainment Foto: Profimedia/Uppa entertainment

Mihalj Pap, biolog, objašnjava da ovaj prirodni fenomen traje svega jedan dan kada dolazi do oplodnje, a da insekti tri godine žive u mulju na dnu reke čekajući pogodan momenat za oplodnju:

- Period takozvanog parenja traje nekoliko dana. Najpre možete videti desetine hiljada mužjaka koji izlaze na površinu vode da bi nakon nekoliko minuta postali začuđujuće divni leptiri koji traže pogodno tlo da bi oslobodili svoje čaure.

Čitav proces, kako se još naziva “svadbeni let”, započinje kada se pojave ženke koje nakon oplodnje lete uvis i polažu jaja. Biolozi objašnjavaju, da ženka može da oplodi i do 8.000 sitnih jajašaca iz kojih se nakon nekoliko nedelja izlegu larve koje se “ukopavaju” u muljevito dno reke.

Foto: Wikimedia/Derzsi Elekes Andor Foto: Wikimedia/Derzsi Elekes Andor

Ovaj nesvakidašnji prirodni fenomen kada više od milion žutih insekata sa srebrnkastim krilima odigra svoj ritualni ples, najlepše je posmatrati u predvečerje:

- Postoji verovanje da se u vreme cvetanja Tise ostvaruju ljubavne želje, pa posetioci koji svake godine u sve većem broju dolaze na ovu manifestaciju puštaju svoje ljubavne sveće niz reku - priča nam Nevena Subotić, PR manifestacije “Kad Tisa cveta ljubav te čeka”.

Ova legenda koja živi već vekovima na obalama Tise, privlači sve više pažnju parova koji svoje skrivene ljubavne žene puštaju niz reku:

- Novi Bečej za vreme cvetanja Tise zapravo je najromatičniji grad u Srbiji. Pozitivna energija i želje romantičara čine ovaj događaj posebnim. Uz prelepu atmosferu na obalama reke, ovaj fenomen se posmatra svake godine sredinom juna - kaže nam Nevena.

A da li se želje zaista ispunjavaju, pitali smo posetioce ove velike romantične manifestacije:

Foto: Wikimedia/Fritz Geller-Grimm Foto: Wikimedia/Fritz Geller-Grimm

- Dolazim skoro svake godine, pre dve godine pustio sam svećicu sa željom, ove godine došao sam sa svojom lepšom polovinom - rekao nam je Darko Cvijan iz Kikinde.

Aleksandra Marinković iz Novog Sada, ovoga puta je došla sa suprugom i bebom:

- Očigledno da se želje ispunjavaju, bila sam pre nekoliko godina sa drugaricom, sada sam ovde sa bebom i suprugom.

Ljubitelji romantike i prirodnog fenomena koji zaokuplja pažnju svetske javnosti, najviše su iznenađeni činjenicom da ovaj insekt godinama živi u mulju da bi samo jedan dan mogao da izađe kako bi produžio svoju vrstu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Dok ovu prirodnu lepotu biolozi i dalje proučavaju, romantičari svake godine dolaze ne bi li im se ispunile želje za koje zna samo Tisa, reka koja u vreme cvetanja predstavlja prizor jedinstven u svetu.

U čast ovog fenomena u Senti će takođe biti održan festival cvetanja Tise u period od 16. do 18. juna.

Daljinac baner

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA