≫ 

Toni Parsons, Frederik Begbede, Saša Janković, Veran Matić, Vasilije Krestić, Le monde diplomatique: Samo u novom broju Nedeljnika

Pogledajte najavu za najnoviji broj Nedeljnika

  • 1

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, najpopularnijeg njuzmagazina u Srbiji, na povećanom broju strana i sa poklon dodatkom: srpskim izdanjem Mond diplomatika, najvećeg lista za intelektualce na svetu.

HEROJ NAD HEROJIMA SA KOŠARA: Pre nego što je nasmrt iskrvario, uzviknuo je "Za ovu zemlju vredi poginuti"! (FOTO)

- Pravo glasa je povlastica i ne treba ga uzimati zdravo za gotovo, čak ni kada vam se ne dopadaju imena na listiću. Da li se pomodno podsmevaju glasanju u zemljama kao što su Sirija, Severna Koreja, Sudan, Zimbabve i druge države pod autoritarnim režimima širom sveta? Verovatno ne. Ili imamo pravo glasa ili nečiju čizmu na vratu. A kada glasanje prestane, počinje pokolj - napisao je Toni Parsons u svom "političkom manifestu" koji je ekskluzivno objavljen u Srbiji i koji ima dosta paralela sa situacijom u kojoj se naša zemlja nalazi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Stidi me fontana na Slaviji, kaže u velikom intervjuu za Nedeljnik Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana. "Tačka okupljanja većinske Srbije koja nije glasala za Vučića, oslonac za kritičnu masu koja će prekinuti ovu grešku pre nego što ode predaleko, potrebna je ovoj zemlji kao hleb nasušni. Nije to politički, već životni, suštinski cilj, pitanje opstanka - smeniti totalitarnu, anticivilizacijsku vlast, pa početi normalan život", rekao je Janković u razgovoru u kojem je ponudio svoj plan za budućnost Pokreta, ali i beogradske izbore

- Popularnost kontroverznog francuskog pisca Frederika Begbedea prelila se iz domovine na svet, pa naravno i u Srbiju, tako da je njegov drugi dolazak u Beograd i potpisivanje knjiga ličilo na susret sa rok zvezdom. U drugom razgovoru s njim zapažam da je duhovit, lucidan i šarmantan baš kao i kada smo pre nekoliko godina radili prvi intervju. Ovaj put ne žuri, prošli put je jurio na koncert u Areni. Sada je noćni izlazak obavio na vreme, ali je zato ekskluzivno za Nedeljnik otkrio da mu stric živi u Srbiji, a da mu je strina - Srpkinja.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Ako poredimo današnju medijsku scenu sa onom iz Miloševićevog vremena, ima više razlika nego sličnosti. Tada smo imali niz institucija koje su aktivno u zemlji i iz sveta podržavale medije, nevladine organizacije, razvoj demokratskih snaga. I bez obzira na političku i društvenu represiju, zabrane, drastične kazne, imali smo i proces rasta medijskih kapaciteta. Danas kao da imamo obrnut proces, negativnu spiralu, konstatovao je Veran Matić, glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 i predsednik Borda direktora, u intervjuu za Nedeljnik u kome je, osim o medijskoj sceni, govorio i o rezultatima Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja je pre nekoliko dana rasvetlila ubistvo novinara Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića.

- Za Nedeljnik su o arhitekturi Beograda i svemu što se događa u glavnom gradu govorili arhitekte, profesori fakulteta i teoretičari arhitekture. "Doživljavam veliku dozu neprijatnosti kada prolazim pored nove fontane. Ona je dokaz da, uprkos kosmopolitskom duhu Beograda i kredibilitetu struke, donosioci odluka o sudbini grada nameću kompleks zatucanih sredina, mentalitet nezavršenih fakulteta, primat političke podobnosti nad stručnošću", kazala je arhitektkinja Maja Lalić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića o Britaniji nakon prevremenih izbora: Velika Britanija nije nikada bila u težoj situaciji od Drugog svetskog rata. Društvo je podeljeno po svim šavovima. Od 1970. vodeće partije nisu obe osvojile preko 40 odsto glasova, stari su protiv mladih, školovani protiv neobrazovanih, veliki gradovi protiv provincije, dobrostojeći protiv siromašnih, domaći protiv stranaca. Severna Irska je ponovo bure baruta, Škotska se malo primirila. Tereza Mej je na funkciji ali bez vlasti koja se kotrlja, što bi Dostojevski rekao, ulicama i pitanje je ko će skupiti hrabrost da se sagne i uzme je.

- Slučaj rehabilitacije Nikole Kalabića pokazao je da su istorijske podele kod nas i dalje suviše duboke i iscrtavaju političku sliku našeg društva u sadašnjosti i budućnosti, sa čim istorija kao nauka ne može da izađe na kraj. Istovremeno, svedočimo kako klanovske borbe i "izbacivanja sa posla" na Filozofskom fakultetu i katedri za istoriju prete da uruše instituciju. Vasilije Krestić je za Nedeljnik govorio o problemima u srpskoj istoriografiji, razgovorima o Stepincu i o novim detaljima o Memorandumu SANU.

Foto: Wikipedia/Yahadzija Foto: Wikipedia/Yahadzija

- Raskopčavanje mita: Miki Manojlović. "Čovek koji poseduje takav talenat, ubeđen je da je zapravo on taj koji je napisao tekstove koje izgovara i otuda je njegov karakter nedokučiv. Zato je svaka kritika njegovog predsedavanja žiriju Sterijinog pozorja izlišna, jer odluku nije doneo Miki Manojlović, već Miki koji je umislio da je Sterija i da, vek i po kasnije, ima zadatak da mesijanski menja srpsku kulturu u kojoj će on kadrirati, pisati, režirati, producirati, a potom sve uloge dodeliti samome sebi i odigrati ih jednako maestralno i zavodljivo", napisao je Aleksandar Apostolovski u novom broju Nedeljnika.

- Kolumna Mihaila Medenice: Kragna za novinare

- Edmund Huserl jedan je od ključnih svetskih filozofa dvadesetog veka, a bez njegovog razmišljanja o "krizi evropskih nauka" istorija moderne filozofije je nezamisliva. Kod nas je relativno malo poznato da je krunski tekst Huserlove zrele filozofije prvi put objavljen, i to u nemačkom originalu, u Beogradu, piše Muharem Bazdulj u novom Nedeljniku.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antap

    15. jun 2017 | 14:10

    Sjaši više Jankoviću! Smorio si čoveče! O kojim glasačkim manjinama i većinama pričaš? Idi leči se i ne davi nas više!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA