Godišnjica suprostavljanja stvaranju države Kosovo

Srbi i nealbanci su pre tačno godinu dana svojim telima sprečili stvaranje samoproglašene države Kosovo, podižući barikade na svim putnim pravcima ka graničnim prelazima

  • 1

Pokušaj Prištine da nasilnom akcijom pripadnika specijalnih jedinica KPS-a Rosu, uz asisteniju Euleksa i Kfora, zauzme administrativne prelaze Jarinje i Brnjak u cilju integracije i instaliranja institucija samoproglašene države Kosovo sprečili su Srbi i nealbanci svojim telima i podižući barikade, na svim putnim pravcima ka ovim prelazima.

Godinu dana kasnije kao simbol otpora i jedinstva žitelja severa KiM ostao je krst u mestu Rudare (Zvečan), čijim je podizanjem na sredini magistralnog puta onemogućen prolaz pograničnoj policiji i carinicima samozvane Republike Kosovo.

Povodom godišnjice suprostavljanja nasilnoj integraciji u institucije, načelnik Okruga Kosovske Mitrovice Radenko Nedeljković kaže da se narod tada na mudar i politički zreo način suprostavio kretanju specijalnih jedinica Rosu, kao i jedinicama EULEKSA-a i KFOR-a, koji su davali punu podršku i asistenciju prištinskim institucijama.

- Mnogi su kritikovali srpski otpor i nazivali ga raznim imenima, a posebno pojedini politički predstavnici iz Beograda. Tokom godine koja je za nama, Kfor i Euleks su izlazili iz okvira poverenih mandata od strane SB UN-a, i ponašali se kao da je sedište njihovih komandi bilo u takozvanoj Vladi Kosova – rekao je Nedeljković.

SRBI SA SEVERA KiM NEĆE PRIŠTINSKU VLAST

On je podsetio i da je KFOR u više navrata, na brutalan način prekomernom upotrebom sile, napadao Srbe i ostale nealbance na severu KiM, ne vodeći računa o ženama, deci, upadao u kuće, stanove fizički zlostavljajući stare ljude akcijama sprovedenim na administrativnom prelazu Jarinje, u Jagnjenici, Zubinom Potoku, Zvečanu, misleći da se sever KiM silom može integrisati u kosovske institucije.

Stav žitelja severa KiM od 25. jula prošle godine nije se promenio i njihova borba u cilju ostanka i opstanka se nastavlja.

Nedeljković je naglasio da međunarodna zajednica ne može da ima duple standarde, ako je prihvatila da je realno stanje da albanska zajednica ne želi da živi u sastavu države Srbije, onda treba da prihvati da srpska zajednica na KiM ne želi da živi u tvorevini koja je nastala na  kriminalnoj tvorevini, trgovini ljudskim organima.

- Naš stav je jasan, ne želimo integraciju, jedine institucije koje postoje na severu KiM su institucije Republike Srbije, institucije koje su garant opstanka srpskog naroda na KiM. Za Srbe je neprihvatljivo odricanje od nacionalnog identiteta i nacionalne pripadnosti -  rekao je Nedeljković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA