Ko ne sme da vam uzme ličnu kartu, a ko sme: I da li stvarno morate da je pokažete kontrolorima u autobusu

- Svako ko vam traži ličnu kartu dužan je da naznači zakon na osnovu kojeg to radi. Ko nije u stanju to da kaže, nema pravo ni da traži. Svi znamo da je policajac ovlašćen, ali svako drugi treba da vam kaže na osnovu kojeg zakona pretenduje da vas legitimiše - ističe Šabić i napominje da niko ne sme da vam zadržava ličnu kartu

  • 30

Lična karta je dokument koji najčešće dajemo na uvid, fotokopiranje, skeniranje pa čak i na zadržavanje na određeno vreme, a to u stvari ne treba da radimo. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ističe za Telegraf.rs da ni u jednoj instituciji, u kojoj ulazimo, ne smeju da nam zadrže ličnu kartu dok smo u njoj, mogu samo da je dobiju na uvid da bi utvrdili identitet, i napominje da svako ko nam je traži, dužan je da kaže na osnovu kojeg Zakona to radi.

Osobe sa invaliditetom dokumenta plaćaju TRI PUTA SKUPLJE: Za ličnu kartu i do 10.000 dinara!

LIČNI PODACI PET MILIONA SRBA UKRADENI I PRODATI: Posledice po građane mogu da budu nezamislive

On podseća da samo policaja ima pravo da nas legitimiše, i naglašava da svako drugi ko se ne pozove na odgovarajući zakon, nema pravo to da radi.

- Svako ko vam traži ličnu kartu dužan je da naznači zakon na osnovu kojeg to traži. Ko nije u stanju to da kaže, nema pravo ni da traži. Svi znamo da je policajac ovlašćen, ali svako drugi treba da vam kaže na osnovu kojeg zakona pretenduje da vas legitimiše - ističe Šabić za naš portal.

Foto: Profimedia/Alamy, Telegraf Foto: Profimedia/Alamy, Telegraf

Poverenik je danas na konferenciji za novinare predstavio novi model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji bi trebalo da bude prosleđen Vladi Srbije čim se formira. Ove, i druge stavke, deo su novog Zakona. 

On objašnjava da postoje situacije u kojima će nam neko sa razlogom tražiti ličnu kartu, kao što je, na primer, ulazak u neku zgradu.

- Ali, jedna stvar je identifikacija, da se izvrši uvid i utvrde da ste to vi, a druga je situacija da ostavite ličnu kartu ili fotokopiju tog dokumenta što je nedopustivo pod bilo kojim okolnostima.

- Tako nešto nije dozvoljeno samo osim ako je to eksplicitno propisano zakonom. Dakle, niko ne sme da vam zadržava ličnu kartu. Da utvrdi indentitet da, zadržavanje, fotokopiranje, skeniranje, ne - kaže Šabić i dodaje da je fotokopiranje ovog dokumenta dozvoljeno po Zakonu o sprečavanju pranja novca, i zarad njega se najčešće to i radi.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Prema njegovim rečima, jedan režim bi trebalo da postoji u svim javnim zgradama:

- Svojevremeno je ministar unutrašnjih poslova je poslao dopis svim zgradama koje MUP obezbeđuje da ne zadržavaju lične karte, i oni to više ne čine. Dakle, ni pod kakvim okolnostima ne smeju da vam zadrže ličnu kartu.

Šabić je još jednom ponovio da ne postoj zakonska odredba koja kontrolore u gradskom prevozu ovlašćuje da legitimišu građane, te da samim tim oni nisu dužni da ih im pokažu.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Na pitanje, kome građani mogu da se žale na one koji insistiraju da ih legitimišu, objašnjava:

- To više nije obrada podataka ličnosti. Ali, ukoliko vam neko zbog toga što niste dali ličnu kartu uskrati pravo na kupovinu ili uslugu, to čini bez osnova u zakonu,to je posao za inspekcije koje se bave zaštitom potrošača, prava klijenata...

Daljinac baner

(Lj. R. - lj. racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kizo

    15. jun 2017 | 22:48

    Sta je sa hotelima? Boravim cesto po hotelima, u nekim ostavljam lk, u drugom skeniranje i ostaje im kopija... eto, citam, mali milion primera gde se trazi LK. Pa morate biti bas mnoooogo glupi da zaista to neznate, ili dovoljno bezobrazni da izadjete u javnost i kazete da nemaju prava da vas legitimisu i uzimaju vam podatke, a i sami znate da se to radi na svakom cosku!!! Jel ja trebam da zovem inspekciju, ili ta inspekcija treba da radi svoj posao i bez moje prijave? Ej, pa inspektori se izvinjavaju vlasnicima tih objekata, bukvalno im se pravdaju... "jbg morali smo da dodjemo po prijavi" (ako uopste i dodju) Zemljo Sojicka

  • mali Alek

    15. jun 2017 | 20:59

    Svi mi manje više znamo da zakon postoji a da se ne primenjuje, tj da se krši, ko danas ima vremena da se zaj....a na svakom koraku sa kojekakvim budalama na svakom koraku.... nadavno prilikom zahteva za nadoknadu štete na automobilu, službenica uze moju LK i onako, bez pitanja napravi kopiju... ja joj kažem da to na sme da radi, ni po zakonu ni bez moje saglasnosti, i nabrojim joj 7-8 primera kako može da zloupotrebi, ona me 'ladno pita, hoću li ja da mi isplate štetu ili da je učim zakonu... Šta treba da radim, da potrošim svoj godišnji odmor da dokažem da sam u pravu??? Srbija brale, ej....!!!

  • Nebitan

    15. jun 2017 | 22:22

    Banke, pošte, agencije za registraciju, razne poslovne zgrade, iznajmljivanje raznih stvari, vraćanje neispravnih stvari u radnju, mobilni operateri, Eps, infostan, kablovska...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA