• 30

Ko ne sme da vam uzme ličnu kartu, a ko sme: I da li stvarno morate da je pokažete kontrolorima u autobusu

- Svako ko vam traži ličnu kartu dužan je da naznači zakon na osnovu kojeg to radi. Ko nije u stanju to da kaže, nema pravo ni da traži. Svi znamo da je policajac ovlašćen, ali svako drugi treba da vam kaže na osnovu kojeg zakona pretenduje da vas legitimiše - ističe Šabić i napominje da niko ne sme da vam zadržava ličnu kartu

  • 30

Lična karta je dokument koji najčešće dajemo na uvid, fotokopiranje, skeniranje pa čak i na zadržavanje na određeno vreme, a to u stvari ne treba da radimo. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ističe za Telegraf.rs da ni u jednoj instituciji, u kojoj ulazimo, ne smeju da nam zadrže ličnu kartu dok smo u njoj, mogu samo da je dobiju na uvid da bi utvrdili identitet, i napominje da svako ko nam je traži, dužan je da kaže na osnovu kojeg Zakona to radi.

Osobe sa invaliditetom dokumenta plaćaju TRI PUTA SKUPLJE: Za ličnu kartu i do 10.000 dinara!

LIČNI PODACI PET MILIONA SRBA UKRADENI I PRODATI: Posledice po građane mogu da budu nezamislive

On podseća da samo policaja ima pravo da nas legitimiše, i naglašava da svako drugi ko se ne pozove na odgovarajući zakon, nema pravo to da radi.

- Svako ko vam traži ličnu kartu dužan je da naznači zakon na osnovu kojeg to traži. Ko nije u stanju to da kaže, nema pravo ni da traži. Svi znamo da je policajac ovlašćen, ali svako drugi treba da vam kaže na osnovu kojeg zakona pretenduje da vas legitimiše - ističe Šabić za naš portal.

Foto: Profimedia/Alamy, Telegraf

Foto: Profimedia/Alamy, Telegraf

Poverenik je danas na konferenciji za novinare predstavio novi model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji bi trebalo da bude prosleđen Vladi Srbije čim se formira. Ove, i druge stavke, deo su novog Zakona. 

On objašnjava da postoje situacije u kojima će nam neko sa razlogom tražiti ličnu kartu, kao što je, na primer, ulazak u neku zgradu.

- Ali, jedna stvar je identifikacija, da se izvrši uvid i utvrde da ste to vi, a druga je situacija da ostavite ličnu kartu ili fotokopiju tog dokumenta što je nedopustivo pod bilo kojim okolnostima.

- Tako nešto nije dozvoljeno samo osim ako je to eksplicitno propisano zakonom. Dakle, niko ne sme da vam zadržava ličnu kartu. Da utvrdi indentitet da, zadržavanje, fotokopiranje, skeniranje, ne - kaže Šabić i dodaje da je fotokopiranje ovog dokumenta dozvoljeno po Zakonu o sprečavanju pranja novca, i zarad njega se najčešće to i radi.

Foto: A. Nalbantjan

Foto: A. Nalbantjan

Prema njegovim rečima, jedan režim bi trebalo da postoji u svim javnim zgradama:

- Svojevremeno je ministar unutrašnjih poslova je poslao dopis svim zgradama koje MUP obezbeđuje da ne zadržavaju lične karte, i oni to više ne čine. Dakle, ni pod kakvim okolnostima ne smeju da vam zadrže ličnu kartu.

Šabić je još jednom ponovio da ne postoj zakonska odredba koja kontrolore u gradskom prevozu ovlašćuje da legitimišu građane, te da samim tim oni nisu dužni da ih im pokažu.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Na pitanje, kome građani mogu da se žale na one koji insistiraju da ih legitimišu, objašnjava:

- To više nije obrada podataka ličnosti. Ali, ukoliko vam neko zbog toga što niste dali ličnu kartu uskrati pravo na kupovinu ili uslugu, to čini bez osnova u zakonu,to je posao za inspekcije koje se bave zaštitom potrošača, prava klijenata...

Daljinac baner

(Lj. R. - lj. racic@telegraf.rs)

Komentari

  • Dzonka

    Napred,nazad nemam gde lična karta prazna je 🎶🎤

  • biljana

    ako neka osoba oduzme sva dokumenta od svoje majke i zadrzi na par meseci dali je to kaznjeno deko

  • Mare

    Svaki radnik tj Sluzbenik privatnog obezbedjenja po novom zakonu na sticenom objektu ima orava kao i policajac da legitimise i trazi na UVID licnu kartu. Sabicu procitaj malo zakone.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima