Obeležena 195. godišnjica smrti Karađorđa

Počasti vođi Prvog srpskog ustanka su odali princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Generalštaba VS

  • 0

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti, u Crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu u Topoli danas je obeležena 195. godišnjica smrti vođe Prvog srpskog ustanka Ðorđa Petrovića Karađorđa.

Kraj sarkofaga proslavljenog srpskog vojskovođe lovorove vence i državne i vojne počasti Karađorđu su odali princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, visoke delegacije Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, kao i opština Topola i Aranđelovac.

Vence su položili i predstavnici Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine i Udruženja Kraljevina Srbija.

Obeležavanje 195. godišnjice smrti utemeljitelja novovekovne srpske države organizovao je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Karađorđe Petrović, ubijen 25. jula 1817. u Radovanjskom Lugu kraj Velike Plane, bio je predvodnik Prvog srpskog ustanka i jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji između 1804. i 1813.

Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bili su bojevi na Ivankovcu 1805, Mišaru i Deligradu 1806. i borbe za oslobođenje Beograda 1807. godine.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA