Slavoljub iz Prokuplja nema ime, prezime ni poreklo: Njemu i njegovoj porodici je promenjen identitet! (FOTO)

Tadašnji posleratni geometri i matičari su sve na svoju ruku radili, sebi prepisivali našu imovinu, upisivali se kao vlasnici, tako da zakonski sada ja nemam ništa

  • 8

Slavoljub Stojiljković (61) iz prokupčakog sela Donja Trnava više ne zna ko je, jer su njemu i njegovoj porodici promenili identitet, a za to je slučajno saznao pre tri meseca.

Bravo, Veljko, ti si pravi heroj: Dečak iz Prokuplja sam spasao psa iz jame! (FOTO)

- Ja više ne znam kako se zovem i prezivam, a ne znam ni ko su mi preci. Po uverenju o državljanstvu sam Krstivoje Aleksandra Stolić, u katastru Milutin Milorada Stolić, a godinama sam plaćao porez za imanje pod brojem 429 što je broj Svetislava Milorada Kocića! Broj mog pasoša je Tomislava Save Tasića, a lične karte Sava Prokopija Veljković! I ja sad nemam ništa, nemam ime, prezime, zemlju, a ni poreklo. Da samo znate ko je sve moj otac - započinje priču očajni penzioner, koji je trideset godina živeo i radio u Beogradu u Gradskom SUP i nakon penzije došao u svoje rodno mesto.

- Svi imamo po tri do četiri identiteta. Moja baba Darinka je u knjizi umrlih upisana kao udovica svog svekra Vidoja, a ne mog dede Dragutina. Moj otac Vitomir koji je rođen 1933. godine na primer upisan je na jednom mestu kao Boško Jeftić, na drugom kao Stojan Dimitrije Stolić koji je rođen 1947. godine i naš je komšija. Bio sam kod njega i on se krsti. Kažem mu ja u očaju da je on otac mog oca, čovek me samo gleda. Zaista ne znam šta da radim - očajan je naš sagovornik.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sva svoja otkrića Stojiljković je predao advokatu i u toku je proces u Osnovnom sudu u Prokuplju.

- Sve je počelo kada sam hteo da povratim parcelu koja nam je oduzeta 1941. godine. Tada se ispostavilo da nam je čak oduzeto 40 hektara zemlje. Počeo sam da češljam i saznao da su tadašnji posleratni geometri i matičari u selu sve na svoju ruku radili, sebi prepisivali našu imovinu, upisivali se kao vlasnici, tako da zakonski sada ja nemam ništa. Aj što nemam imovinu, nego nemam ni ime,poreklo, ama baš ništa. Ova parcela na kojoj mi je porodična kuća se vodi na ime odbeglog četnika Milutina Milorada Stolića rođenog 1918. godine - objašnjava naš sagovornik.

Klupko je ipak počelo da se odmotava, a Stojilković tvrdi da će stvar isterati na čistac.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ipak, ko zna koliko je meštana u selu sa istim problemom i kada bi počeli da češljaju ko zna na šta bi naišli.

- Posle rata je vladala opšta anarhija. U rukama nekoliko ljudi bilo je sve. Ja ne odustajem i na kraju ću ipak vratiti svoje ime, porodicu i imanje - siguran je on.

Dok u matičnim knjigama i državnim dokumentima ima zamene identiteta, u svim dokumentima koje je uzeo u crkvenoj opštini podaci za sve su tačni.

To je prvi dokaz od kojeg Stojiljković polazi u svom dokazivanju svog imena!

Daljinac baner

(B.R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA