20.000 vrana napalo Hrvate, kljucaju im glave: Namnožile se pakleno, za najezdu ptičurina su krivi oni sami?! (FOTO)

"Molim vas, ne bacajte stari hleb i ostalu hranu kroz prozor, ne ostavljajte ostatke brze hrane u koševima za smeće jer to privlači vrane u grad", apeluju gradske vlasti

  • 6

Zbog toga što je zabranjeno uklanjanje gnezda od aprila do avgusta, u Zagrebu i okolini jata vrana su se toliko namnožila da su ptice zbog nedostatka hrane počele da napadaju i ljude. Sličan problem ima i Beograd, o čemu smo nedavno i pisali.

Vrane napadaju Beograđane: Prijavljen prvi slučaj, kljun ubadaju pravo u glavu

- Pre nekoliko dana sam šetala ulicom i jela pecivo. U jednom trenutku sam osetila udarac u glavu. Okrenula sam se i videla kako vrana odleće na stablo. Kasnije mi je prijateljica pogledala glavu i nije bilo krvi, ali bilo je jako crveno. Pretpostavljam da je htela moje pecivo. Nakon toga mi stvarno više nije udobno da šetam među drvećem, posebno ako moj mali unuk ide sa mnom ili ako je pas uz mene, jer se bojim da ih ne povrede - kaže penzionerka Eva Hodak koja živi u Španskom u Zabrebu.

Njene komšije se slažu da je zadnjih godina porastao broj vrana u tom naselju. Lani je jedna napala i iskljucala prolaznika, a pre nekoliko godina jedna je napala čak pet ljudi. Osim toga, svima smeta što razbacuju smeće po ulicama te što su vrlo glasne.

- Gledala sam jednom kako dva sata, ali puna dva sata, vrana kljunom odvija neki vijak na automobilu. Na kraju ga je odvila i odnela. Čula sam za napade i moram priznati da čoveku nije svejedno kad prolazi parkom i čuje ih kako grakću - kaže Marija Šohar. Njen komšija Slavko Antolić dodaje da ih često ujutro viđa kako traže hranu. Pametne su i nimalo se ne boje ljudi, kaže.

- Ne bojim se da će me napasti, ali znam da brane teritoriju i u tom slučaju mogu biti agresivne. Dolaze tamo gde ima hrane, pa je logično da su među nama. Meni one, iskreno, baš i ne smetaju - kaže Antolić.

Foto: Tanjug/Dusan Anicic Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Problema s vranama svesni su i u Gradu.

- Moramo napraviti pritisak na Ministarstvo zaštite okoline da nam se omogući da snažnije intervenišemo oko vrana, da uklanjamo njihova gnezda ili nešto jer ovo je postala neizdrživa pošast. Svakodnevno nas pet do šest građana širom Zagreba, od Remetinca do Dubrave, zove i traže da uklonimo gnezda jer njih ili njihove ljubimce napadaju vrane, raznose smeće, uništavaju aute i zgrade, a mi po zakonu ne smemo ništa. S jedne strane nas napadaju ogorčeni građani jer ne skidamo gnezda, a s druge strane nam zaštitari prirode prete da će nas tužiti ako krenemo s uklanjanjem gnezda - zavapio je Igor Toljan, direktor Zrinjevca, podružnice Zagrebačkog holdinga.

Foto: flickr/Comrade Foot Foto: flickr/Comrade Foot

Kaže kako je poziva građana iz godine u godinu sve više, po čemu je zaključio da u Zagrebu gotovo i nema drugih ptica osim vrana.

Budući da su iz Ministarstva zaštite okoline odgovorili da ne mogu ništa učiniti po tom pitanju, Toljan je uputio apel građanima da ne bacaju hranu jer to privlači vrane i utječe na rast populacije tih ptica u gradu.

- Molim vas, ne bacajte stari hleb i ostalu hranu kroz prozor, ne ostavljajte ostatke brze hrane u koševima za smeće jer to privlači vrane u grad, prestaju imati urođeni strah od ljudi, a posledica toga su sve učestaliji napadi - nastavlja Toljan.

Foto: flickr/Jeff Hitchcock Foto: flickr/Jeff Hitchcock

Iz gradske kancelarije za poljoprivredu takođe tvrde da ubijanje vrana ne dolazi u obzir, jer se time "neće rešiti problem, te se vrane moraju zbrinuti tako da imaju svoje mesto u gradskom ekosistemu kako se ne bi uništavale ni one, ni druge vrste ptica", piše "Jutarnji.hr".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA