Bila sam na zabranjenom spratu hotela u Severnoj Koreji: Morali smo da ćutimo, vodič je bio jeziv dok smo prolazili pored tajnih soba

Žena koja je provela godinu dana u Južnoj Koreji pre nego što je otputovala u Severnu Koreju 2011. godine, kazala je kako se boji da spomenuta turistička kompanija vrlo neodgovorno već godinama dovodi mlade i naivne ljude u opasne situacije

  • 2

Britanska turistkinja otkrila je kako ju je, dok je bila u poseti Severnoj Koreji, agencija preko koje je došla u tu zemlju, podsticala da ide na "tajni" sprat u hotelu u kojem su odseli. Preko ove agencije na svoje putovanje u Pjongjang otišao je i američki student Oto Vormbir, koji je nedavno vraćen u SAD u komi, nakon čega je preminuo.

Kim Džong Un zarobio američkog studenta, pa ga pustio kad je pao u komu, a sada je mrtav: Kako su ga tamo mučili i ubijali (FOTO) (VIDEO)

Devojka, koja je zamolila da ostane anonimna, posetila je 2011. godine hotel kod reke u Pjongjangu kao deo devetodnevne ture sa agencijom Young Pioneer Tours.

Printskrin: Facebook/Mika Mäkeläinen Printskrin: Facebook/Mika Mäkeläinen

Za Dejli Mejl je ispričala kako ih je jedne večeri, nakon što je grupa završila sa večerom, turistički vodič nagovarao da odu da posete jedan spret hotela koji je "zabranjen".

- Morali smo biti vrlo tihi, a vodič je bio vrlo smiren i pomalo jeziv - kazala je i dodala kako su na spratu bili kancelarije i konferencijske dvorane koje nisu bile počišćene.

Nakon kratkog razgledanja, grupa je napustila "zabranjeni" sprat, a putovanje je prošao bez incidenata - za razliku od onog na kojem je bio Oto Vormbir koji je osuđen zbog krađe propagandnog postera iz hotela u istom gradu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Žena koja je provela godinu dana u Južnoj Koreji pre nego što je otputovala u Severnu Koreju 2011. godine, kazala je kako se boji da spomenuta turistička agencija vrlo neodgovorno već godinama dovodi mlade i naivne ljude u opasne situacije.

- Očigledno redovno vode turiste na taj sprat, a znaju da se to ne smeju - navela je ona.

Baš kao i Oto, žena je putovala sa grupom stranih turista koji nikad pre nisu bili u toj državi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Bio je sa mnom jedan Danac kome je ovo bilo prvo putovanje izvan svoje zemlje, dva Kanađanina koji su smatrali kako su sve negativne vesti o Severnoj Koreji samo američka propaganda, kao i malezijski student koji je bio vrlo antiamerički nastrojen i nije imao pojma o ovom okrutnom režimu - rekla je ona.

Britanska agencija Young Pioneer Tours, koja je smeštena u Kini, nije odgovorila ništa na ove optužbe.

Nakon što je Oto Vormbir preminuo, šest dana nakon što je pušten na slobodu, agencija je prestala da prima američke građane na putovanja koja koštaju oko 1.500 dolara.

Printskrin: Facebook/Mika Mäkeläinen Printskrin: Facebook/Mika Mäkeläinen

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasiceva

    21. jun 2017 | 15:09

    zasto chachkate medveda? A onda kriva agencija, neljubazni domacini, fali demokratija...Interesantno je da Ameri komentarisu ove stvari. Secam se onog mamlaza pre par godina kod nas: saobracajna policija ga zaustavila i morao je da plati kaznu. Sve vreme je provocirao pandura, nudio mu lovu i sve vreme snimao. Bahati ste gde god da odete a ograniceni ccc...

  • @#$

    21. jun 2017 | 14:44

    1500$ i ideš mečki na rupu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA