Edi Rama gubi izbore? Lulzim Baša novi albanski lider

Rama se u poslednje vreme povezuje sa "kanabizacijom Albanije", cvetanjem kriminala i korupcije, kao i obilnim korišćenjem nacionalističke retorike

  • 8

U nedelju, 25. juna u Albaniji će biti održani deveti parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hodže 1991. i prvim posle ulaska Albanije u punopravno članstvo u NATO i posle dobijanja statusa države kandidata za članstvo u EU.

Postoji ozbiljna mogućnost izbijanja novog rata posle pobede Haradinaja i Tačija: Dramatično upozorenje iz Vašingtona

Na izborima će se ponovno suočiti dve vodeće koalicije predvođene Socijalističkom strankom (PS) i aktuelnim premijerom Edijem Ramom i opozicijskom Demokratskom strankom (PD) Lulzima Baše, koji ima sve šanse da postane novi lider i preuzme vlast s obzirom na loš rejting Rame koji se u poslednje vreme povezuje sa "kanabizacijom Albanije", cvetanjem kriminala i korupcije, kao i bilnim korišćenjem nacionalističke retorike.

Treća veća stranka je Pokret za socijalističku integraciju (LSI) ujedno politički subjekt bez kojeg verovatno neće biti moguće sastaviti novu albansku vladu izuzev ako ne bi došlo do tzv. velike koalicije između PS i PD.

Međunarodni institut IFIMES iz Ljubljane u analizi povodom tih parlamentarnih izbora konstatuje da je najveće negativno iznenađenje lider PS Edi Rama koji se okrenuo nacionalizmu i navodnom povezivanju albanskih etničkih prostora u jednu državu.  Ne sme se, kako se navodi, zaboraviti činjenica da je Albanija punopravna članica NATO-a i da za njen suverenitet garantuje NATO, dok je u ustavu Kosova jasno zapisano, da nije moguće pripajanje odnosno ujedinjenje Republike Kosovo sa nekom drugom državom pa ni sa Albanijom".

Pozivajući se na raspoloženje birača, IFIMES navodi da posle četiri godine na čelu albanske vlade, albanski glasači i jedan deo međunarodne zajednice spremni su da aktuelnom predsedniku vlade i lideru PS Ediju Rami, zbog njegove neprimerene retorike i pojedinih poteza dodele „žuti karton“ ali ne i Socijalističkoj stranci. Prema istraživanjima, međutim, Socijalistička stranka pojedinačno bi osvojila najviše glasova, ali ne toliko da bi mogla sama da formira vladu. Demokratska stranka zaostaje za Socijalističkom strankom, dok je na trećem mestu Pokret za socijalističku integraciju (LSI).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Navodi se da je Rama pomake napravio u prve dve godine premijerskog mandata i tada je bio premijer koji je mnogo obećavao, ali je taj početni zanos izgubljen povezivanjem aktuelnog premjera sa "kanabizacijom Albanije“ i cvetanjem organiziranog kriminala i narko biznisa. Rana, pak, skreće pažnju javnosti od tih tema okretanjem ka nacionalizmu i nacionalističkoj retorici.

Poslednjih nekoliko meseci, naime, Rama upotrebljava nacionalističku retoriku usmerenu ka stvaranju tzv. „velike Albanije“ što je izazvalo reakcije u albanskom susedstvu i zabrinutost vlada u okruženju posebno onih država u kojima živi albanska zajednica. Očito je, smatra IFIMES, Edi Rama u svojim poslednjim pokušajima da ostane na vlasti iskoristio duhove Pan-Albanizma kao što je Sali Berisha (zlo)upotrebio proslavu obeležavanja 100 godina albanske državnosti novembra 2012. Takva retorika šteti albanskim nacionalnim interesima, navodi se u analizi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Rade Prelić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Rade Prelić

Rama se, piše IFIMES, igra izjavama o ideji ujedinjenja sa Kosovom, čime rizikuje da izazove Srbiju i ponovo otvori Pandorinu kutiju balkanskih nacionalizama. Nacionalistička karta na koju je zaigrao Rama ne obazirući se na posledice u regionu veoma je opasna, konstatuje IFIMES i dodaje da se makedonski političari žale na njegovo mešanje u unutrašnje stvari te države i podsticanje etničkih napetosti ohrabrivanjem albanske zajednice da stalno postavlja nove zahteve. IFIMES ukazuje da, ukoliko bi zagovornici ideje o velikoj Albaniji dobili odrešene ruke, zasigurno bi mogli uslediti zahtevi za „velikom Srbijom“ i „velikom Hrvatskom“, što bi moglo da izazove nove regionalne napetosti i sukobe koji bi možda mogli biti i teži od ratova iz devedesetih godina prošlog veka.

Zato je Vašington upozorio „političke stranke i lidere da se koncentrišu na ono što je važno, a to je evroatlantska integracija“ Albanije. Albanija, kako je poručeno iz Vašingtona, kao članica NATO-a mora da zaboravi na eventualne velikodržavne projekte. Analitičari smatraju, da Edi Rama Albaniju generalno vodi u pogrešnom smeru, pre svega zbog slabih ekonomskih uslova, koji se očitavaju u visokoj stopi nezaposlenosti, porastu troškova života, niskim platama i malim penzijama, koje ne omogućavaju život dostojan čoveka.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Prema podacima Stejt Departmenta proizvodnja marihuane u Albaniji je prošle godine povećana za pet puta. Privlačnost trgovine narkoticima je u stalnom porastu, a premijer Rama nije uspeo da obezbedi novih 300.000 radnih mesta koje je obećao pred prošle parlamentarne izbore. Pritom uzgajanje kanabisa nudi veliku finansijsku korist onima koji nemaju druge mogućnosti, dok na drugoj strani albanska država ne nudi nove mogućnosti svojim građanima. Prema nekim procenama trgovina drogom u Albaniji dostigla je nivo skoro polovine bruto domaćeg proizvoda, piše IFIMES.

Dodaje se i da Rama više nije favorit Zapada, jer petostruko povećanja prinosa marihuane nije rezultat sa kojim se može pohvaliti. Zato IFIMES smatra da će parlamentarni izbori pokazati da li će Baša znati da iskoristi sve slabosti Rame i postane novi albanski vođa. Međutim, ko će biti novi albanski vođa u mnogo čemu zavisiće od Pokreta za socijalističku integraciju (LSI), od čije podrške će zavisiti ko će formirati novu albansku vladu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    22. jun 2017 | 22:27

    Lepo sam pre neki dan dao savet kosovskim albancima. Ne slusajte Ramu, on dolazi na Kosovo najede se i napije docekan uz njegovo lazno obecanje da stvori veliku Albaniju u lazno nezavisno srpsko Kosovo. Okrenite se Srbiji jer nemate veceg prijatelja, ako vi smatrate Srbiju za vaseg neprijatelja, to su vam ispirali mozak zlocinci i bogatasi Taci, Haradinaj i jos neki zlocinci iz ,OVK, Kosovo uvek bice Srpsko, Vi albanci zapamtite, zivite na kosovu na Srpskoj zemlji a predsednik vam je gospodin Aleksandar Vucic a ne lazni Taci. Posto ste manjina u Srbiji da postujete Srpski zakon. Zapamtite, svet vam okrece ledja jer uvideo gresku i skim imaju posla a da je Srbija jedna civilizovana zemlja.

  • mihailovic

    22. jun 2017 | 23:19

    SRPSKI USTAV JE JEDINI USTAV KOJI JE OBAVEZAN NA CELOJ TERITORIJI SRBIJE UKLJUCUJUCI KOSOVO I METOHIJU KOJA JE NEOTUDJIVI DEO SRBIJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA