Grad u Srbiji u kojem će se ljudi večeras pokrivati JORGANOM: Toliko im je hladno

- Kod nas je uveče hladno, čim otkuca 18 sati, mi oblačimo dugi rukav - kažu meštani za Telegraf.rs

  • 0

Sjenica je jutros sa 14 stepeni C bila najhladniji grad u Srbiji, što je tačno 14 podeoka manje u odnosu na mesta u kojima je izmerena maksimalna jutarnja vrednost. Zato i ne čudi što se žitelji ovog grada i u letnjim mesecima pokrivaju JORGANOM?! 

OVAJ HUMANISTA DOLAZI I BEZ POZIVA: Duda (62) je dao krv više od 140 puta i spasao desetine života

Zbog svog specifičnog položaja, u ovom mestu jugozapadne Srbije uvek se očekuje obaranje rekorda kada je najniža temperatura u pitanju.

Tako je u Sjenici 26. januara 1954. godine zabeležena temperatura od - 36 stepeni, dok je na Pešterskoj visoravni istog datuma 2006. godine u Karajukića Bunarima izmereno neverovatnih 39 stepeni ispod nule.

Sjenica leži na nadmorskoj visini od 1000-1030 metara i okružena je sa planinama Jadovnik, Zlatar, Ozren, Giljeva, Žilidar, Javor i Golija, tako da prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića u ovom periodu temperature beleže oscilacije.

Foto: sjenica.com Foto: sjenica.com

- Noćne temperature kreću se u intervalu od 0 do 15 stepeni, dok dnevne mogu da dostignu između 30 i 34, 35 stepeni C na višim kotama - objasnio je on.

Luka Nikolić (17) kaže da se on i njegova okolina skinu u kratke rukave čim skala na termometru dostigne 20 stepeni.

- Svaka leta su ista, zime se ovde razlikuju - rekao je ovaj mladić i dodao da se trenutno rashlađuju uz pomoć ventilatora i klime.

Žene Vukomirka Jovanović (70) i Vinojla Marković (60) otkrivaju da se čak i leti pokrivaju jorganom.

- Kod nas je uveče hladno, čim otkuca 18 sati, mi oblačimo dugi rukav. Jakne nam nisu potrebne, ipak smo navikli na ozbiljnu hladnoću ovde. Kad idemo na počinak, jorgan je obavezan!  - navele su one.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA