ERDOGAN ODLUČIO: Turci nisu nastali od majmuna, izbacuje se Darvin iz škola

Turski nastavnici tvrde da je Darvinova teorija isuviše kompleksna za tinejdžere i da bi trebalo da sacekaju do fakulteta kako bi mogli da se suoče sa takvim sekularnim naucnim diskursom

Turska je spremna da iz programa srednjih škola izbaci Darvinovu teoriju evolucije – "kako bi sačuvala lokalne i nacionalne vrednosti". Kako piše Raša tudej, Turska će time postati druga predominantno muslimanska zemlja koja je donela takvu odluku, posle Saudijske Arabije.

DARVIN PODELIO SRPSKE NAUČNIKE: U polemiku se uključili i lekari

Turski nastavnici tvrde da je Darvinova teorija isuviše kompleksna za tinejdžere i da bi trebalo da sacekaju do fakulteta kako bi mogli da se suoče sa takvim sekularnim naucnim diskursom. Odluka bi trebalo da stupi na snagu od 2019. godine.

- Izbacili smo kontroverzne predmete za učenike koji su u dobi u kojoj ne mogu da razumeju problematiku - rekao je funkcioner Ministarstva obrazovanja Alpasan Durmuš.

Prema njegovim rečima, izbacivanjem Darvinove teorije snagu će dobiti "lokalne i nacionalne vrednosti turskog društva, a tu odluku je podržao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Durmuš je dodao i da časovi religije i morala, koji će biti uvedeni kao obavezni, ne treba da budu u programu daka prvog, petog i devetog razreda, ukoliko sami ne izaberu, prenosi B92.

U komentarima na ovakvu odluku Ministarstva obrazovanja navodi se da je to posledica želje vlasti da smanji uticaj sekularizma koji je uveo osnivač moderne turske države Kemal Ataturk.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grupacija onih koji se protive Darvinovoj teoriji tvrdi da je ona "u totalnoj suprotnosti sa islamskim ucenjima", dok se na drugoj strani govori o potpunom prihvatanju ili delimičnom, uz nalaženje veza sa islamskim teorijama.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    24. jun 2017 | 10:20

    Tacno tako , oni su nastali od sejtana.Kroz celu istoriju , ruke su im uvek krvave bile.Milion ubijenih Jermena , zulume koje su cinili za vreme otomanskog carstva,nepojmljivo je Bozijem coveku.Stici ce ih kazna kad tad.Nema veceg greha , nego cedo oteti od majke , kao sto su kaljavi radili otimajuci nasu decu.Bog nije macka , da odmah vadi oci, polako.......

  • Uroš d'dorf

    24. jun 2017 | 10:30

    @marijana bakov.SVAKA TI SE POZLATILA!!!slažem se za izbacivanje'majmuna'jer to samo majmun moži da IZMISLI!!.

  • Np

    24. jun 2017 | 10:09

    Hvala Bogu,svaka mu čast.Dosta je bilo takve gluposti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA