≫ 

Da li su "vukovci" precenjeni đaci? Dva skandalozna prijemna na Saobraćajnom fakultetu izazvala veliku polemiku (FOTO)

 ≫ 

Dva učenika ponela maksimalan broj iz škole, a onda prijemni uradili sramotno

Komentari

  • Sale

    30. jun 2017 | 09:52

    Vukova diploma nije merilo znanja već samo jedna varka da bi učenik imao više bodova za upis. Zbog toga mnogo učenika ne upiše željene škole zbog kriterijuma koji se poremeti. Jasno je i govorim o ovoj oblasti jer su ti učenici sutradan vrlo loši đaci, a zauzeli mesta deci koja pošteno rade i dobijaju dobre ocene. Vukovu diplomu treba ukinuti zbog zloupotrebe pojedinih škola tj. pojedinih nastavnika i direktora.

  • Rossi

    30. jun 2017 | 08:11

    Ja sam bio los ucenik u srednjoj skoli, da ne kazem ocajan jer sam na prijemnom ispitu ponio svega 22 boda. Upisao sam Pravni u Beogradu na budzetu, zavrsio ga, doduse, ne sa nekim prosjekom, ali zavrsio. Isto tako imam najbolkeg druga koji je bio djak generacije u osnovnoj, djak generacije u srednjoj, dobijao nagrade da studenta godine na Pravnom u prvoj,drugoj i trecoj. Cetvrtu nije zavrsio ovdje vec ne nastavio u Briselu. Diplomirao, magistrirao, i sa svoje 24 godine pise doktorski rad. I da, zaboravih da napisem, sve ispite je davao prije roka, uglavnom je isao po pola godine ispred mene.

  • PeXoN

    29. jun 2017 | 10:43

    Koje god dete da pitam kako je položilo, ono kaže odlično

  • student

    29. jun 2017 | 00:59

    Dragi moji da vam nije slucajno palo na pamet da su da ista deca vec fenomenalno uradila prijemni na nekom drugom fakultetu pa se igrala malo lotoa, ne? Svi jedva cekaju priliku da lupetaju o obrazovanju. Ako neko hoce da uci ovde ima prostora za to ako nece nece ga niko naterati, ocene su jako relativna stvar, na kraju se sve svede na sposobnost, neko je mnogo sposoban malo pametan i lepo zivi neko je mnogo pametan ali ne zna to da iskoristi, nekome se zadesilo i jedno i drugo ..

  • Hajduk Veljko

    28. jun 2017 | 20:36

    To je tako zato što se ne zapisuje srednja ocena kao glavna, nego okruglo. Uvedimo zakon da se računaju sve ocene iz predmeta tokom cele godine, pa onda neće biti potrebno da se ukine Vukova diploma nego će se zasluživati a i prosvetarima će biti lakše.

  • Rastko

    28. jun 2017 | 17:21

    Čim su ocene postavljene u glavni kriterijum napredovanja, ovakvi efekti su očekivani, jer logično, većina kvalitetnih nastavnika ne žele da unesrećuju đake davanjem nižih ocena. Zakonodavac i u slučaju obrazovanja podrazumeva da će svojom (neiskusnom) pameću dobro trasirati one najbolje nastavnike i đake, ne pomišljajući da je dobra nastava velika veština. Da on kao niko drugi tačno razume šta je to cilj i način obrazovanja. Isto kao i u privredi, gde naivan zakonodavac pravi ograničenja genijalcu objašnjavajući mu kako se prave pare. Štaviše, zakonodavac podrazumeva da je nastavnik zlonameran i da ne zna šta radi, i ne dozvoljavajući mu da luta unapred propisuje tehnologiju držanja časa, stava u razredu, davanja ocena. To dokazuju brojna pravila poput pisanja datuma uz ocenu, vrste ocene, izvođenja zaključne ocene aritmetičkom sredinom, itd. ne dozvoljavajući niti malu samostalnost (koja bi se takođe mogla kontrolisati, ali naknadno). Zanimljivo, pri tome se stalno govori o kreativnom pristupu nastavi, što je potvrda da oni koji kreiraju pravila zapravo rade u neznanju. Čak i ako đaci te ocene svojim radom nisu zaslužili, dobar nastavnik ih neće kočiti, daće im više nego što zaslužuju. To je dobro poznata istina koja nam govori da je značaj ocena precenjen. Gospodo zakonodavci, sada ću vam otkriti jednu veliku ,,tajnu'' prosvetnog zanata: ne postoji objektivna ocena! Zato je insistiranje na savršenom ocenjivanju glupost koja dovodi do otuđenja obrazovanja.

  • Јасмина

    28. jun 2017 | 15:38

    Шта је ту чудно.Са мном је у О.Ш.ишла ученица која је до шестог разреда била врлодобра,остала три одлична,да би на крају добила Вукову диплому(?)Бавила се рециталом и мислим да је то пресидило да јој се промене оцене...

  • Tima

    28. jun 2017 | 15:21

    I ja sam moju visoku skolu zavrsila ..bila je na trecem spratu .. a sto se vukovaca tice oni pored knjiga ne vide vise od nosa

  • Srbin-Švajcarac

    28. jun 2017 | 15:16

    I ja bio jedva odličan do 7. razreda,posle vrlo dobar,nisam učio ni bubao nikad...sad sam šef u jednoj ogromnoj firmi u CH,a moje školske kolege i koleginice "vukovci" ili drze motiku ili beru maline i višnje,u najboljem slučaju rade u prodavnici kod privatnika za 150 e mesečno....pa eto koliko značenje ima uspeh i Vukovac u osnovnoj školi u Srbiji.

    • 28. jun 2017 | 15:36

      Ana

      @Srbin-Švajcarac

      Zašto ti vređaš nekog ko drži motiku ili bere maline!? I ja sam bila vukovac, odličan student, imam (za Srbiju) normalan posao, malu platu, ali srećna jer imam znanje, koje nisam, čitajući, nikada prestala da razvijam. To, što ti misliš da si uspeo u CH jer si direktor, je NIŠTA. Ja sam srećna, znači, USPELA SAM. Novac malo znači bez drugih, bitnijih stvari, znaju oni koji ga imaju. Ko ga nema, neće me ni razumeti. Znanje je za mene sreća, a ne direktorska fotelja. Znači, vodite računa kada pišete o vukovcima, da ne vređate decu koja Vukovu diplomu zaista zaslužuju. O njima NIKO ne misli. Nisu ona kriva za sistem koji nakaradno funkcioniše. Birajte reči malo!

  • Ja

    28. jun 2017 | 14:57

    Vidim ja da ovde sve lupaju kompleksi.I one odlikase,koji se kasnije nisu ostvarili u zivotu,a i one sto su sa sela putovali do skole,pa su bubali,samo da ne zavrse kao majka,da budu spremacice u nekoj firmi,ili kao ocevi,da ne budu magacioneri,fizicki radnici,itd..Obe strane tako dobro trese"malogradjanstina",da to nije normalno.Sve je relativno.Ima losih djaka u nizim skolama(osnovna,srednja),koji se"probude"na faxu,a opet ima i odlikasa,koji prosto"sagore"do svoje 18te godine,i jedva zavrse fakultet,ili ostanu sa samo srednjom skolom.Ali,ima na hiljade razlicitih primera,ne mozemo globalizovati..

  • Doktor

    28. jun 2017 | 14:46

    Daleke 1984.g. Moje odeljenje broji 39 učenika. Ja jako vrlo dobar ili jedva odličan, a preko 20 odličnih i mnogi od njih "vukovci", tokom svih godina srednjeg obrazovanja. Fakultet upisasmo nas 23-oje. Od tolikog broja, fakultet završismo samo JA i još jedna drugarica na ekonomiji. Nekoliko njih dodje do diplome sa višom školom. Tu beše kraj. Ovo govori da je i tada bilo fabrikovanja odličnih učenika, mada ne kao što se sada radi, ALI, fakulteti su bili ti koji su dalje vršili selekciju i ,,uglavnom,, fabrikovani odlikaši nisu ni uspevali da završe fakultet ili je to bilo uz ogromne napore i nadoknadjivanje svega onoga što je propušteno tokom redovnog školovanja. Sada se ocene dobijaju i poklanjaju ko bombone, a fakulteti se završavaju lakše nego srednje škole. Sada je sve izgubilo na vrednosti, sve se može kupiti, pa i diplome, ali, znanje niko nikom nije mogao da kupi. Taj sa kupljenim diplomom se odmah prepozna i NAŠA je obaveza da se pred takvima ne povlačimo, već da im svi zajedno, javno kažemo i pokažemo gde im je mesto. Mi smo ti koji to trebaju i moraju da urade, da budu izloženi, ako treba podsmehu i osudi okoline, a ne da im ćutimo.

    • 29. jun 2017 | 01:24

      Земунац Алекса

      @Doktor

      Докторе преко: куће, столице, брда. ку#ца, а више од 20. Докторе овако да ти појасним скочи више од столице и скочи преко столице. Докторе, уписало се више од 20, а не преко 20. И онда и сада, ви неписмени мудрујете у овој држави и једете мој крух свињарски.

  • Vlajko

    28. jun 2017 | 14:45

    Ovoje jak razlog zasto ne treba ukidati prijemne na fakulterima i upisivanje na osnovu velike mature. Kod nas je isuvise rasireno poklanjanje ocena i korupcija koja cesto iza toga stoji. Jos jedan razlog je i to sto su ETF i slicni fakulteti uveli pripremnu nastavu za brucose u septembru. Ovo se nametnulo kao potreba jer upisani i visokorangirani srudenti nisu bili u stanju da na casovima u oktobru uopste budu u mogucnosti da prate casove matematike i fizike. Dakle u ovoj zemlji je jos uvek najjaci filter ocene kvaliteta i znanja djaka, prujemni za upis na fakultet

  • Tara

    28. jun 2017 | 14:23

    Vuk da vidi ko sve dobija diplomu prevrnuo bi se u grobu. A u jednoj novosadskoj školi su devojčice došle da na svečanost prilikom dodele Vukove diplome da je prime u teksas šortsevim i atlet majicama. Sramota kakvo nepoštovanje i škole kao institucije i te diplome. A još veća sramota treba da bude njihove roditelje koji su dozvolili da im ćerke odu na dodelu Vukove diplome onako kako idu na Štrand. Strašno.

  • Bane

    28. jun 2017 | 14:13

    Deca veze nemaju, svaka petica dobijena zadnjih desert godina je obicna dvojka za nas koji smo skolu zavrsavali sredinom osamdesetih.

  • Rosuljac

    28. jun 2017 | 14:10

    Kako se popravljaju ili bolje rečeno poklanjaju ocene osnovcima, mogli bi da ispričaju u OŠ u selu Gložane kod Vlasotinca, kada je nastavnik, razredni starešina jednog učenika, u želji da mu pomogne, jer mu je roditelj uticajni čovek (možete misliti - predsednik MZ), tražio od drugog nastavnika da tom učeniku koji je u dnevniku iz jednog predmeta imao 1 trojku i 2 jedinice, da tom učeniku zaključi ni manje ni više 4 (četvorku), a kada je to taj nastavnik odbio, taj razredni starešina je SAM u dnevniku, tudju ocenu, jednu jedinicu prepravio na četvorku, prostim pivlačenjem "crte", a potom je kao zaključnu ocenu, olovkom upisao četvorku. Slučaj je prijavljen direktoru škole, a šta je on preduzeo, idite u ovu školu, pa se raspitajte.

  • Lilli

    28. jun 2017 | 14:08

    To je izmisljena kategorija.Ja sam zavrsila Gimnazuju kao jedan od 4 odlicna ucenika. Nisam bila Vukovac. A onda, ni jedan od Vukovaca nije zavrsio fakultet. Mi koji smo bili samo odlicni jesmo.

    • 28. jun 2017 | 15:26

      Nikola M.

      @Lilli

      Ja sam vukovac, plus 5.00 u srednjoj, upisao i zvršio fakultet. Eto, po tebi vukovci ne uspevaju, a oni koji to nisu, sve uspeju. Vifiš, noje tačno.

    • 28. jun 2017 | 23:10

      Petar

      @Lilli

      I sta oces da kazes? Ja sam sa dobrim uspehom srednje skole, zavrsio fakultet, i to u vremenu kad su fakulteti i profesori vredeli nesto. Danas je to katastrofa, i mogu reci da nisu problem djaci i studenti, vec drzava, koja samu sebe ne kontrolise, a kamo li skole i fakultete i sve ostalo sto je dovelo do kraha nacije, jer sve to ima uzrocno posledicne veze. Za to nemoj te komenatarisati ni lose djake ni odlicne djake i studente. Sve svoje ima, za sto ? Za to!

  • Gaga

    28. jun 2017 | 14:06

    nisu uspeli da prepišu.

  • S

    28. jun 2017 | 13:57

    U mojoj osnovnoj su nastavnici ako je djak imao 34545 ocene zaključio 5

    • 28. jun 2017 | 14:25

      Tara

      @S

      To govori u prilog tome da ti Vukovci veze nemaju sa onim što je Vukovac nekad bio. Jedan ili dvoje u generaciji od peta razreda.

  • Dragana

    28. jun 2017 | 13:57

    Treba dozvoliti svim đacima da upišu fakultet i ne treba prijemni. Pa da vidite rezultate. Garantujem da ce pre završiti oni sa dobrim i vrlodobrim uspehom. Vukovci iz moje generacije nisu uspeli na fakultetu a mi sirotinja sa sela , zamislite jesmo!

    • 28. jun 2017 | 14:50

      Vlajko

      @Dragana

      Kad vi mogli svi da se upisu. Ali ovde fakulteti sluze za odlaganje zaposljavanja a nema dovolj o novca ni prostora za to. Uostalom videli smo inflacinu privastnih fakulteta oa i nekih drzscnih kojima je komercijalizacija napravila to da danas imamo brda poluinteligenata sa diolomama akademskih gradjana. Susrina je kao i u najuspesnijim zemlajma Japan Kina Koreja u rigoroznim prijemnim za koje se djaci spremaju od osnovne skole ali zato samo orolaze najbolji i bivsji stvarno osposobljeni a ne da fakulteti smanjuju kriterijume da bi svi upisani prosli

    • 28. jun 2017 | 23:45

      Petar

      @Dragana

      A poljoprivreda, a stocarstvo, a povrtarstvo i sve ostalo, ko ce bre da radi? To me naj vise nervira, sto je svakom srbinu samo fakultet u glavi. Za to smo i dosli, dokle smo dosli, sa takvim glupavim razmiisljanjima. Svaki srbin bi hteo da bude milijarder, to se vidi i po ptavljenu glupavih kuca, a svaka kuca po tri clana, izumiremo a pravimo zdanija.

  • ср

    28. jun 2017 | 13:52

    Препорука министарства, педагога и психолога је да нема закључивања јединица, јер двојка је препознавање градива, па ученик када каже једну реч он препозна и ето двојке, онда следи домино ефекат са оценама. Зашто професори и наставници не дају јединице, зато што ако закључе један они имају проблема. Добијају нападе да мрзе ученика, да имају анимозитет и да не обраћају пажњу на његове потребе, па до тога да нису стручни. Онда следи да људи лепо дају двојку, задовоље педагоге, психологе и директоре и мирна Бачка. Следећи проблем је инклузија, то јест да ђаци са манама, дефеткима или са психофизичким недостацима иду са нормалном децом у разред. Та деца са специјалним потребама одузимају време наставнику за индивидуални рад, ђацима се скраћују предавања, скраћује и упрошћава испитивање и ето опет проблема. Док се школа не врати на класично образовање биће све горе.

  • Odlikaš ne-vukovac

    28. jun 2017 | 13:48

    Smirite malo živce. To jeste tako ali nije ograničeno na vukovce i ima jednostavno objašnjenje. Ja sam odlikaš koji je upisao Matematičku u svoje vreme kao jedan od ređih koji nije bio vukovac. Video sam oko sebe raslojavanje svih nas na ceo raspon uspeha bez obzira na ocene iz osnovne škole. Ljudi uče na različite načine i zadržavaju znanje različito dugo. Ja, naprimer, ekspresno zaboravljam datume i stihove posle nekoliko dana iako mogu da ih naučim za ocenu ali matematiku i ostale nauke razumem i to mi ostaje u glavi. Drugi obrnuto. Dalje, nisu sve osnovne škole i njihovi nastavnici istog kvaliteta pa ni njihove ocene nisu po istim standardima. Moja čista petica iz hemije, recimo (iz osnovne) nije mogla da priđe ni nižim ocenama učenika nekih drugih škola i nastavnika. A što se tiče veza i podmićivanja - toga ima na svim nivoima, ne samo za vukovce.

  • Наставник

    28. jun 2017 | 13:48

    Не схватате, наставник је крив ако ученик нема добру оцену, јер је свима стало до папира на коме пише просек а не до знања, нас више терају да пишемо разне извештаје а све мање да учимо децу, све је у реду док им уписујемо 5, задовољни сви и деца и родитељи и директор да се хвали просеком, а ЗНАЊЕ...

    • 28. jun 2017 | 14:48

      Ns

      @Наставник

      Nastavnik i jeste kriv ukoliko ucenik ima losu ocenu.To je svakako i njegov neuspeh.Danasnje generacije kako ucenika tako i nastavnika u mnogome se razlikuju.Trend koji su nekada nastavnici pratili je da ucenik usvoji ono sto je najbitnije,a svoje znanje prosiri kroz skolovanje i ukoliko zeli veci napredak.Danas nazalost nije tako i pored "mnogo rigoroznijih"provera,inspekcija...znam to iz licnog iskustva.

  • Haranbasa

    28. jun 2017 | 13:34

    To ovako fukcionise,onaj djak koji imao petice od pocetka skolovanja do kralja ce imati petice.Zasto? Zato sto on kad jednom prodje odlican on ce prodji stalno.Аko on-a ima znanje za 3 profesor ce da da 5.To su ljudi vrlo precenjenog znaja,nabedjeni odlikasi...To zna svako naprimer 2 ucenika odgovaraju usmemo jedan je odlikas a jedan vrlo dobar i isto znaju odlikasu ce da da 5 a vrlo dobrom 3.To je srbija!

    • 28. jun 2017 | 23:31

      Petar

      @Haranbasa

      Tako je! To vazi i za fakultete, i posle proglase studenta generacije, jer boga ti prosek je cista 10-ka, sto tvrdim da se jos nije rodio, ni ti ce se roditi takav sa 100% 10-ki na bilo kom fakultetu.

  • Alek

    28. jun 2017 | 13:21

    Konačno da se neko dotakne ove teme.Samo, što će kao i sve ostalo bivati aktuelna u junu narednih godina, kad joj dodje vreme. Bravo za profesora iz Foruma, ali eto ne bi ni čula da se on već osam godina bori, da ne pročitah ovaj članak. Ja sam svoje dete očvrsla i već u petom razredu joj objasnila da se ne obazire, da ja tačno , a i ona znamo da li stoji iza svojih petica. Upravo se desilo u prvom poglavlju školovanja, ono što sam joj objasnila. U školi iz koje je izašlo ove godine 40 vukovaca, ona je na prijemnom ispitu imala 29, od 30 poena, sledeći 24 !?

  • Mira

    28. jun 2017 | 13:19

    Ovoliki nesklad upucuje ili na duboko neznanje ili totalnu blokadu na samom prijemnom - sto je moguce. Moram reci da postoje nosioci Vukove diplome koji to zaista jesu i naravno oni koji to jesu, ali ne bi trebalo da budu. Samo im je ucinjena magareca usluga u zivotu.

  • plavi safir

    28. jun 2017 | 13:13

    Precenjejo i nerealno! Većina dobija ocene na vezu!

    • 28. jun 2017 | 14:16

      Tara

      @plavi safir

      Kad su mojoj ćerki hteli da dignu ocenu na nastavničkom veću iz nemačkog sa 4 na 5 jer je to jedina četvorka ja nisam dozvolila zato što sam svesna da nemački ni za tu 4 koju ima ne zna. Naravno da su me gledali ko da sam pala s Marsa. Muka mi je od tih odlikaša. U sinovljevom razredu od 27 đaka 12 vukovaca, pa da se čovek isplače od smeha. A ja jednog od tih vukaovaca pitam šta je danas? Pitam šta je bilo 28. 06.1389.? A on kaže-pa bio je sastanak hajduka!!! Eto toliko o našim vukovcima Sramota.

  • Jelena

    28. jun 2017 | 13:10

    Prijemni nema nilakve veze sa srednjom skolom i ocenama u njoj.Jer npr matematika za prijemni i ona u srednjoj nisu ni priblizno iste tezine .Nauceno u srednjoj u 1,2,3,4 god se ionako zaboravi.

  • Mile

    28. jun 2017 | 13:10

    Ocena je inace relativna,moze i ovako i onako, sve zavisi kako se ko snadje ili dopadne profesoru i oni su ljudi

  • SrbIN ☆

    28. jun 2017 | 13:03

    U moje vreme dve devojcice su se utrkivale ko će da bude vukovac bilo je svega i svačega i da napomenem da su im očevi non stop visili kod direktora škole sa punim kesama svakodnevno. ....moram još da istaknem da je jedna od njih završila ekonomsku i da je danas sponzoruša starleta kako vec to zovu....pravna pouka je sledeća dragi očevi džaba pare meso od divljači i slični skupi pokloni kad ćerka odluci da postane sponzoruša odlučila je

  • Da

    28. jun 2017 | 13:02

    Upravo tako,to su deca koja su prosla na sarm ili bubalice kojima nista nije ostalo u glavi dok ima mnooogo vise dece sa vrlodobrim uspehom a znanje im je zadivljujuce.Upravo zato sa fakultetskim obrazovnjem izlaze nesposobni ,neradni i nikakvi a izdvoji se mali broj onih koji nesto uspeju jer stvarno vrede i kod nas i u svetu.Zato tvrdim da danas svako moze da dobije fakultetsku diplomu i da mase njom a od sposobnosti u radu su nula

    • 28. jun 2017 | 13:51

      ejdrojD

      @Da

      Znaci oni koji imaju sve petice su losiji djaci od onih koji imaju cetvorke? Kakav ti je to zakljucak?

    • 28. jun 2017 | 13:59

      Dokle

      @Da

      Hahaha...tipičan komentar osobe koja nema vise od zavrsene trogodisnje skole. U Srbiji svi sve mogu nego nisu hteli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA