ISIS u potpunosti napustio Alepo nakon 4 godine, ali su ponovo zauzeli grad Raku: Nastavlja se borba protiv džihadista u Siriji

Direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman je izjavio da se ID povukla iz 17 gradova i sela i da je sada izvan Alepa nakon četiri godine koliko je bila prisutna

  • 1

Islamska država više nije prisutna u sirijskoj provinciji Alepo, nakon što se povukla iz brojnih sela gde su snage režima napredovale, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

ISLAMSKA DRŽAVA NA SAMRTI: Kada džihadisti padnu, nastaće haos i počeće TOTALNI RAT (VIDEO)

Direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman je izjavio da se ISIS povukao iz 17 gradova i sela i da je sada izvan Alepa nakon četiri godine koliko je bila prisutna, prenosi AFP.

Kako je agencija prethodno prenela, Abdel Rahman je saopštio da su džihadisti ekstremističke grupe Islamska država ponovo su zauzeli istočni distrikt sirijskog bastiona Rake danas, uprkos napretku koji su ostvarile snage koje podržavaju SAD.

- ISIS je potpuno preuzeo kontrolu nad distriktom Al Šenaa, koji je bio najvažnija oblast preuzeta od Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Borci ISIS-a napali su SDF koristeći bombaše samoubice i dronove (sa oružjem), takođe su koristili i tunele - rekao je on.

Na desetine džihadista u četvrtak je prerušeno u uniformama SDF izvelo napad na distrikt Al Senaa iz centra grada, izvodeći tri samoubilačka automobilska bombaška napada i zauzimajući šest pozicija SDF.

Foto-ilustarcija: Profimedia/Alamy Foto-ilustarcija: Profimedia/Alamy

Kako agencija navodi, SDF i njihovi saveznici su se povukli iz distrikta u susedno naselje Al Mešleb.

- Oni sada jačaju svoje odbrambene pozicije u Al Mešlebu - rekao je Abdel Rahman.

U saopštenju ISIS države koje je objavljeno na društvenim mrežama danas, navodi se da su njihovi borci zaglavljeni u sukobima sa SDF u distriktima Al Senaa i Al Mašleb koji "traju satima".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako je Rojters ranije preneo, irački premijer Hajder el Abadi izjavio je u četvrtak da je "lažna država" džihadista Islamske države "došla do kraja".

Abadi je to poručio nakon što su iračke snage oslobodile istorijsku džamiju u Mosulu, gde su džihadisti pre tri godine proglasili kalifat.

- Povratak el Nuri džamije i el Hadba minareta predstavlja kraj lažne države "Islamske države" - naveo je Abadi u saopštenju koje je na engleskom jeziku objavio na Tviteru.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News, Tanjug/AP Foto: Profimedia/Zuma Press - News, Tanjug/AP

Abadi je poručio da će iračke snage da nastave da "gone" borce Islamske države da bi ih "ubili i zatvorili, sve do poslednjeg", preneo je Rojters.

Zauzimanje džamije al Nuri predstavlja simboličnu pobedu iračkih snaga, koje već osam meseci vode ofanzivu da zauzmu Mosul, koji služi kao defakto prestonica ISlamske države u Iraku, prenosi Rojters.

Pobunjenici su pre nedelju dana razneli srednjovekovnu džamiju i poznati krivi minaret.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    30. jun 2017 | 19:21

    Хе, хе, кад их Сиријци и Руси потерају, амери им дају одушка.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA