Urugvaj istovremeno zarađuje od droge i pobeđuje narko mafiju: Ovo je njihov recept za uspeh (FOTO)

Ono što jedni nazivaju velikim napretkom u borbi protiv mafije, drugi smatraju opasnim eksperimentom sa zavisnošću

  • 0
Peti Kanabis Kup u Urugvaju

Foto: Tanjug/AP

Manuel Martin (31) iz Montevidea je među oko 5.000 Urugvajaca koji će ubuduće potpuno legalno moći da puše marihuanu, koja se proizvodi pod kontrolom države.

 

NJIMA JE RAVNO SVE DO PARAGVAJA: U Urugvaju održan izbor za NAJBOLJU MARIHUANU!

 

- Sviđa mi se što prodaju marihuanu u apotekama. To znači da razmišljaju o zdravlju ljudi, a dobrim i lošim efektima biljke - kaže Manuel, koji planira da otvori kanabis klub i zaradi na novim slobodama i prepoznatljivom slatkastom mirisu, koji toliko često lebdi iznad metropola Južne Amerike, piše "welt.de".

 

Od početka jula urugvajska vlada namerava da zaradi na marihuani. Prvi put će jedna zemlja i sama postati proizvođač droge. Kada Manuel Martin bude zapalio džoint, zazvečaće državna kasa.

 

Na prvi pogled, plan zvuči ubadljivo: prema procenama nadležnih državnih službi, u zemlji na Riju de la Plata ima oko 160.000 konzumenata marihuane. Do sada su je nabavljali na crnom tržištu, koje snabdeva narko-mafija. Trava potiče sa ilegalnih lokalnih plantaža ili je karteli uvoze iz susednih zemalja.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Na ulici, u Montevideu jedan gram marihuane visokog kvaliteta košta između devet i 25 evra, izveštavaju lokalni mediji. Ima i daleko jeftinijih verijanti, ali su ono mnogo slabijeg kvaliteta i štetne po zdravlje. Kilogram marihuane, dakle, donosi dilerima odličnu zaradu od oko 25.000 dolara. Kada bi svaki od 160.000 korisnika popušio pola grama dnevno, to bi značilo godišnju zaradu od oko 750 miliona evra.

 

Karteli milionske prihode koriste kako bi beskrupulozno zaštitili svoje tržište. Bilo potkupljivanjem političara, policije i sudstva, bilo kupovinom oružja za odbranu od bezbednosnog aparata.

 

- Moramo uskratiti mafiji njen pogubni poslovni model - izjavio je bivši predsednik Urugvaja Pepe Muhika, koji se godinama zalaže za legalizaciju. Sada će san popularnog bivšeg gerilca postati stvarnost. Umesto u rukama trgovaca droge, milioni će se slivati u državnu kasu.

 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

 

Ono što jedni nazivaju velikim napretkom u borbi protiv mafije, drugi smatraju opasnim eksperimentom sa zavisnošću. Dok je u pojedinima američkim državama poput Kolarada i Njujorka, korišćenje kanabisa dozvoljeno u malim količinima, Urugvaj je otišao korak dalje. Država preuzima kontrolu nad proizvodnjom supstance.

 

Za početak su proizveli oko 400 kilograma kanabisa, a licencu za zvaničnu proizvodnju su dobile kompanije “Iccorp” i “Simbiosis”, koje su prošle brojne provere.

 

Država želi da zna odakle droga dolazi kako bi razlikovali ilegalnu i legalnu proizvodnju. Na ukupno šest plantaža, kanabis će se proizvoditi pod nadzorom. Obe kompanije će za početak proizvoditi dve tone marihuane godišnje, pod kontrolom državnog Instituta za regulisanje i kontrolu kanabisa.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Ko želi da koristi “državnu” marihuanu neće moći samo da uđe u apoteku i kupi je, već mora da se registruje. Država želi da ima uvid u situaciju i od svakog traži digitalni otisak prsta. Sa dobijenom priznanicom “Registro de kanabis” budući korisnici odlaze u apoteku.

 

Cena jednog grama “državne” marihuane košta oko 1,15 evra, što je tričarija u odnosu na cenu na crnom tržištu. Stranci za sada neće moći da koriste ovu pogodnost, jer Urugvaj ne želi da podstiče “marihuana turizam”.

 

Već za nekoliko meseci, stručnjaci će prvi put imati priliku da razmene iskustva na sajmu marihuane, jer će od osmog do desetog decembra u Urugvaju biti održana izložba kanabisa “Expo Cannabis”.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA